Високий рівень недовіри до правоохоронців говорить про те, що система хвора, - Загарія (інтерв’ю)

zagarija_dmytro_e6441
Фото: СТРАЙК. Перший соціальний портал

Останнім часом до правоохоронців прикута увага суспільства – проходить атестація працівників, було декілька резонансних справ, і загалом – річниця реформи – привід говорити про попередні результати. Відтак, про поліцію, кримінал і суспільство говоримо з т.в.о. начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитром Загарією.

У очільника обласної поліції наразі напружений графік – у розпалі атестація працівників. Тим більше, що стартувала вона в області не з першого разу. Тому розмова кілька разів переноситься і, в кінці-кінців, відбувається майже спонтанно.

— Як вважаєте, чи ослабила реформа систему МВС?

Ослабила. Тому що вона затяглася. З листопада місяця триває так звана атестація.

— Це впливає якось на атмосферу в колективі?

Звичайно впливає! Тому що особовий склад, який перебуває на службі, не впевнений, пройде він атестацію, чи не пройде він ту атестацію; будуть у нього перспективи якісь перебування на тій чи іншій посаді, чи ні. Через це відчувається певна розхолодженість особового складу до виконання своїх безпосередніх службових обов’язків. Хоч не лише цей фактор впливає на роботу правоохоронних органів в цілому. А й у цілому відношення суспільства до правоохоронної системи, це занадто високий рівень недовіри до правоохоронців у країні в цілому.

[dyvys_blockqoute text="Занадто високий рівень недовіри у суспільстві розхолоджує особовий склад" author="Дмитро Загарія"]

— Соціологія говорить, що за останній рік рівень довіри населення збільшився. Можливо, це якраз реформа дозволить трошки налагодити комунікацію суспільства і правоохоронців?

Реформа такої структури як міліція, поліція, не може здійснюватися у такий короткий термін, навіть протягом року. Я вважаю, що ті кроки по реформуванню поліції, які робляться Міністерством внутрішніх справ і Національною Поліцією – це лише перші кроки. Створення патрульної поліції – це не є реформа поліції як такої, це створення структури поліцейської, яка, за великим рахунком, ліквідувала колишню патрульно-постову службу і службу Державтоінспекції. Все решта – такі структури як карний розшук, слідство, підрозділи по боротьбі із незаконним обігом наркотиків, кіберзлочинність, боротьба з торгівлею людьми, економічна злочинність, все ще потрібно реформувати, і, відповідно, матеріально-технічне забезпечення мусить бути надзвичайно високим. Оскільки не може бути такого рівня забезпеченості на рівні плінтуса і вимагатися від цих підрозділів якогось позитивного результату. Так не буває.

Суспільство наше влаштоване так, що ми, чомусь, звикли ставити занадто високі вимоги для правоохоронців, бо всі хочуть бути захищеними і почувати себе в безпеці. Але, шановні, безпека нині справа дорога. А ще враховуючи те, що у нас йде війна уже більше двох років, то за все потрібно платити. Не я один, а всі притомні керівники, і навіть керівники міністерства і нацполіції, всі говорять те, що для того, аби забезпечити належним чином безпеку громадян, державі необхідне відповідне фінансування і забезпечення належної поваги до діяльності правоохоронців. А коли, вибачте, всі, кому не лінь, починають принижувати будь-якого працівника поліції, це є індикатором, що наше суспільство і правоохоронна система надзвичайно хвора. І лікувати прийдеться нам ще довго.

[dyvys_blockqoute text="А коли, вибачте, всі, кому не лінь, починають принижувати будь-якого працівника поліції, це є індикатором, що наше суспільство і правоохоронна система надзвичайно хвора" author="Дмитро Загарія"]

— Фінансування, крім патрульної поліції, за останній рік якось суттєво збільшилось?

Я не вважаю, що в нас і патрульна поліція сильно фінансово забезпечена. Я не маю ніяких ілюзій.

— А в інших підрозділах, окрім патрульних, щось змінилось?

Нічого не змінилось. Можу довідково прокоментувати наше фінансування. Приблизно виглядає так, що в 2016 році з бюджету виділено лише 40% від потреби, з яких 98% іде на забезпечення захищених статей видатків: заробітна плата та комунальні платежі. І лише 2% на забезпечення поточних потреб. Більше ми ні про що не можемо говорити, от на 40% забезпечення, на 40% і забезпечуємо безпеку громадян.

— Судячи з даних по Києву, за рік реформованої поліції статистика розкриття злочинів значно погіршилася. Чи є така тенденція по Львівщині?

Якщо брати цифри, то вони у Львівській області виглядають наступним чином: у поточному році за 8 місяців на 59% зросла кількість звернень громадян, зареєстрованих до Єдиного обліку заяв та повідомлень про злочини та інші події. В минулому році таких звернень за цей період було 162 тисячі, у цьому році – майже 259 тисяч.

[dyvys_blockqoute text="У поточному році на 59% зросла кількість звернень громадян, зареєстрованих до Єдиного обліку заяв та повідомлень про злочини та інші події" author="Дмитро Загарія"]

— Це, напевно, говорить про довіру?

Це говорить не про довіру, а про те, що у нас іде зростання злочинності. Що значить довіра? Ви її відчуваєте, цю довіру? Я, будучи правоохоронцем з 33-літнім стажем, я не відчуваю цієї довіри від громадян. Цими показниками можна маніпулювати як хочеш. Я говорю реальні речі прямо і відкрито, посилаючись на конкретну статистику і на кількість громадян, які звертаються зі скаргами на роботу національної поліції.

— Ви говорили про понад 200 тисяч звернень. А який відсоток з них доходить до розслідувань, до суду?

Зріст злочинності у нас складає на сьогодні 11,5%. Це в межах середнього показника по державі. І пов’язаний він із загальною складною економічною ситуацією, негативними наслідками збройного конфлікту на Сході України і багатьма моментами соціально-економічного, побутового характеру і таке інше. В нас внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 46 357 інформацій про вчинення саме злочинів. У попередньому році цей показник складав 41 589. Якщо брати структуру злочинності, то вчинено 37 умисних вбивств, розкрито 33, тобто відсоток розкриття – 89,2%. А по Україні 74,4%. Але ж людське життя, по-моєму, у відсотках не вимірюється.

[dyvys_blockqoute text="Вчинено 37 умисних вбивств, розкрито 33, тобто відсоток розкриття – 89,2%. А по Україні 74,4%. Але ж людське життя, по-моєму, у відсотках не вимірюється" author="Дмитро Загарія"]

Розбійні напади: вчинено 85, розкрито 55. У нас теж тут є позитивна тенденція, оскільки рівень розкриття вищий, ніж у державі загалом. Бо по Україні це 47%, а у нас 64%. Квартирні крадіжки, це біч злочинності, надзвичайно велика їх кількість вчинена – 971, а розкрито лише 280. Але знову ж, ми виглядаємо краще, ніж у середньому по країні, оскільки розкриття у нас 28,8%, а в країна 18,5%. Можна так оцінювати як позитив, але я ще раз хочу наголосити, що я оцінюю роботу поліції по потоку різних звернень громадян, по невдоволенню громади роботою поліції в цілому.

— Ви говорили про хороший показник розкриття умисних убивств. Розкажіть, на якому етапі слідство щодо замаху на бізнесмена Копитка?

Що стосується роботи по розкриттю цього убивства і замаху на вбивство Копитка чи інших громадян, я заборонив будь-кому коментувати цю роботу, оскільки та інформація, яка у нас є в наявності… я заборонив колегам коментувати будь-що поза межами матеріалів кримінального провадження. Не буду я коментувати і вам, вибачайте, ціна питання занадто велика.

— Там йдеться про щось серйозніше, аніж замах?

Я нового тут вам нічого не відкрию, все є відкоментовано, я не бажаю коментувати роботу, яка проводиться по цьому напрямку.

— Нещодавно була нарада спільна щодо рубки лісів, Ви там так само були. То яким чином МВС контролює цю ситуацію і чи змінилась вона, порівняно з минулими роками?

Уже проводили і брифінги по цьому питанню і ми давали інформацію на своєму сайті по результатах нашої спільної роботи з прокуратурою і СБУ. За останніх три місяці ми порушили ряд кримінальних справ, провели одночасно 30 обшуків у підприємствах лісового господарства, вилучили підробні документи, штампи, печатки, інші речові докази, які свідчать про те, що у цій галузі діє чи діяло і може продовжує у деяких межах діяти організоване злочинне угруповання, яке кваліфікується саме на вирубці лісу, підробленні документів, погодження їх на певних рівнях і таке інше.

[dyvys_blockqoute text="За останніх три місяці ми порушили ряд кримінальних справ, провели одночасно 30 обшуків у підприємствах лісового господарства, вилучили підробні документи, штампи, печатки, інші речові докази" author="Дмитро Загарія"]

Ті результати, які є на сьогодні, це перші ростки того, що правоохоронці спільно з місцевими громадами, а я хочу ще раз підкреслити, що місцеві громади, де є ці лісові масиви, надають надзвичайно велику допомогу в боротьбі із цим злом. Це перша наша, так би мовити, опора на те, що це зло можна перебороти саме за допомогою місцевих громад. І я їм за це вдячний і, думаю, не я один, а в цілому працівники прокуратури, СБУ і місцеві органи самоврядування.

— Виглядає так, що для ОДА це справа честі. Чи Ви вважаєте справу подолання лісової мафії, назвемо її так, справою честі для себе?

Я думаю, що це справа честі не тільки моя особиста. Зараз усе керівництво області працює однією командою, відповідно, відпрацювали алгоритм своїх дій, спланували, які кроки ми повинні зробити зі сторони влади, з боку правоохоронців області, щоб навести лад у тій чи іншій галузі, зокрема і лісовій. Ще одним пріоритетним напрямком є боротьба з незаконними забудовами, ремонт доріг, оскільки тут теж витрачаються бюджетні кошти і немалі. І ми повинні ефективно використовувати ці кошти і забезпечити їх використання саме у тому напрямку, в якому вони мають бути використані і забезпечити якість цих робіт.

— Давно говорять про те, що Ви збираєтесь залишити посаду і піти на пенсію. То чи очікувати у найближчі місяці кадрових змін?

Я, як і будь-який посадовець, не тримаюсь за посаду. Як би правильно сказати, вічного нічого немає – піду, то піду, ради Бога.

— А є на кого область залишити?

Та святе місце не пустує… нічого не поміняється, скільки вже сиділо у цих кріслах. І що?

— І ще запитання кадрове, щодо ситуації з протоколом на Миколу Гладюка…

Не коментую нічого. Буде суд і буде піща.

— Якесь службове розслідування проводиться?

Проводиться.

—  Воно тут ініційоване, чи з Києва?

Я ініціював службове розслідування зразу на другий день, вранці. Після того, як я все те кіно бачив своїми очима. Я не буду на цю тему коментувати.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: