«Гра престолів» по-львівськи. Чому медики області готують масштабний страйк?

navchannya-14-08-2015-r-277

Працівники «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» намагаються відстояти свого директора, Юрія Пацюрка. На думку медиків їхнього директора намагаються «вижити», а замість нього призначити того, хто буде більш «лояльним».

Річ у тім, що Львівська обласна рада, якій і підпорядковується цей Центр, вже давно планує об’єднати його зі ще двома схожими закладами, а саме з Львівською станцією швидкої допомоги і такою ж станцію в Дрогобичі. А вже на базі об’єднаної структури нарешті створити єдиний на усю область диспетчерський центр, який би координував роботу всіх «швидких» та приймав усі виклики по цілій області. Львівщина чи не єдина в Україні область, яка досі не має такого диспетчерського центру. Певна річ і вартувати така необхідна структура буде не мало.

Про всі перипетії навколо Центру екстреної медицини і медицини катастроф ІА «Дивись.info» розповідатиме детальніше в наступних публікаціях. Наразі ж зосередимось на тому, що чи не найбільше лякає працівників Центру медицини катастроф – чи намагаються чиновники позбутися директора Центру? До слова, працівники установи сформували списки з власними підписами (майже 1000 працівників), де висловлюють підтримку своєму діючому директору.

Почалося все з рішення Львівської обласної ради від 31 травня цього року «Про реорганізацію служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області» №174. Саме це рішення передбачає реорганізацію Центру через  ліквідацію двох юридичних осіб: «Дрогобицької станції швидкої медичної допомоги» та «Львівської станції швидкої медичної допомоги» та приєднання їх до юридичної особи правонаступника -  «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Таким чином мала б завершитися розпочата у 2013 році реформа «швидкої меддопомоги» на Львівщині. Такому рішенню передувало три громадські слухання, на яких громада виборола саме такий спосіб реорганізації – приєднання станцій до діючої юрособи Центру,  без створення нової установи.

Віртуальна реальність

І ось тут починаються одразу кілька «але». По-перше, як свідчить практика, ліквідація юридичної особи, навіть якщо все відбувається формально і ніхто жодних претензій немає, може тривати місяцями, якщо не роками. Але, якщо вірити Єдиному державному реєстру юридичних осіб, то жоден з комунальних закладів юридично  не перебуває в процесі припинення діяльності. Тому наразі об’єднаний Центр залишається лише, як то кажуть, на папері.

А от у «віртуальній» реальності, створеній чиновниками, він вже має новий Статут, який дуже ускладнює роботу діючому Центру екстреної медицини і медицини катастроф. Річ у тім, що Статут для кожного підприємства – це чи не основний документ, на підставі якого підприємство працює. Там прописуються такі головні положення, як мета роботи, засновники, власники, принципи функціонування, фінансування, тощо.

Раніше Центр працював на підставі Статуту за 2013 рік. Зокрема,  документі прописувалося право директора приймати рішення щодо Центру на засадах єдиноначальності – тобто на свій розсуд і під особисту відповідальність, зокрема і призначати своїх заступників.

У громади забрали Центр

Але ще до рішення сесії обласної ради, яке, нагадаємо, датоване 31 травня, кількома днями раніше, 27 травня, був затверджений новий Статут підприємства. І от в новому Статуті з’являється цілий розділ «органи управління». Згідно цього документа, основні цілі діяльності вже визначає обласна рада, яка виступає в ролі власника, а засновник, тобто Управління майном спільної власності відтоді отримує можливість затверджувати Статут Центру.  Іншими словами, чиновники управління (виконавчого органу Львівської обласної ради) можуть на свій розсуд вносити будь-які зміни в установчі документи комунального закладу навіть без погодження з обласною радою. Хоча, як підтверджують юристи, відповідно до закону, повноваження приймати рішення, що стосуються управління комунальними закладами, належать виключно депутатам облради і тільки шляхом голосуванням на пленарному засіданні сесії.

До того ж, Статут дозволив призначати виконувача обов’язків Центру не директору, а чиновникам управління. Вони ж могли накладати на директора дисциплінарні, що й почали активно робити.

«Але цей Статут ще був не найгіршим, - жартує Юрій Пацюрко, директор КЗ ЛОР «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». – Через місяць принесли мені новий Статут, з якого  моя посада просто зникла, а замість неї з’являється посада «генерального директора». Але головне, що з’явилися такі положення, яких не просто ніколи не було в попередніх Статутах. Вони суперечать самій суті діяльності Центру. Зокрема, в розділі «мета діяльності», серед основних завдань Центру виникли «надання платних медичних послуг та послуг від господарської діяльності, надання в оренду нерухомого і рухомого майна, залучення позабюджетних коштів». Це тепер з пацієнтів гроші вимагати чи приміщення медичної служби в оренду під магазини віддавати? Ми юридично маємо статус неприбуткового підприємства,  це ж одразу треба  змінювати статус, реєструватися платником податку на додану вартість і платником податку з прибутку,  платити оренду на загальних підставах, …»

Прочитавши Статут, Юрій Пацюрко не тільки його не підписав, а й офіційно  відмовився скеровувати його до державного реєстратора.

«Цей новий Статут був зареєстрований особою, яку управління поставило виконувати обов’язки директора, на час моєї  відпустки, – продовжує пан Пацюрко. – Далі, під перейменовану у Статуті посаду керівника -«генерального директора», затвердили новий штатний розпис. Його я почав розробляти як каркас, для майбутньої об’єднаної установи, з врахуванням майже удвічі більшої кількості працівників. Але, це був не завершений  документ, там були тільки примірні підрозділи. І от цю «схему», без мого відома і без мого підпису, затверджує Департамент. Документ не тільки не доопрацювали, а навіть не подивилися, що в деяких районах є лише ставки водіїв і жодного медика. Їм було головне, що немає посади директора ». Повернувшись з відпустки  Пацюрко оскаржив державну реєстрацію нової версії Статуту та відкликав «недолугий» штатний розпис.

Також директор Центру екстреної медицини скаржиться, що «виживати» його почали давно. Минулого року його службу перевіряли дев’ять  разів. «Кожну ампулу анальгіну рахували, кожну шляхівку. Жодного разу нічого не знайшли», – підсумував директор.

Через такі зміни Статуту, Центр отримав купу клопотів у щоденній роботі. «Уявіть, моя посада – «директор», а за новим Статутом керівник називається «генеральний директор», – пояснює Юрій Пацюрко. – А людям треба щомісяця платити зарплату, це загалом 5 мільйонів гривень для 1400 людей. Підпис під бухгалтерським документом має ставити керівник. Намагались розібратися, як після нового Статуту працювати. Але мій підпис дійсний в казначействі, я продовжую працювати на посаді директора».

Але разом з тим, конкурс на «генерального директора» таки оголосили. І, виявляється, для управління майном спільної власності не проблема, що такої вакансії не існує, і що об’єднувати три медичні установи, ще навіть не почали…

Відповідні запити до чиновників редакція уже відправила, тож далі буд

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: