Звільнення суддів і Указ про демобілізацію. Головні новини з Банкової у короткому огляді (Фото)

b1fbb08c14bcf70f57be1f532e7f8416_1444046621_extra_large

Попри те, що процес люстрації для українських суддів завершився, керівництво країни продовжує звільняти завсідників Феміди за порушення присяги. Зокрема, останні кілька випадків такого очищення судової системи дають шанс сподіватися, що в нашій країні зміни на краще таки можливі.

 

Тішить і те, що вітчизняні політики пам’ятають про проблеми людей з особливими потребами. Відтак, відтепер усі ми, у відповідності до міжнародних норм, називатимемо їх особами з інвалідністю, а не інвалідами, як це було прийнято робити раніше.

Вдалим цей тиждень виявився і для мобілізованих, призваних під час третьої черги часткової мобілізації. На таких військовослужбовців тепер чекає звільнення в запас.

Про ці та інші події детальніше читайте у нашому огляді.

Більше не суддя

Президент України звільнив суддю Печерського райсуду Оксану Царевич.

«Очікуване рішення. Президент звільнив суддю Царевич, яка переслідувала автомайданівців. Відповідний указ після надходження документів з ВРЮ, було підписано сьогодні», – повідомив речник Президента Святослав Цеголко.

tsarevych

Царевич звільнена у зв’язку із порушенням присяги.

Вища рада юстиції, розглянувши дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді Печерського районного суду міста Києва Оксани Царевич, прийняла  рішення про внесення подання Президентові про звільнення з посади цієї судді.

Зокрема у поданні зазначається, що дії судді Царевич при розгляді десяти справ щодо водіїв – учасників акцій протестів в період з листопада 2013 року носять упереджений характер.

Сутність таких дій доводить порушення суддею  засад правосуддя, зокрема верховенства права, незабезпечення права на справедливий суд, неповагу до прав і свобод людини.

Вища рада юстиції вважає, що зазначені обставини свідчать про недотримання суддею Царевич присяги судді, яка зобов’язує суддю об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді.

Царевич була однією із суддів, які виносили свідомо неправомірні рішення щодо активістів Автомадана на базі сфальсифікованих даішниками протоколів. Справа стосувалася поїздки понад 1,5 тисяч людей у Межигір’я наприкінці грудня 2013 року.

Нагадаємо, раніше прокуратура Києва допитала Царевич за підозрою у винесенні свідомо неправомірних рішень щодо активістів Автомайдана.

Крім того, справу щодо неї було перекваліфіковано, оскільки з’ясувалося, що «в неї були особисті інтереси». Речник київської прокуратури не уточнила, про що саме йдеться, пояснивши, що «це таємниця слідства».

11 березня Вінницький міський суд обрав запобіжним заходом для судді Печерського райсуду Києва Оксани Царевич особисті зобов’язання строком на 2 місяці з необхідністю носити електронний браслет.

У липні 2015 року Царевич знову взялася вершити правосуддя.

Слідом за Царевич

Президент підписав Укази, якими звільнив двох суддів у зв’язку з порушенням присяги.

Вища рада юстиції внесла подання Главі держави на звільнення судді Шевченківського районного суду Києва Наталі Волокітіної та судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Таїсії Матяш.

Встановлено, що суддя Волокітіна у січні 2014 року при розгляді справи проти учасника Революції Гідності та обранні йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою умисно допустила порушення закону, що викликає сумніви у її об’єктивності, неупередженості та сумлінності виконання своїх обов’язків, принижує авторитет судової влади і є порушенням присяги.

Вища рада юстиції також встановила, що суддя Матяш при розгляді низки цивільних справ у 2012-2013 роках ухвалила упередженні та незаконні судові рішення, що призвело до неправомірного відчуження майна, зокрема, яке належало державі.

Нарешті дочекалися

Глава держави  підписав Указ «Про звільнення в запас військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, призваних під час третьої черги часткової мобілізації відповідно до Указу Президента України від 14 січня 2015 року №15».

vijskovosluzhbovtsi

З військової служби будуть демобілізовані військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації в особливий період, які були мобілізовані у 2015 році під час 6-ї хвилі (третя черга осіб, мобілізованих відповідно до Указу Президента України від 14.01.2015 № 15).

Це остання черга звільнення у запас громадян, які були мобілізовані на військову службу у 2014 – 2015 роках під час дії особливого періоду.

Відповідно до Указу у запас будуть звільнені військовослужбовці, які відслужили встановлені строки військової служби в особливий період, та не виявили бажання продовжити службу у лавах ЗСУ чи інших підрозділах за контрактом.

Особи з інвалідністю, а не інваліди

Президент Порошенко підписав закон, спрямований на приведення до стандартів ООН норм законодавства у недискримінаційному позначенні осіб з інвалідністю.

invalidy

Документом вносяться зміни до офіційного перекладу українською мовою Конвенції про права інвалідів і Факультативного протоколу шляхом заміни терміну «інвалід» на «особа з інвалідністю», що забезпечить відповідність національної версії зазначених документів оригіналу їх текстів англійською мовою.

Реалізація цього закону в подальшому забезпечить приведення національного законодавства, що регламентує питання, які стосуються осіб з інвалідністю, у відповідність зі світовими стандартами коректного й недискримінаційного позначення таких осіб як «осіб з інвалідністю», а не «інвалід».

Додамо, що за останніми даними у Львові зареєстровано понад 46 000 осіб з інвалідністю.

Підготував Олег ГАЛІВ

фото: Відкриті джерела

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: