Верховний суд РФ визнав законною заборону Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму

Як передає УНІАН, відповідне рішення оголошено сьогодні у Верховному суді Росії.

”Судова колегія визначила рішення Верховного суду Республіки Крим від 26 квітня 2016 року залишити без змін, апеляційну скаргу громадського об`єднання Меджліс кримськотатарського народу - без задоволення”, - сказав суддя.

Під час дебатів прокурор, обґрунтовуючи необхідність заборони Меджлісу, заявив, що головною провиною цього представницького органу кримських татар є те, що його лідери не визнали анексії півострова і домагаються його повернення до складу України.

«Найбільш резонансна акція Меджлісу, спрямована на створення перешкод нормальному функціонуванню органів представницької і виконавчої влади Автономної Республіки Крим, відбулася 26 лютого 2014 року, коли під час організованого її лідерами несанкціонованого мітингу постраждали 79 осіб, з них два від отриманих травм померли», - сказав російський прокурор.

Крім цього, у провину Меджлісу ставиться організація громадської блокади півострова після захоплення півострова і заклик не брати участь у виборах, які організовували окупаційна влада.

«З початком періоду інтеграції Криму до складу РФ керівництвом Меджлісу вживаються активні дії з дестабілізації суспільно-політичної ситуації на Кримському півострові, провокування у російському суспільстві етнічного націоналізму та екстремізму, інспірування протестних настроїв і масових заворушень», - наголосив прокурор.

Він заявив, що Меджліс здійснює інші протиправні діяння, «спрямовані на порушення територіальної цілісності РФ, які загрожують безпеці суспільства і держави».

26 квітня 2016 року підконтрольний РФ так званий «Верховний суд Криму» визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонив його діяльність на території РФ.

Позов подала так званий «прокурор Криму» Наталія Поклонська у лютому 2016 року. На її думку, організація кримських татар налаштована на антиросійську діяльність.

Мін`юст РФ також включив Меджліс кримських татар до переліку організацій, діяльність яких припинена у зв`язку із здійсненням ними екстремістської діяльності.

У Кримській правозахисній групі заявили, що застосування до Меджлісу кримськотатарського народу норм «антиекстремістського» законодавства Росії загрожує кримінальними переслідуваннями не лише членам організації, а й іншим представникам кримськотатарського народу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: