Прокуратура розслідує справу про насильницьке переселення кримських татар 1944 року

Прокуратура АР Крим активізувала розслідування кримінального провадження за фактом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР.

Про це інформують в ГПУ.

На даний час у тісній співпраці з представниками Меджлісу кримськотатарського народу складено реєстр зі 160 осіб, щодо яких особисто та щодо членів їх сімей, представниками радянської влади були вчинені дії з насильницького переселення у 1944 році з території Кримської АРСР.

З метою подальшого допиту вказаних осіб у якості потерпілих у порядку ст. 225 КПК України узгоджено порядок їх приїзду на територію Херсонської області та перелік документів, які необхідно надати вказаним особам під час допитів для підтвердження їх участі у подіях, що є предметом досудового розслідування.

Наразі вживаються заходи щодо залучення слідчих органів Служби безпеки України для проведення окремих слідчих дій з метою використання їх досвіду у розслідуванні справ даної категорії (справа про Голодомор).

Крім того, в межах даного кримінального провадження у 300 наукових бібліотеках України витребовуються матеріали (документи, публікації, наукові статті) щодо фактів насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР з метою подальшого призначення науково-демографічної експертизи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: