Запровадження страхової медицини в Україні розпочнеться у 2017 році і триватиме три роки, – МОЗ

Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки.

Переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки, передає УНІАН.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що трансформація системи стартуватиме із запуску сімейної медицини європейського зразка на базі наявної первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії, центри первинної медико-санітарної допомоги).

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк зазначив, що за минулі в Україні 25 років було розроблено 21 законопроект про запровадження страхової медицини.

«Чимало з них передбачали створення великих бюрократичних структур чи переспрямування бюджетних потоків у чиїсь кишені – на щастя, Верховна Рада не дозволила цього. Мета нашої команди – почати запускати страхову модель медицини на практиці вже у 2017 році, й ми знайшли спосіб зробити це з мінімальними і зрозумілими всім змінами в законодавстві», – сказав Ковтонюк.

За його словами, українці зможуть вільно обирати сімейного лікаря й педіатра для своїх дітей та підписувати з ним прямі угоди з чітко прописаним обсягом послуг, гарантованих і оплачених державою.

«У випадку, якщо пацієнта не задовольняє сімейний лікар, він зможе його поміняти. Сімейні лікарі видаватимуть довідки в дитячий садок, школу, басейн. Прив’язка до місця проживання скасовується. Наша мета – лікар кожній родині. Сімейний лікар повинен стати агентом сім’ї в системі охорони здоров’я, направляти, слідкувати за здоров’ям та забезпечувати всю первинну діагностику. Сім’я повинна йому довіряти, а для цього лікар має бути мотивований – передусім фінансово», – сказав Ковтонюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: