«Викидень» польського Сейму та бойкотування Тото Котуньо у Львові (огляд)

1475744796-3721

Чому кілька тисяч жінок у Польщі вийшли у понеділок на протест, чи їздитимуть і далі російські гастролери до України та які ризики ставить перед суспільством введення візового режиму з Росією, – дивіться в нашому огляді подій за тиждень.

 

Як жінки у чорному відстоювали свої права у Польщі

Необдумане рішення польського уряду спричинило у країні хвилю протестів: 3 жовтня тисячі жінок увібралися у чорне та вийшли скандувати на вулиці проти закону про заборону абортів. Відчувши, що пахне смаленим, Уряд відхрестився від законопроекту, стверджуючи, що ініціатором заборони аборті були консервативні сили країни, зокрема, церква. Не відставати від Польщі поспішили і російські православні.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило підписав звернення Загальноросійського громадського руху «За життя» та руху «Православні добровольці» про заборону абортів на всій території Росії. Якби аборти у Польщі все ж таки заборонили, то польки до Львова їздили б не лише на каву...А що думають про заборону абортів українці, дивість у нашому опитуванні.

Провал законопроекту Княжицького та Як львів'яни розлюбили Тото Котуньо

Рада відмовилася заборонити гастролі російських артистів, що підтримують окупацію території Україниа. Законопроект Княжицького передбачав, що перед тим, як приїхати в Україну, російські співаки мали би дати письмову згоду про засудження окупації Росією нашої держави. Утім, лише 174 народні депутати підтримали законопроект. А у Львові у цей момент громадські активісти збираються бойкотувати концерт італійського співака Тото Котуньо, який рік тому у відеозверненні передавав палкі поцілунки Путіну та неодноразово виявляв свою прихильність до російського президента, а тепер зібрався до Львова грати на почуттях старшого покоління. Активісти жартома пообіцяли зустріти Тото осиновими кілками, мовляв, таким чином боротимуться проти Путінських упирів.

Ще один «цирк» у приміщенні Львівського цирку запланований на 29 жовтня: до культурної столиці України приїдуть Потап та Настя Каменських. Не секрет, що частині українцям, особливо особам чоловічої статі, було важко утриматися перед принадами Насті, втім, співаки заплямували свою репутацію, гастролюючи у часи війни країною-агресором та закликаючи до дружби. Що ж, гнати в шию чи милувати, – вирішувати львів'янам.

Чи вирішить закриття кордонів з Росією питання безпеки

У понеділок спікер ВР Андрій Парубій запропонував повернутися до питання введення візового режиму з Росією. Ймовірно, що така ініціатива була викликана затриманням українського журналіста Романа Сущенко. Незважаючи на переконливі аргументи за введення візового режиму з країною-агресором, існує декілька ризиків, які виникають у разу прийняття законопроекту.

Без сумніву, з точки зору національної безпеки – це крок важливий. Втім, політолог Євген Магда зауважує, що у разі прийняття законопроекту Росія може використовувати українських громадян як інструмент тиску на Україну, оскільки вони жили та працювали на території агресора під постійним впливом російських медіа. Зауважимо, що найбільша українська діаспора проживає не в США чи Канаді, а в Росії.

Історії українців, які проживають у Росії читайте за посиланням.

foto-1-1

Введення віз з Росією також підтримали дві опозиційні фракції «Батьківщина» і Радикальна партія Олега Ляшка. При цьому депутати вважають, що таке рішення необхідно було приймати ще два роки тому. Крім цього, опозиціонери наполягають на розриві дипломатичних відносин з Росією. «Це нонсенс, коли у нас окупована частина нашої території, а ми продовжуємо підтримувати з Росією дипломатичні відносини, посилаючись на те, що, мовляв, там наші робочі, і розрив дипломатичних відносин зашкодить їх інтересам. Сьогодні, коли українських громадян заарештовують, дипломатичні відносини не допомагають. Відомі випадки, коли розривали відносини з-за дрібних питань», - вважає лідер радикалів Ляшко.

«Дипломатичні кроки, які чітко говорять, що це війна, які чітко говорять, що треба з окупантом боротися, а не здаватися - всі ці кроки ми будемо підтримувати», – висловила свою позицію і Юлія Тимошенко.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що не потрібно рубати з плеча. На його думку питання введення візового режиму – це питання не найближчого часу, і цьому повинна передувати серйозна дискусія. «Повинен чітко сказати, що це питання не тижнів, це питання вимагає  серйозної політичної опрацювання та необхідної логістики», - сказав міністр. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров наголошує, що у разі введення візового режиму з Росією необхідно буде врегулювати ще низку питань, зокрема, щодо взаємовідносин в межах міжнародних організацій. Політик зазначив, що саме по собі введення візового режиму без інших кроків щодо регулювання відносин з країною-агресором «нічого не дасть». І тут повертаємося до питання кримчан, які живуть на території окупованого Криму з українськими паспортами. «В разі введення візового режиму практично втратять можливості відвідувати Україну.  Ідея запровадження віз з Росією має право на життя виключно в контексті проактивної, а не реактивної позиції»», – наголошує політолог Євген Магда.

Львів пахне «какою» та розливається струмками

Віднесені вітром дерева, вказівні знаки та «гейзери» з-під землі. Це не про апокаліпсис, це про львівську погоду. У вівторок Львів почав нагадувати середньовічну Венецію, де вода потужними струмками розливалася по дорогах, вулиці стали каналами, на яких маршрутки, немов човни, плавали серед сміття. Як стало відомо раніше, міський голова Львова Андрій Садовий заявив про готовність розпочати роботи з рекультивації полігону у Грибовичах вже цього тижня. При цьому остаточної домовленості між Львовом та прилеглими селами ще немає. У зв'язку з сильним дощем на вулицях міста прорвало свіжо відремонтовані колектори, вода «фонтанами» пульсувала звідусіль. Наслідком скромного апокаліпсису стали провалені під асфальт фура, невеличкі ДТП, затори, на маршрутне таксі, яке по дорозі загубило колесо.

Підготувала Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: