Україна та Туреччина: кінець короткого роману?

Недавня зміна у турецько-російських відносинах матиме величезне значення для всього Чорноморського регіону та може послабити стосунки Києва та Анкари.

Таку думку висловив польський політолог Адам Бальцер на шпальтах «New Eastern Europe».

Раптове погіршення відносин із Росією після того, як турки збили російський літак у Сирії, було головною мотивацією зближення Анкари із Києвом та лобіювання збільшення присутності сил НАТО у регіоні. Але, як виявилося, ненадовго - санкції, погіршення ситуації в економіці, непередбачувана ситуація в Сирії, невдалий військовий переворот - це все змусило Туреччину шукати порозуміння із Путіним. Бо ж лише він беззастережно підтримує полювання на відьом, яке розпочав Ердоган.

Це, звісно, не означає нового турецько-російського союзу, а тільки спробу зміцнення своєї позиції в перемовинах із Заходом - зазначає експерт. Анкара не формує альтернативи ЄС та НАТО, попри неоднозначні з ними відносини. Найвірогідніше, можемо чекати відновлення рівноваги в регіоні Чорного моря, а через те, що потенціали обох держав надто вже різні, Туреччина уникатиме конфронтації. В підсумку цілком вірогідне послаблення військової співпраці із Києвом - підкреслив Бальцер.

Що цікаво, поточна ситуація може стати шансом для розвитку взаємних економічних зв'язків. Україна має для Туреччини величезне значення, як сусід із великим потенціалом, а отже - їх взаємні торгівельні обороти будуть лише зростати. Рецесія у Росії і співпраця у питання зони вільної торгівлі дозволять відновити баланс у торгівлі. Також не забуваймо про українських туристів, котрі великою мірою заповнили нішу по російських відпочивальниках на турецьких курортах, а турецькі бізнесмени готові на інвестиційну експансію в регіоні.

Таким чином, наскільки Україна не може розраховувати на Туреччину в питанні «твердої» безпеки, настільки ж має суттєві шанси на зближення з Анкарою у галузі економіки та гарантування собі безпеки «м'якої» - підсумував політолог.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: