Децентралізація за рознарядкою? Як обласні депутати погоджували Перспективні плани об'єднання громад

9d712cc1db21

Комісія з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Львівської обласної ради розглянула проект Перспективних планів семи районів.

Комісія з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури Львівської обласної ради розглянула проект  Перспективних планів семи районів.

Внаслідок тригодинного обговорення за участю голів районних адміністрацій, районних рад, міських та сільських голів   плани для п’яти районів – Бродівського, Перемишлянського, Старосамбірського, Городоцького та Жидачівського – були погоджені, а по Сколівщині і Стрийщині дискусії завершилися тим, що розгляд перенесли на наступне засідання комісії.

Обговорення відбувалося за стандартною схемою – спочатку проект для кожного району представляв перший заступник голови ОЛА Ростислав Замлинський, а потім висловитися давали керівникам районів, міським та сільським головам, обласним депутатам. При цьому деякі проекти, які ніби були з усіма погодженими, викликали бурхливі суперечки.

Так, одне з сіл на Стрийщині, яке прийняло рішення про входження в одну з об’єднаних громад, у плані виявилося «приєднане» до зовсім іншої. А голова Стрийської райдержадміністрації взагалі заявив, що має інше бачення проекту.

«Де ви були раніше? Ми з вами про це ще окремо поговоримо», – заявив керівнику району обурений Замлинський.

Щодо Сколівського району, то запропонований проект зазнав критики з двох протилежних позицій. Голова райради заявив, що недоцільно створювати кілька громад, і запропонував весь район зробити однією об’єднаною громадою, натомість депутат облради Андрій Тягнибок заявив, що громад має бути більше, ніж пропонує ОДА.

Для багатьох присутніх, зокрема й самих депутатів, залишилося незрозумілим, чому на рівні громад  приймаються одні рішення щодо об’єднання , а «згори» пропонуються зовсім інші варіанти. Як неодноразово наголошувалося під час обговорення  – об’єднання громад – справа суто добровільна. Водночас у відповідь на певні пропозиції лунали заперечення на кшталт «Кабмін нам цього не пропустить».

Володимир ГАЛЕЧИК

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: