«Сенсація» і паніка в ЗМІ. Чи дійсно вірус Коксакі новий і смертельний?

qsesupl4i3m
Фото ілюстративне

11 жовтня соціальні мережі та медіасферу почало «лихоманити»: журналісти масово писали про «смертельний вірус Коксакі», а користувачі мережі — запанікували та активно сіяли паніку серед інших. Та чи був для цього привід?

11 жовтня соціальні мережі та медіасферу почало «лихоманити»: журналісти масово писали про «смертельний вірус Коксакі», а користувачі мережі — запанікували та активно сіяли паніку серед інших.  Та чи був для цього привід?

З чого все почалося…

У Фейсбуці тернополянин Святослав Журоський 9 жовтня поширив пост із повідомленням про небезпечний вірус Коксакі.

Після цього ЗМІ підхопили цю новину та заговорили про «смертельну небезпеку» віруса Коксакі. Батьки ж у соціальних мережах забили на сполох. Так, у вівторок вже всі заговорили про небезпечний вірус, який вражає маленьких дітей та вбиває їх. Жахалися люди і симптомів, які описувалися у медіа: сип по всьому тілу, відмирання нігтів, опухлість гортані…

Згодом інформація з Тернопільщини докотилася і до Львова. На своїй сторінці у Фейсбуці Головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Тімко поширила новину про вірус Коксакі з підписом «Львів теж…».

Більше інформації лікарка не зазначила. Утім, львівські медіа розтиражовали її слова і навели ще більше паніки.

А що офіційна влада та лікарі?

ІА Дивись.info спробувала з’ясувати, чи поширена у Мережі та ЗМІ інформація відповідає дійсності. Утім, жоден дзвінок не дав результату. У департаменті охорони здоров’я Тернопільської ОДА сказали, що «інформацію мають, але нічого не скажуть». Мовляв, це повинні прокоментувати у Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні. Але медики закладу так не вважають.

«Дзвоніть до департаменту охорони здоров’я. Ми не маємо це коментувати. Усі цифри у них, до чого тут ми?», — обурилися у приймальні дитячої лікарні.

Немає інформації у Тернополі – дзвонимо до Львова. Зрештою, головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко на своїй сторінці у Фейсбуці написала: «Львів теж…». Відтак, можна припустити, що у Львівській області також зафіксували вірус Коксакі.

Припустити можна, а от отримати підтвердження – ні.

Департамент охорони здоров’я Львівської ОДА перенаправив журналіста ІА Дивись.info до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні. Але у кабінеті головного лікаря слухавку ніхто не підійняв. Як зазначили у приймальному відділенні медзакладу, «вже по третій годині. Певно, пішли усі».

Відтак, маємо наступне: на Тернопільщині зафіксували небезпечний (судячи з коментарів користувачів мережі) вірус Коксакі. Ця ж інфекція, ймовірно, вже є на Львівщині. При цьому, ані обласні адміністрації, ані керівництво лікарень не дають жодних коментарів.

І що у такій ситуації мають робити батьки? Залишається лише самим шукати в Інтернеті симптоми хвороби та дотримуватися поради тернополянина Святослава Журовського: «Не лікується, треба перехворіти… Зайвий раз не відвідуйте людних місць і обов’язково мити часто руки, особливо це стосується дітей».

Як все насправді

Через кілька годин журналіст ІА Дивись.info все ж таки зміг зв’язатися з Наталією Тімко. З’ясувалося, що вірус Коксакі – не смертельний. Більше того – лікарі часто його не ідентифікують як такий.

« У нас ентровіруска збільшилася упродовж останніх двох місяців. Багато є хворих і дітей, і дорослих на різні клінічні форми. У когось розлади кишково-шлункового тракту, у когось висипка по тілу. І це все ентеровіруси, - каже головний епідеміолог Львівщини. – Але у нас лабораторія не класифікує чи то Коксакі, чи то вірус першого типу. Вірус Коксакі також належить до ентеровірусів. Не виключено, що воно у нас є, але ми не знаємо. Захворюваність на ентеровірусні інфекції наявна, але нічого страшного в цьому ми не бачимо. Люди лікуються і все добре».

З відкрити джерел відомо, що вірус Коксакі поширений у Кореї, Туреччині, Іспанії та інших країнах. Вражає недуга і дорослих, однак найбільше ризикують захворіти діти від 3 до 10 років.

Вірус Коксакі – це вірусне захворювання, яке характеризується лихоманкою; ротова порожнина запалюється, покривається пухирями; на тілі з’являється висипка, особливо на сідницях; на ступнях та кистях рук з’являються невеликі червонуваті, плоскі плями або пухирі.

Вірусом Коксакі найчастіше хворіють діти старшого віку або немовлята. Захворювання активізується в осінні або літні місяці.

Поява пухирів та виразок у ротовій порожнині позначається на апетиті дитини, тому що дуже болючим стає розжовування їжі.

Симптоми та ознаки вірусу Коксакі проявляються через 2-5 днів після зараження вірусом і зберігаються близько двох тижнів

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО, Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: