Вибори в РФ: хто потрапив до Держдуми

160918190839_russia_election_640x360_afp_nocredit

Учора, в РФ, відбулися вибори до Державної Думи. Цілковиту перемогу і 343 місця отримала «Єдина Росія», КПРФ матиме 42 представника, ЛДПР – 39, «Справедлива Росія» – 23, «Громадянська платформа» і «Батьківщині» («Родина») – по одному, одне місце дісталося самовисуванцю.

14322303_1115975921790482_2894955562621011019_n

Отож, 225 місць у Держдумі дістануться депутатам, які пройшли за партійними списками, інша половина – кандидати-одномандатники, серед яких 203 – представники «Єдиної Росії», 7 – КПРФ, 7 – «Справедлива Росія», 5 – ЛДПР, 1 – «Батьківщина» («Родина»), 1 – «Громадянська платформа», 1 – самовисуванець (за фактом член «Єдиної Росії»).

«Єдина Росія» – російська консервативна політична партія, правляча партія в Російській Федерації. Була створена 2 грудня 2001 шляхом об’єднання пропрезидентського боку «Єдність» (лідер Сергій Шойгу) та лівоценристських політичних партій «Вітчизна» (лідер Юрій Лужков) і «Вся Росія» (лідер Мінтімєр Шаймієв). Після створення «Єдиної Росії» до партії приєдналась проєльцинська політична сила «Наш дім — Росія». Всеросійська політична партія «Єдина Росія» підтримує політику Президента Російської Федерації Путіна. Партію очолює діючий голова уряду РФ Мєдвєдєв. Всі міністри Російської Федерації є членами «Єдиної Росії», також політична сила має конституційну більшість в Державній Думі та в Раді Федерації. Виборчий список партії на думських виборах 2007 року і її політичний курс очолив президент Росії Володимир Путін, який однак не член партії.

Комуністична партія Російської Федерації (скорочено КПРФ) – офіційно зареєстрована ліва політична партія в Російській Федерації. Позиціонує себе як пряма спадкоємця КПРС. Входить до складу СКП-КПРС. Є однією з трьох партій, які брали участь у всіх виборах депутатів Державної думи ФС РФ, і однією з двох партій, які були представлені у всіх шести скликаннях Державної Думи. В даний час є однією з 14 партій, які мають право без збору підписів брати участь у виборах депутатів Державної Думи РФ як за партійними списками, так і за одномандатними округами. Головою центрального виконавчого комітету партії (ЦВК КПРФ, з 1995 року - ЦК КПРФ) з 1993 року є Геннадій Зюганов.

ЛДПР (історична назва - Ліберально-демократична партія Росії) – офіційно зареєстрована центристська політична партія в Російській Федерації. Є прямою спадкоємицею Ліберально-демократичної партії Радянського Союзу, створеної 13 грудня 1989 року. Є однією з трьох партій, які брали участь у виборах депутатів Державної Думи ФС РФ всіх шести скликань, і однією з двох партій, які завжди за підсумками виборів отримували представництво в нижній палаті парламенту. Беззмінний голова партії Володимир Жириновський, відомий своєю антиукраїнською позицією і підтримкою терористів Донбасу. З моменту свого заснування ЛДПР позиціонує себе як опозиційна партія, однак такою ніколи не була.

«Справедлива Росія» — російська лівоцентристська політична партія. Дванадцять членів партії представляють регіони Росії у Раді Федерації (верхня палата парламенту Росії). Голова партії «Справедлива Росія» у 2006–2011 Сергій Миронов займав посаду голови Ради Федерації Росії. Партія має молодіжне крило — Молоді соціалісти Росії. Партія має чітку антиукраїнську позицію та підтримує російське вторгнення в Україну, зокрема її лідер відкрито фінансує терористів Донбасу. Але разом із тим, єдиний депутат Державної Думи, який проголосував проти анексії Криму — Ілля Пономарьов, є депутатом саме від «Справедливої Росії».

«Громадянська платформа» – офіційно зареєстрована російська права політична партія. Її засновник Михайло Прохоров. 4 червня 2012 року він оголосив про створення партії під назвою «Громадянська платформа». Вона позиціонувалася партією нового типу: без ідеології, лідера, традиційної структури управління, а також з обмеженою чисельністю. За три роки партія змогла стати першою серед непарламентських сил за кількістю виграних регіональних виборів. Водночас відмова Прохорова від участі у виборах мера Москви (2013 рік) і Мосміськдуми (2014 рік) викликали питання у електорату. Після початку конфлікту в Україні і приєднання Криму Михайло Прохоров покинув керівні пости в партії. Головою політкомітету став Рифат Шайхутдинов, головою Федерального цивільного комітету – сестра Ірина Прохорова. Сам Михайло Прохоров залишився членом федерального політкомітету, однак уникав висловлюватися на гострі політичні теми.

«Батьківщина» («Родина») – офіційно зареєстрована російська національно-консервативна політична партія. З 2003 по 2004 рік носила назву виборчий блок «Народно-патріотичний союз Батьківщина», пізніше була перетворена в однойменну політичну партію. З 2006 по 2012 рік була розпущена і знову відновлена 29 вересня 2012 року (офіційно зареєстрована Мін'юстом РФ 21 грудня того ж року). З 2012 року головою партії обрано депутата Державної Думи 6-го скликання, голова Загальноросійської громадської патріотичної організації «Конгрес Російських Громад» і «Добровольчого руху особливого призначення» (ДОН) Олексій Журавльов. Засновником і неофіційним лідером є віце-прем'єр Уряду Росії Дмитро Рогозін.

Додамо, що явка на виборах до Держдуми РФ була однією з найнижчих і становила менше 40%. А в деяких суб'єктах, наприклад у Москві, Московській області, Санкт-Петербурзі – менше 30%.

Якщо порівнювати з виборами 2011 року, то тоді на шосту годину вечора явка по Росії становила 51,7%.

Водночас російські вибори в Україні відбувалися з низкою скандалів та сутичок біля посольства та консульств. Так само відбулися вибори в анексованому Криму, де у всіх округах перемогли єдинороси. Офіційний Київ висловив протест проти проведення російських виборів на анексованому півострові. Міжнародні організації, що спостерігають за перебігом голосувань, відмовилися надсилати до Криму своїх спостерігачів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: