«Щастя у віконці» кожної дитини. Львівські автори розказали про унікальний книжковий проект (Фото)

malyuk1
фото: www.barabooka.com.ua

Кілька днів тому у нашому місті фінішував унікальний соціальний проект казок «Щастя у віконці». Мета його полягає у тому, аби випустити збірник казок, авторами якого будуть мами, тати, дідусі та бабусі.

Побачить видання світ у переддень Святого Миколая на Каравалі казок, який готує Благодійний Фонд «Щастя завжди поруч».

Як народилася ідея створення такого проекту, хто взявся втілювати задум у життя та скільки казок вдалося зібрати ІА Дивись.info розповіли автор і керівник проекту – Ірина Астахова та автор казок, мама двох дітей Леся Кічура.

Як розповіла Ірина Астахова, їм вдалося отримали вчетверо більше казок, ніж очікували. Зараз є 212 дитячих казок  від 77 авторів з різних куточків України. Однак у саму книжку увійдуть лише 50 казок, які відбирала спеціальна редколегія. Також до проекту приєднались восьмеро ілюстраторів. Книга «Щастя у віконці» матиме чотири розділи: «Казки про дива», «Казки про звірят», «Казки про діток», «Казки про зиму та Миколая».

14571909_10202122485700756_1243964327_o«Першими отримають ці книжки дітки-сироти та діти з багатодітних родин. Друкувати цю унікальну книгу казок будемо у Львові. Видавництво «Апріорі» видаватиме нашу книжку. Зараз робимо макет та малюємо ілюстрації. Плануємо видати 5 тисяч екземплярів цієї книги», - каже Ірина Астахова.

Та для видавництва потрібна значна сума коштів, тому наразі йде активний пошук спонсорів.

Добрих книжок багато не буває, впевнені автори унікального видання. Писати для дітей завжди велике задоволення, тому до проекту й долучилося стільки людей.

14625538_1748218705432307_426483401_o«Почувши про цей конкурс від колеги, відразу вирішила долучитися. Адже тексти для дітей пишу давно, можна сказати, що вони зростають разом із моїми дітьми. Мої діти слухають казки віддавна, і ясна річ, що мамина казка, написана спеціально для своєї дитини, запам’ятається дитині краще, аніж просто гарна казка невідомого автора. Тож іноді вечора ми переказуємо відомі сюжети, або складаємо нові. Саме так народжувалися пригоди більшості моїх казкових героїв. Наприклад, «Казка про ображену гумку» виникла в голові тоді, коли син вкотре наводив лад зі своїм шкільним приладдям, яке має звичку неохайно складати, а ми з донькою пожартували, що гумкам врешті решт набридло таке недбале ставлення і всі вони втекли від нього. До збірки «Щастя в віконці» ввійшла казка «Як Бог роздавав немовлят». Вони виникла після телефонної розмови з колегою, де вона обмовилася, що дуже мріє про поповнення в сім’ї. Я натомість відповіла, що не варта хвилюватися, позаяк, ймовірно Бог на небі ще не зліпив немовлятко для неї і саме над цим працює. Коли поклала слухавку, ще кілька хвилин задумалася і врешті думки лягли на папір у вигляді такої історії про материнську любов до своєї дитини», - розповідає Леся Кічура.

Та, виявляється, писати казки не так уже й легко. Тому перед тим, як опублікувати казку, автори проводять своєрідні тест-драйви за участю власних дітей.

«Казки писати складно. Бо дітей важко обдурити, вони ж бо  відразу відчувають фальш та несправедливість. Якщо казка нецікава, дитина відразу губить увагу і не слухає до кінця. Тож свої казки завжди «тестую на дітях». Траплялося, що діти підказували зовсім інші кінцівки, аніж мені хотілося написати», - ділиться авторка.

Серед завдань проекту і популяризація читання та розвиток у дітей й підлітків позитивного ставлення до книги, їх зацікавленості у користуванні друкованою літературою, як джерелом інформації.

«Читання дітей із батьками – дуже потребує поширення та популяризації. Адже діти в усьому копіюють дорослих. Якщо вдома читають батьки – читатимуть й діти. Якщо дорослі «не дружать з книжкою», скільки б аргументів не навели дітям – у них буде важко виховати культуру любові до паперової книги», - зізнається Леся Кічура.

А загалом «Щастя у віконці» має зробити життя кожної дитини світлішим. Адже казки навчають дітей добру. У них воно завжди перемагає.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: