Огляд дня: ціна життя «Копита» та вердикт міжнародних слідчих для РФ

Пропонуємо нашим читачам огляд найрезонантніших подій за 28 вересня. Смерть дев'ятого президента Держави Ізраїль, вердикт Міжнародних слідчих для Росії у справі розбитого боїнга та ціна життя львівського кримінально авторитета, – читайте у нашому матеріалі.

241cad69-4298-4c13-adc5-7a4a75d8264a__384029344

Сьогодні слідчі Міжнародної групи остаточно розставили крапки над «і», заявивши, що літак MH17 був збитий ракетою «Бук», доставленої з Росії на Україну.

Доведено, що «Бук»-убивця потрапив на нашу територію з території Російської Федерації. Президент України Петро Порошенко також прокоментував ситуацію: «Сьогодні у цій справі Міжнародною слідчою групою поставлена крапка – вони підтверджують, що падіння літака було спричинене вибухом бойової частини, встановленої на ракеті, випущеної російським зенітно-ракетним комплексом «Бук».

Як писалося раніше, слідчі Міжнародної групи оприлюднили інформацію, що запуск відбувся з території поруч з українським селом Первомайськ, яка перебувало в липні 2014 року під контролем самопроголошеної Донецької народної республіки, після чого пускова установка була повернута до Росії. Про те, що ракета, що збила літак, була запущена з підконтрольною ДНР території, родичам жертв катастрофи розповів голландський прокурор Фред Вестербеке, який очолює розслідування. Хто саме зробив пуск, слідчим встановити не вдалося. У комісії є список зі ста підозрюваних в причетності до краху.

У МЗС заявили, що оприлюднення попередніх результатів роботи Спільної групи з розслідування катастрофи літака «Малайзійських авіаліній» МН17 поклало край спробам Росії дискредитувати діяльність цієї групи. «Це ще раз вказує на безпосередню причетність держави-агресора до збиття літака»,- наголосили в МЗС.

Відтак, всі можливі версії причини цієї жахливої трагедії.

Утім, представник російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова прокоментувала результати розслідування, висловивши думку про те, що результати розслідування по загибелі MH17 є політично мотивованими і упередженими. «Росія розчарована тим, що ситуація навколо розслідування катастрофи Boeing не змінюється. Висновки голландської прокуратури підтверджують те, що слідство упереджено і політично мотивоване», - сказала вона.

Також не обійшлося і без коментар прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, який заявив, що у справі з «Боїнгом» присутня спекуляція. Мовляв, ця історія супроводжується ненаданням низкою країн інформації та даних радарів.

Скільки коштує життя «Копита»

snimok-3

А також сьогодні стало відомо, що виконавців замаху на бізнесмена Копитката та його організаторів затримали. Про це особисто повідомив очільник Національної поліції Дмитро Загарія. Утім, Загарія сказав, що не збирається розголошувати інформацію, хто ж замовив колишнього кримінального авторитета. Тому поки що імена ворогів «Копита» оповиті таємницею. У свою чергу перший заступник глави Нацполіції України Вадим Троян назвав розслідування «дуже серйозною справою» та розповів, що у ході справи було допитано 100 свідків.

«Це дуже резонансна справа, адже підготовка до замаху готувалася 2 місяці, протягом цього часу зловмисники розподіляли ролі. З чого все розпочалось, замовник зустрівся з організатором і запропонував йому 2,6 мільйона гривень. Організатори замаху, за два місяці до вибуху у Старому Селі Пустомитівського району, заложили фугас, у двох місцях, де мав проїжджати Богдан Копитко. Також через 3 кілометри вони заложили ще два фугаси, якщо перші не спрацюють», – сказав Троян.

Також стало відомо, що виконавці вбивства отримали 600 тисяч гривень, які розподілили між собою в нерівних частинах. Решту суми вони мали отримати після виконання замовлення. Наймолодший учасник цього злочину – 1996 року народження.

Чому слова Шимона Переса залишаються цінними для українців

680x463_0xc0a8392b_10340834721442414993

Світ сколихнула сьогодні ще одна подія – помер дев'ятий президент Держави Ізраїль. Шимон Перес помер на 94-му році життя.

Перес був президентом Ізраїлю з 2007 по 2014 роки. У 1994 році Перес спільно з тодішнім прем'єром Ізраїлю Іцхаком Рабином і палестинським лідером Ясиром Арафатом отримав Нобелівську премію за зусилля щодо досягнення миру і внесок у мирне врегулювання на Близькому Сході. У 2015 році під час виступу у Києві, Шимон Перес сказав, що головне у житті мрія, яка дозволяє людині залишатися молодою.

Підготувала Олександра Багач

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: