Депутати хочуть посилити відповідальність за забруднення території

Адміністративний кодекс України передбачає надто м’яке покарання за забруднення території відходами, зокрема небезпечними. Про це повідомив народний депутат Сергій Сажко на засіданні Підкомітету ВР з питань державної політики у сфері відходів.

Адміністративний кодекс України передбачає надто м’яке покарання за забруднення території відходами, зокрема небезпечними. Про це повідомив народний депутат Сергій Сажко на засіданні Підкомітету ВР з питань державної політики у сфері відходів, передає УНН.

За його словами, місцеве самоврядування безсильне у боротьбі із забруднювачами.

“Реальних механізмів у місцевого самоврядування на сьогодні немає. І моя думка, що треба змінювати Адмінкодекс. Я вам наведу приклад. У місцевого самоврядування є комісії, які уповноважені перевіряти відходи. На першій комісії ( штраф – ред) - 51 грн, другий раз - 366 грн, і третій - десь 1200 грн. Але, пробачте, для тих хто забруднює заплатити 1200 грн – це практично нічого. Тому моя думка, що все-таки Адмінкодекс треба змінювати у цій частині і я думаю, що Мінекології має ініціювати”, - зазначив він.

У свою чергу голова Підкомітету ВР з питань державної політики у сфері відходів Сергій Тригубенко наголосив, що такі пропозиції доречні і будуть підтримані.

Нагадаємо, на засіданні профільного Підкомітету ВР також обговорено законодавчі зміни щодо впровадження доліцензійних перевірок підприємств, які претендують на статус утилізаторів небезпечних відходів. Згідно з даними Мінприроди, наразі лише 10 підприємств із майже 300 відповідають ліцензійним вимогами.

За словами голови профільного Підкомітету С.Тригубенко, законодавчі зміни передбачають перевірки матеріально-технічної бази таких підприємств до видачі ліцензій, а не після, як це відбувається зараз.

“По-перше, Мінприроди отримає можливість встановлювати достовірність даних щодо наявності спеціалізованого обладнання та необхідної матеріально-технічної бази у заявника перед видачею ліцензії, замість існуючої формальної процедури отримання відомостей про її наявність.

По-друге, запроваджується на рівні закону конкретні вимоги до суб’єкта господарювання, що планує здійснювати діяльність поводження з небезпечними відходами, визначаються документи, які він повинен надати для проведення ліцензування.

Також, для попередження правопорушень у сфері поводження з небезпечними відходами запроваджується система моніторінгу поводження з небезпечними відходами”, - зазначив С.Тригубенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: