Тиждень Нобеля. Що дали людству цьогорічні лауреати

orig-750x4221475495297nobelevskaya-premiya-1475495298

З 3 по 10 жовтня були названі імена всіх лауреатів Нобелівської премії за досягнення в науці і зміцненні миру. Лауреата премії з літератури оголосять пізніше.

Чим для нас важливі відкриття і досягнення нових власників престижної премії.

З 3 по 10 жовтня були названі імена всіх лауреатів Нобелівської премії за досягнення в науці і зміцненні миру. Лауреата премії з літератури оголосять пізніше.

Медицина і фізіологія

30c3bad83c9fa782bdec6094d09ee1f7

Хто отримав? Осумі Йосінорі (Японія).

За що? За праці по деградації білків через аутофагію.

Що це означає? Аутофагія - процес переробки або утилізації «сміття», який накопичився в клітці, і інших «непотрібних» її частин. Сам процес був відкритий в 1960-х, а в 1990-х Осумі Йосінорі вдалося, нарешті, розібратися в його тонкощах і навіть виявити гени, які відповідають за аутофагію. Аутофагія сприяє очищенню організму від всього «зайвого», тим самим сповільнюючи процеси старіння і забезпечуючи нормальне функціонування організму. Порушення в процесі аутофагії можуть призводити до розвитку хвороби Паркінсона і навіть до онкологічних захворювань. Можливо, відкриття Осумі Йосінорі дозволить краще зрозуміти процеси розвитку цих та інших хвороб і розробити більш досконалі методи їх лікування.

Фізика

263198

Хто отримав? Девід Таулес, Данкан Галдейн і Джон Костерліц (Британія, працюють в США)

За що? За теоретичні відкриття топологічних фазових переходів і топологічних фаз матерії.

Що це означає? Вчені досліджували незвичайну поведінку твердих матеріалів і за допомогою математичних методів пояснювали надпровідність і надтекучість матерії. У 1970-х Таулес і Костерліц довели, що надпровідність може існувати не тільки при високих температурах, і пояснили, яким чином змінюється ця властивість. У 1980-х Таулес і Галдейн пояснили, чому в дуже тонких матеріалах електропровідність змінюється східчасто. Дослідження вчених можуть бути використані при розробці нових матеріалів з «незвичайними» властивостями - наприклад, в електроніці для створення надпровідників і квантових комп'ютерів.

Хімія 

5678_b5bc3

Хто отримав? Жан-П'єр Соваж (Франція), Фрейзер Стоддарт (США), Бернард Ферінга (Нідерланди)

За що? За проектування і синтез молекулярних машин.

Що це означає? Вчені створили молекули з контрольованими рухами - вони виконують «роботу» при підведенні до них енергії. Молекулярні машини - нанорозмірні пристрої, які здійснюють дії, якщо їх підживлювати енергією. Таким чином відкриття вчених заклало матеріальну основу нанотехнологій. В цілому сьогодні так звані молекулярні мотори знаходяться на тій же стадії розвитку, на якій електричні перебували у 1830-ті роки. Відкриття вчених в майбутньому може бути використано як в медицині - наприклад, нанороботи зможуть доставляти лікарські апарати в осередках ураження всередині організму, - так і при створенні нових матеріалів і сенсорів.

Економіка

nobel-pic905-895x505-35578

Хто отримав? Олівер Гарт (Британія), Бенгт Гольстрем (Фінляндія), обидва працюють в США

За що? За внесок в розвиток теорії контрактів.

Що це означає? Хольмстрем і Харт в 1970-1980-х роках розробили нові теоретичні інструменти, що дозволяють краще зрозуміти, як працюють контракти в реальному житті. Хольмстрем в 1970-х з'ясував, як власники компаній можуть укладати найбільш ефективні контракти з топ-менеджерами навіть в умовах, коли вони не до кінця інформовані про те, чим конкретно займається топ-менеджмент. Харт в 1980-х займався дослідженням проблеми неповних контрактів - жоден контракт не може до кінця врахувати всіх нюансів, вчений сфокусувався на тому, яка сторона в подібних нерегламентованих випадках повинна нести відповідальність. Дослідники заклали інтелектуальну базу для більш широкого застосування теорії контрактів. Відкриття вчених можуть бути корисні в областях законодавства про банкрутство і політичних конституцій.

Премія миру 

1475831134-8340-foto-twitter-the-nobel-prize-1024x1024

Хто отримав? Хуан Мануель Сантос (президент Колумбії)

За що? За зусилля щодо припинення в країні більш ніж півстолітній громадянської війни.

Що це означає? Сантос доклав зусиль для врегулювання триваючого більше 50 років збройного конфлікту між колумбійським урядом і лівими екстремістами з FARC. За ці роки загинуло понад 220 тисяч осіб, близько 7 мільйонів позбулися житла. 26 вересня, завдяки ініціативі Сантоса, було підписано угоду між Колумбією і FARC. Воно повинно було вступити в силу в разі його схвалення народом Колумбії на референдумі. Референдум провалився, але незважаючи на це Нобелівський комітет вручив премію Сантосу.

Ім'я лауреата Нобелівської премії з літератури поки невідомо, його оголосять 13 жовтня. Імена номінантів невідомі - їх публікують тільки через 50 років після вручення премії, - але аналітики називають в числі основних претендентів японця Харукі Муракамі, сирійського поета Адоніса і американця Філіпа Рота. Всіх лауреатів премії урочисто нагородять 10 грудня в Стокгольмі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: