Два роки на Львівщині не виділяють гроші на вирішення проблеми із небезпечними відходами

В період з 2014 по 2016 роки з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища не виділялися кошти на природоохоронні заходи щодо вирішення проблем з небезпечними відходами.

Про це повідомили у департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА, пише УНН.

При цьому у 2014 році небезпечних відходів було утворено 453 т, а у 2015 році їх обсяг збільшився утричі та становив 1483 т, з яких утилізовано було лише 1,5% (23 т).

Нагадаємо, на території Львівської області знаходяться так звані озера кислих гудронів — небезпечні відходи, що утворюються при очищенні нафтопродуктів і мають ІІ клас небезпеки ( високо небезпечні, смертельна доза при потраплянні у шлунок 15-150 мг/кг). Обсяг цих кислих гудронів вже досяг 200 тисяч тонн.

Раніше у ЗМІ було оприлюднено відео, зняте на дрон, на якому зафіксовано прорив гудронного озера та витік забрудненої води.

Нагадаємо, за оцінкою експертів, екологічна ситуація в країні катастрофічна.

Особливо це стосується сфери утилізації небезпечних відходів (отрутохімікатів). Недосконале законодавство, відсутність контролю за ринком та низький рівень обізнаності громадян призводять до незворотніх наслідків.

Голова підкомітету ВР з питань державної політики у сфері поводження з відходами Сергій Тригубенко переконаний, що питання накопичення отрутохімікатів в Україні слід виносити на рівень національної безпеки України.

Адже, отрутохімікати в країні зберігаються ще з часів Радянського союзу. Разом з тим, немає ані державних програм, ані законів, ані державного контролю за утилізацією (знешкодженням) небезпечних речовин. В результаті, отруту знаходять на сміттєзвалищах, в ангарах, кар’єрах, воді та просто на вулицях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: