У Львові пройде благодійний проект «Колискові для Олекси»

14468630_1192542027455345_4419885395880072291_o

В рамках проекту «Колискові для Олекси», 11 жовтня о 18:30 год. у Грушевському сінема джаз, що на просп. Шевченка, 28, відбудеться благодійний аукціон картин.

А 24 листопада о 19:00 год. у театрі імені Марії Заньковецької пройде благодійний концерт, повідомляють організатори.

«Мета цього проекту – через конкретну життєву історію показати світ аутистів та їхніх батьків, залучивши до цього якомога ширшу аудиторію, в тому числі тих людей, які не мають іншого способу поглянути на світ аутистів. Унікальна збірка колискових і музично-театральний мультимедійний проект, цільовою аудиторією якої будуть львівська молодь, молоді батьки, члени сімей аутистів, педагоги, вихователі, має шанс, крім суто просвітницької, виконати місію емпатичної, ефект співпричетності.

Проект передбачає видання альбому українських колискових, роботу психологів з вчителями початкових класів, вихователями у садочку, Lego-терапію, стильні відеоролики «Мама і я», майстер-класи з художниками та музикантами, поведінкову терапію з батьками у котрих проблеми з вихованням дітей.

Актуальність цього проекту полягає в тому, що до цього часу про дітей з аутизмом в Україні майже не говорилося за межами професійних середовищ психологів та психотерпавтів, а без просвітницької роботи, без розуміння людьми, що таке аутизм і Синдром Аспергера, вони можуть бути взагалі не діагностовані. Дитина з Синдром Аспергера, так само як аутист, набагато тяжче переживає травми і якщо розуміти специфіку аутизму, ці травми можна звести до мінімуму. В ширшому сенсі цей проект адресований всім батькам і всім дітям, він покликаний допомогти всім почути, полюбити, прийняти і спробувати зрозуміти, особливі потреби кожного з нас і дорослих і дітей», - розповідає Соломія Чубай, організатор проекту.

Колискові співатимуть: Соломія Чубай – вокал, ROCKOKO – струнне тріо, Лука Гануляк – перкусія, Сашко Главацький – гітара, Вокальна арт-сутдія «Жайвір».

«Колискові для Олекси» - це унікальний для України музично-театральний відеоарт проект. В основу покладена реальна історія хлопчика з Синдромом Аспергера (високофункціональний аутизм) - Андріїшина Олекси та його мами, фронтмена гурту «Джалапіта». Це реальна історія, котра через досвід Олекси розповідає про особливих дітей та їхній світ. А його мама співаючи українські народні та авторські колискові, шукає ключик до світу свого сина. Здобуває новий, особливий досвід і хоче поділитися цим з усіма.

«Я, Соломія Чубай, котра презентує Вам цей проект, хочу поділитися своєї історією: Моєму синові – Олексі, коли нам виповнилося 2,5 роки поставили діагноз – Синдром Аспергера (високофункціональний аутизм). В межах цього проекту, я розповідаю історію свого сина саме тому, що це є мій пережитий і вистражданий досвід, сподіваюся, що зможу достукатися до багатьох. На загал люди не знають, що діти з Синдромом Аспергера, як і інші аутисти, можуть неоднозначно реагувати на світло, на різкі звуки або шум, на зміну послідовності дій, вони можуть зациклюватися на одному слові, дії, можуть читати одну книжку протягом 2-3 років, дивитися кожного ранку один і той самий мультик, ходити по одній і тій самій стежці, їсти одну і туж їжу, вони не вітаються, не дивляться в очі, не декламують віршиків, можуть погано малювати (бояться вимазати руки) і дуже нетипово реагують на музику, на швидкість, на біль.

Мій син, Олекса, у свої три роки міг кричати безперестанку (а у дітей аутистів особливий крик – пораненого звіра) і лишень тоді, коли я починала співати колискову, котру навчила мене моя бабця, мій син заспокоювався.

Поки Олекса підростав, він щовечора просив співати колискові, але у певному порядку, і я не мала права збитися і помилитися у словах, мої колискові могли лунати понад годину. Я відбирали колисанки моєї бабусі, мами, а потім сама почала складати на тексти наших відомих поетів мелодії і це Олексі неймовірно подобалося. Таким чином він більше відкривався до музики і вивчав поезію та своє коріння. Олекса любив розмовляти і питати про що саме я співаю», - додала Соломія Чубай.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: