Найближчий соратник Єльцина у Львові розповів, чому СРСР мав розпастися

14555549_715241631965200_1990471345_n
Геннадій Бурбуліс / фото Владислава Машкіна

Державний секретар Росії та найближчий соратник Президента країни Бориса Єльцина Геннадій Бурбуліс вважає, що Радянський Союз був приречений на розпад від самого створення, а угода про припинення його існування, підписана у Біловезькій пущі, відповідає усім принципам легітимності.

Про це він заявив під час виступу в Українському католицькому університеті у Львові, повідомляє кореспондент «Дивись.Info».

[dyvys_blockqoute text="Радянський Союз був приречений, починаючи із 1917 року. Адже заснуванню цієї держави у 1922 році передувала чотирирічна громадянська війна – кривавий референдум про майбутнє," author="– пояснив Бурбуліс"]

Колишній політик, який брав участь у підготовці Біловезької угоди та був одним із її підписантів, вважає, що цей документ є абсолютно легітимним. Це, на думку Бурбуліса, підтвердили три фактори: правомірність, відсутність широкого соціально-культурного та конфесійного осуду та добровільна згода на передання ядерної зброї.

По-перше, угоду про припинення існування СРСР підписали голови республік, які були засновниками Союзу – Білорусі, Росії та України. Документ ратифікували парламенти країн і визнали в ООН. Це забезпечило правову легітимність.

По-друге, Біловезька угода мала підтримку в суспільства, відповідала соціальним моральним цінностям і не була засуджена релігійними діячами.

По-третє, правової ваги документу надав той факт, що пізніше, спираючись на нього, на передання Росії ядерного арсеналу погодилися Білорусь, Казахстан і Україна.

[dyvys_blockqoute text="Таким чином, Біловезький консенсус дозволив уникнути кривавого сценарію розпаду СРСР," author="– резюмував Геннадій Бурбуліс"]

Нагадаємо, депутати Російської Державної Думи Євгеній Фьодоров, Антон Романов від «Єдиної Росії», Іван Нікітчук, Олег Денисенко від КПРФ та член ЛДПР Михаїл Дегярьов 2014 року звернулися до прокуратури Російської Федерації перевірити законність дій посадових осіб того часу, які відповідали за розпад СРСР. Роком пізніше лідер ЛДПР Володимир Жириновський назвав незаконним вихід країн Балтії зі складу Радянського Союзу.

Натомість Європейський Суд у січні 2015 року відмовився визнавати розпад СРСР незаконним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: