Уряду пропонують змінити правила санітарних рубок у лісах

Щойно під час засідання Урядового комітету підтримано та рекомендовано Уряду прийняти нову редакцію Санітарних правил у лісах України.

Про це повідомила керівник Держлісагентства Христина Юшкевич.

Вона зазначила, що правила жорстко регламентують проведення санітарних рубок. Вони будуть поширюватися на всіх лісокористувачів (на сьогодні Держлісагентству підпорядковано 73% лісів, а 27% – іншим постійним лісокористувачам, таким як Мінприроди, Міноборони, обласним радам та іншим).

Суцільні санітарні рубки будуть заборонені у різних видах заповідниках, заказниках та нацпарках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів.

Заборонятиметься вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям.

В інших категоріях лісів буде обмежено проведення суцільних санітарних рубок виключно моментами крайньої необхідності (пошкодження насаджень пожежами, шкідниками і хворобами лісу, стихійними явищами і техногенними впливами до ступеня їх загибелі) з обов’язковим відновленням нових стійких і високопродуктивних лісів на цих вирубках.

Буде розширено склад спеціальної комісії, що визначає доцільність призначення суцільної санітарної рубки, а саме долучатимуться представники органів місцевого самоврядування.

Планування, обґрунтування та обсяги санрубок будуть оприлюднюватися на сайтах лісгоспів та облуправлінь. Кожен громадянин зможе це відслідковувати.

Також будуть чітко регламентовані вибіркові санітарні рубки:

- проводитиметься нумерація дерев, що підлягають вирубуванню;

- складатиметься нумераційна відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх у рубку;

- дерева з дуплами залишатимуться з метою забезпечення лісової фауни природним укриттям;

- зберігатимуться окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи. Про це буде робитися відмітка у матеріалах відводу та лісорубному квитку;

- на територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатиметься неліквідна деревина обсягом не менше 30 куб. м. на один гектар.

«На наступному тижні Кабмін має остаточно ухвалити зміни. Це буде перший крок. Моя мета – унеможливити зловживання на санрубках та викорінити таке поняття як незаконна рубка. Попереду – комплексні зміни до лісового кодексу та інших нормативних актів!» – зазначила Юшкевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: