Україна має наполягати на створенні міжнародного трибуналу для покарання винних у катастрофі МН17, - дипломат

Україна має наполягати перед західним співтовариством на створенні міжнародного трибуналу для покарання винних у катастрофі літака рейсу МН17.

Про це інформує УНІАН.

Про це сьогодні на прес-конференції в Києві заявив надзвичайний і повноважний посол України, суддя Міжнародного кримінального суду (2001-2005), представник України у Раді ООН з прав людини (2006-2010) Володимир Василенко.
За його словами, правильним було б передати результати міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи до Міжнародного кримінального суду.
«Україна правомочна ставити питання про розслідування цього злочину в міжнародному суді, адже злочин стався на її території», - сказав Василенко, зазначивши, що другим варіантом може бути створення міжнародного суду за присутності держав, які брали участь в розслідуванні катастрофи авіарейсу Н-17.
Водночас Василенко зауважив, що, звичайно, Росія скористується правом вето в Раді безпеки ООН, але якщо це станеться, то в статуті ООН передбачено (і це вже використовувалось) утворення міжнародного суду Генеральною асамблеєю ООН.
«Якщо Рада безпеки ООН не може це схвалити, це може зробити, прийняття резолюції, Генеральна асамблея ООН, і це рішення мало б дозвільний ефект», - зазначив дипломат.
Також Василенко висловив думку, що оприлюднені попередні дані слідства дуже виважені та проаналізовані.
«Якщо справа колись буде доведена до суду, то суд матиме дуже багато доказів, щоб їх проаналізувати і ухвалити рішення», - сказав він, додавши, що з точки зору міжнародного права те, що сталося з літаком МН17, не є терактом, а військовим злочином, оскільки військова зброя була застосована проти цивільного літака», - зазначив дипломат.
Крім того, на його думку, для притягнення до відповідальності президента РФ Володимира Путіна та його оточення у зв’язку зі збиттям літака МН17 країни Заходу можуть створити антипутінську коаліцію та збільшити санкції.
«Покарати Путіна і іншу його злочинну банду можна, створивши антипутінську коаліцію із застосуванням масштабних санкцій, адже у Заходу є достатньо важелів: економічних, політичних, дипломатичних, щоб довести Росію до краху і примусити дотримуватися міжнародного законодавства. Просто протверизити повинні лідери західних демократій, щоб не платити більш високу ціну, якщо вони намагаються задобрити Путіна, не вважаючи, що він створює загрозу західним демократіям і всьому міжнародному співтовариству», - сказав Василенко.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: