Найважливіші фільми Анджея Вайди

GERMANY-FILM-BERLINALE-FESTIVAL-WAJDA

Він був найвідомішим польським кінорежисером і не боявся порушувати суперечливі теми історії своєї країни. Вайда завжди зберігав вільний дух: його фільми ставали мистецьким тріумфом і провокували дискусії.

19084364_303

Дебют: «Покоління»

1955 рік: вже у його першому фільмі спливають теми, які згодом сформують режисерську кар'єру Вайди. У стрічці «Покоління» події розгортаються у Польщі під час німецької окупації у Другій світовій війні. Водночас головні герої стрічки дивляться вперед - у дні, які настануть по завершенні війни. Комунізм та капіталізм, опір та опортунізм - вже у дебютній картині режисера.

19084377_303

Перший гучний успіх: «Попіл і діамант»

Третя робота принесла Вайді світове визнання. Події у фільмі відбуваються 8 травня 1945 року - у день німецької капітуляції. Спираючись на історію, Вайда ставить запитання про значення цього дня для Польщі і сам же пропонує відповіді. Тут же обігрується й суспільний конфлікт між комуністичним ладом та прагненнями поляків до самостійності.

19084471_303

Європейська кінопостать

У середині 1970-тих Вайда вже був усесвітньовідомим режисером, за плечима якого - низка важливих картин, що вийшли на екран у 1960-тих. На цьому фото 1974 року Вайда працює на зйомках своєї стрічки «Земля обітована» у Лодзі, де він раніше навчався у відомій Державній вищій кіношколі.

19084488_303

«Людина з мармуру» - погляд на сучасність

Фільм «Людина з мармуру» 1977 року ознаменував новий етап у творчості польського режисера. Головним героєм стрічки виступає передовик, трудар соціалістичної планової економіки. У цій картині режисерові особливо вдалося поєднання постановочних сцен з документальними кадрами.

19084518_303

«Диригент» між мистецтвом і реальністю

Двома роками пізніше Анджей Вайда зняв фільм «Диригент» - з особистими «нотками», де розмиваються межі мистецтва та реальності. На головну роль режисер (на фото праворуч) запросив британську театральну зірку Джона Гілгуда. Його партнеркою у фільмі виступала зірка польського кіно Кристина Янда.

19084526_303

«Людина із заліза» - соціально-політична драма

Через рік режисер відзняв черговий шедевр: фільм «Людина із заліза». Стрічка вийшла на «злобу дня» - у жанрі соціально-політичної драми. Протести профспілкового руху «Солідарність» на тлі запровадження надзвичайного стану по всій ПНР. Лідер «Солідарності» Лех Валенса (на фото в центрі) провідував знімальну групу під час робочого процесу. Сама ж стрічка отримала «Золоту пальмову гілку» в Каннах.

19084533_303

Робота за кордоном

Через своє критичне ставлення до політики комуністичної Варшави у 1980-тих роках Вайда міг продовжувати працювати лише за кордоном. І тут його теж супроводжувала вдача. Його фільм «Дантон» розповідає про залаштункові інтриги Французької революції. Це стрічка про політику і терор, пристрасті та ідеалізм. У головній ролі сяяв тоді ще моложавий Жерар Депардьє.

19084562_303

«Кохання в Німеччині»

Свій наступний кінопроект режисер теж знімав за кордоном. Зйомки фільму «Кохання в Німеччині» проходили у західному Берліні та на німецькому Півдні. У стрічці йдеться про німецько-польську історію та відносини між двома народами. У ролях: Даніель Ольбрихський та Армін Мюллер-Шталь.

19084598_303

Повернення додому

Після завершення «холодної війни» Анджей Вайда повернувся працювати до Польщі. У середині 1990-тих він зняв «Страсний тиждень» - драму про життя польської єврейки Ірени в часи Другої світової війни. Це фільм про трагічні випробування, які випали на долю молодої жінки.

19084621_303

«Валенса. Людина з надії» 

Останній фільм Вайди 2013-го року став третьою частиною циклу і продовженням «Людини з мармуру» та «Людини із заліза». Це фільм-біографія електрика гданської судноверфі Леха Валенси, якому судилося стати очільником руху «Солідарність», а згодом і президентом Польщі.

18923284_303

Великий європеєць, великий режисер

За понад 60 років успішної кар'єри Анджей Вайда став справжнім хронікером сучасної історії своєї країни. Його роботи були відзначені найвищими нагородами і преміями кінофестивалів у різних країнах світу. 2000 року Вайда отримав «Оскар». У Берліні він теж був частим гостем - на цьому фото 2008 року Вайда на прем'єрі фільму «Катинь» у рамках кінофестивалю «Берлінале».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: