Адміністрація має бути цивільним контролером правоохоронного блоку, - голова Тернопільської ОДА

14455876_1667464976902111_122485257_o

Голова Тернопільської ОДА, Степан Барна, вважає, що має здійснювати цивільний контроль за правоохоронцями, адже, на його думку, тоді ця система працювала би ефективніше. Про це він розповів ІА Дивись.info.

Голова Тернопільської ОДА, Степан Барна, вважає, що має здійснювати цивільний контроль за правоохоронцями, адже, на його думку, тоді ця система працювала би ефективніше. Про це він розповів ІА Дивись.info.

Продовжуючи серію великих інтерв’ю з обласними очільниками, журналісти ІА Дивись.info відвідали Тернопільщину, область, яка є лідером з децентралізації і, схоже, перестає бути депресивним регіоном України. Голова місцевої ОДА, екс-депутат ВР, Степан Барна розповів, яких повноважень йому не вистачає.

«Офіційно впливати на правоохоронців я не можу, в тому є проблема. Згідно із законом голова ОДА здійснює лише координацію силового блоку області, але не призначає керівників блоку й не може втручатись у процесуальні речі, - розповів Степан Барна. - Я не маю функцій загального нагляду. Хоча, коли ви піднімаєте питання повноважень, то я вважаю, що за головою адміністрації треба закріпити функції загального нагляду для того, щоб була інституція, яка буде здійснювати цивільний нагляд за правоохоронним блоком.

Сьогодні в правоохоронному блоці структури одна з іншою конкурують, це вже очевидно: НАБУ з прокуратурою, поліція зі Службою безпеки. Але немає цивільного нагляду за ними. Я вважаю, що голова ОДА, чи адміністрація спокійно би з цими функціями могли би справитись. Тим більше, якщо враховувати, що в першу чергу коли люди скаржаться на порушення закону, вони приходять не в міліцію, вони приходять сюди і такі зустрічі у мене регулярні. А ми в цих умовах не маємо жодних повноважень».

На запитання, чи це буде сприйматись як певний тиск з боку президента, важіль впливу на користь президента, Степан Барна відповів: «Ми говоримо про те, що треба комусь здійснювати  контроль. Політичну відповідальність за те, що відбувається в області, несу я. Погоджуєтесь? Але я не маю жодних повноважень для того, щоб забезпечити цю відповідальність як голова адміністрації. Тому що ми всі функції забрали від голів адміністрацій: я не призначаю керівників територіальних органів, я не впливаю на їхнє звільнення. Я, наприклад, не призначаю керівника Держгеокадастру, його призначає Київ. Але якщо його беруть на корупції, то кажуть що? «Він носив голові адміністрації хабарі». Правильно? Так само ДАБІ, вже третього керівника за останній квартал взяли на хабарі. Єдине, щодо чого до мене прислуховуються, це те, що їх звільняють. Зі мною ніхто не погоджував призначення, але коли вже взяли на хабарі, кажу, звільните? То вже звільняють, уже бояться».

Велике інтерв’ю з очільником Тернопільської ОДА читайте уже в понеділок на сайті Дивись.info!

Нагадуємо, розмова з обласним очільником Львівщини Олегом Синюткою вже доступна для прочитання за цим посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: