Екс-егіонали хочуть будувати зернопереробну фабрику у Словаччині

Українські бізнесмени, котрі мали близький зв'язок із режимом Януковича, планують відкривати у Словаччині великий бізнес із переробки зерна.

За інформацією видання SME, підприємство зможе взяти на себе до 20% продукції усіх словацьких господарств.

«А Словаччина потребує нових господарств, бо навіть ті, які ми маємо – не працюють на повних обертах», – написано у статті словацького видання.

Завод планується побудувати поблизу міста Нові Замки, на південному заході країни.
Інвестором проекту під назвою Mlynsko є фірма «Агрославінвест A. X.», створена у 2013 році. Згідно із проектом, на виробництві планується зайняти 48 осіб, які працюватимуть у три зміни.

Завод має стати частиною локального промислового району, на побудову якого Європа виділила 4,9 млн євро. Будівництво повинно розпочатися у лютому 2017 року і триватиме два роки.

Представники фірми минулого року взяли в оренду  землю поблизу вокзалу Паларіково на 15 років. За цей час вони заплатять 134 тисячі євро. Згідно із угодою, вони мають право викупити землю.

В опублікованому проекті українці не зазначили, звідки беруться гроші на будову. Бракує також бізнес-плану – чи збираються вони імпортувати зерно з України, а потім продавати борошно до ЄС, чи планують також виходити на словацький ринок.

У склад керівництва фірми входять бізнесмени з Харкова, пов'язані із Партією регіонів Віктора Януковича, яким належить великий завод на Сході України.

Власником фірми «Агрославінвест» є 43-річний українець Андрій Яковенко. До складу керівництва фірми входить ще двоє громадян України.

Яковенко у 2010 році був обраний депутатом від Партії регіонів у м.Барвінкове. Вже два роки він мешкає у Словаччині, у 2014-му купив будинок у передмісті Братислави.

«Яковенко пов'язаний із Олегом Могильним, який багато років знаходиться в українському агробізнесі, а з того часу, коли Янукович прийшов до влади, отримав величезні впливи», – пише видання.

Структури Могильного контролюють Новопокровський комбінат хлібопродуктів в Харківській області. Яковенко є її директором з 2011 року. Це підприємство належить до найбільших переробників зерна в Україні.

Уряд України планує наступного року приватизувати Новопокровський комбінат хлібопродуктів, і вже двічі намагався усунути Яковенка з посади директора, але безрезультатно.

Видання зазначає, що українські бізнесмени проігнорували прохання редакції розповісти про свої інвестиційні плани. Згідно із словацьким законодавством, якщо будова заводу не вимагає публічних інвестицій, то власники не зобов'язані розкривати подробиці.

Українське Міністерство сільського господарства, під контролем якого офіційно знаходиться Новопокровський комбінат хлібопродуктів, запевняє, що державні підприємства не можуть діяти за кордоном, а лише відкривати філіали і то з дозволу міністерства.

«Ми такого дозволу не давали», – підкреслюють у своєму зверненні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: