«Хто затримає голосування, має замовляти доставку обіду на всіх в сесійну залу». Репортаж з позачергової сесії ВР (фото)

14536529_1303783029640253_1854724809_o

Сьогодні нардепи зібрались на позачергове засідання, аби прийняти рішення про звільнення суддів, якім порушили присягу. Втім, засідання вийшло не таким простим, спочатку ці рішення бойкотували, а потім багато разів переголосовували.

 

Про це повідомляє парламентський кореспондент ІА Дивись.info.

29-го вересня,  по спеціальному дорученню президента збирається незапланована сесія. Тільки з тим, аби звільнити 33-х суддів, які зрадили свою присягу.

На позачергове засідання Верховної Ради приходить лише один суддя із 32-х. Всі інші користаються положенням про те, що повідомлення про засідання має надійти до судді мінімум за три дні до того, як він має з’явитись в Раді. Найбільше на це «насідають» депутати з Опозиційного блоку.

Решта депутатів обурюються тим, що нема достатньо членів коаліції, щоб швидко набирати кількість голосів, необхідну для звільнення суддів. Депутат від Самопомочі Соболєв констатує: «Нема 100 людей з коаліції. Чому ми маємо терпіти це шоу?»

Його підтримує і Юлія Тимошенко: «Порошенко і Яценюк руками парламенту хочуть знищити українську демократію», маючи на увазі, що вони контролюють, щоб БПП і Народний Фронт не проголосували за звільнення суддів.

Радикальна партія вирішує нагнати страху на депутатів, демонструючи картину Герарда Давида «Суд Камбіса», на якій із судді-корупціонера збираються зняти шкіру. Проте, це впливає тільки частково. Після того, як оголошують, що наступні три законопроекти  стосуються суддів, які пов’язані із арештами майданівців, справа помітно гальмується. Кілька разів поспіль бракує лише кілька депутатських голосів. Повторні голосування ефекту не дають, і депутати знову вдаються до вмовлянь колег.

В обід Андрій Парубій вже закликає обдзвонювати однопартійців і вмовляти їх повернутись до зали. Березюк пригадує парламентарям Майдан: «Ми там стояли, і нічого нам не сталось. І тут ми маємо сидіти, поки не з’являться хлопці з БПП і не проголосують».

Після другої пополудні засідання починає нагадувати телемагазин. Спікер парламенту час від час нагадує: «П’ять голосів, шановні депутати, нам потрібно лише п’ять голосів» або «Я запрошую усіх взяти участь у голосуванні». І так без кінця.

Голосування за голосуванням депутати провалюють, під’юджують один одного, як на стадіоні: «Голосуємо! Голосуємо!», але це не помагає.

У парламентарів нема вже сил сидіти. Вони нависають над своїми доленосним кнопками, слідкують, хто і скільки разів виходить із зали, а подекуди ведуть статистику по цілим фракціям. Але і це не помагає.

О пів на третю Парубій звертається до совісті депутатів, мовляв, на вас уся Україна дивиться. Та їм і самим вже смішно через кількість бездарних спроб.

Врешті решт о 14:31 звільнений останній суддя, який засуджував майданівців. Депутати радісно розходяться.

Юлія СТАРОДУБОВА

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: