Не Форум, а банальна показуха і рагульство, – брати Капранови

fullsize

Галичани хваляться, що галицька жаба – одна з найбільших в Україні, а львівська – одна з найбільших на Галичині. А від себе додамо, що ця жаба, як не прикро, скоро може задушити Форум видавців.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написали відомі українські письменники і видавці брати Капранови.

«Перше, що кидається в очі на Форумі, це парадні реляції: 27 країн світу! Бегбедер! понад 300 видавництв, півтисячі авторів! Ну просто свято якесь! І як може піднятися рука критикувати такий чудовий захід?

Але друге, на що звертаєш увагу - відсутність черг на касі, і не через те, що кас стало більше, а через те, що людей стало менше. І у проходах не так велелюдно, як колись бувало. У чім справа? А просто ціна квитка - 30 гривень з людини. Піти на Форум родиною, утрьох - от тобі і дев'яносто гривень, на які можна було б купити книжку. І зауважте - 30 гривень не за культурну програму (бо вона відбувається переважно за межами Палацу мистецтв), а за право просто ходити поміж стендів. Є приємний виняток - безкоштовно пускають пенсіонерів, але вони переважно переглядають книжки, а потім відходять, бо пенсія не дозволяє купити.

Згодом приглядаєшся і розумієш, що у натовпі мало знайомих облич. Минулі роки не встигав обійматися та тиснути руки, сьогодні рідко коли повз тебе проходить знайомий. Причина дуже проста - Форум практично не запросив до себе українських письменників. Раніше в організаторів була практика оплачувати дорогу та проживання вітчизняним авторам (за винятком Братів Капранових, звісно), зараз кожен охочий має їхати власним коштом. Зате представлені письменники з інших країн - Елефтерія Кіріці з Греції, Урмас Ваді з Естонії, Зузанна Пілзова з Чехії - знаєте таких? І ми не знаємо. Але вони є потрібнішими українським читачам, ніж, скажімо, Дмитро Лазуткін чи Анатолій Дністровий, бо останніх на Форум не запросили.

Звісно, ми трохи злукавили, коли написали, що першими кидаються в очі парадні реляції. Бо першими кидаються в очі рахунки за участь від організаторів. Ми за свою «книжкову тачанку» на Коперника заплатили 5 тисяч. Стенд у Палаці мистецтв на першому поверсі коштував би усі 10 і більше. За таких умов багато хто з видавців відмовився від участі, кількість малих стендів зменшилася, та й взагалі кількість учасників стала меншою.

Зате Бегбедер дав дискотеку. І з ним мали можливість сфотографуватися спонсори та міська влада. Чи це не привід радіти?

Довелося поспілкуватися з багатьма учасниками та гостями, діагноз, на жаль, спільний: мало яскравих подій, піти нема куди. Це щодо розрекламованої програми фестивалю. Причина зрозуміла: якщо на Форумі тусується багато українських авторів, вони самі та їхні видавці починають вигадувати цікаві формати (як, наприклад, Ніч еротичної поезії, Вечір іронічної поезії та т.ін.), думати, як оригінально представити книжки, ризикують, експериментують, кожен автор має три-чотири виступи за день. А якщо треба спеціально везти людину з Києва, доводиться думати, як повернути гроші, і це не завжди виходить.

Звісно, ті, хто фінансує фестиваль - тобто чиновники - на це не зважають, їх цілком влаштовує Бегбедер і 27 задекларованих країн - це ж круто! Ми ж на рівні Європи і вище! От і виходить не Форум, а банальна показуха. Показуха і рагульство, бо вони одне без одного не можуть. Привезти якого-небудь Марко Хуїча зі Словенії - це крутіше, ніж заплатити за квитки десятьом українським письменникам.

Звісно, все це ми пишемо із заздрощів. Ми просто заздримо. Заздримо, що Форуму Видавців платить і бюджет, і видавці-учасники, і відвідувачі виставки. Ми заздримо їхньому вмінню брати гроші з усіх і водночас заявляти про свою велику громадську діяльність. Заробляти на одній виставці стільки, щоб жити потім цілий рік (як казала Президент Форуму в одному зі своїх інтерв'ю) і водночас бідкатися. Хотіли б навчитися, але поки не можемо.

Однак Форум все одно деградує на очах, і це вже стало помітно навіть не фахівцям. Причина - та сама львівська жаба, яка примушує організаторів видушувати гроші з усього та усіх. А коли зайнятий видушуванням грошей, на інше вже не залишається наснаги. І це прикро, бо львів'яни - чудові читачі, мабуть, найкращі в Україні, і вони заслуговують на те, щоб їхнє місто було книжковою столицею, на те, щоб там проходила найкраща книжкова виставка і фестиваль.

Але не судилося», – написали брати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: