Саакашвілі на роздоріжжі. Чи вплинуть вибори в Грузії на політичну діяльність губернатора Одеси (Фото)

261409
фото: 112.ua

Результати виборів, які кілька днів тому пройшли у Грузії, на думку міжнародних спостерігачів, не стали несподіванкою. Найбільше голосів отримала провладна партія «Грузинська мрія». Другою фінішував опозиційний «Єдиний національний рух», очільником якого є нинішній губернатор Одеси Міхеіл Саакашвілі.

Чи вплине такий розвиток подій на політичну діяльність Саакашвілі в Україні та чи надумає екс-президент Грузії повертатися на Батьківщину, ми розпитали у львівських експертів.

dsc_5342_309de«Стосовно Саакашвілі є декілька чинників. Перший – це те, що він є досить імпульсивний і суб’єктивний політик. Тобто він самостійний гравець, який приймає самостійно рішення. У даному випадку передбачати поведінку однієї людини складно. Це  з одного боку. З другого боку, він людина, яка прагне мати політичний результат, тому сказати, яке він прийме рішення – залишиться в Україні чи поїде в Грузію – поки що складно. Я думаю, що це буде залежати від кількох речей. Зокрема, від оцінки, яку зробить його політична сила разом із ним відносно перспективи опозиційної діяльності в Грузії. Також я думаю, що це буде залежати від того, як буде розвиватися ситуація в Україні. Мається на увазі тенденція дострокових парламентських виборів. Якщо в перспективі дострокові парламентські вибори будуть очікуваними в Україні, ми не говоримо про те, наскільки вони є очікуваними зараз, то це може вплинути на його рішення щодо того, чи залишатися в Україні. На даному етапі, я думаю, він є на роздоріжжі», - каже політолог Анатолій Романюк.

Фахівець певен, Саакашвілі мав амбіції виграти вибори у Грузії і, можливо, навіть думав про те, щоб повернутися на Батьківщину.

«У нього був розрахунок, що він виграє вибори в Грузії, тоді б він точно переїжджав до Грузії. Але, оскільки вибори не виграні, у найближчі дні або навіть і тижні ми не почуємо однозначної оцінки від Міхеіла Саакашвілі», - вважає експерт.

У Грузії Саакашвілі явно не чекають. У цьому переконаний політолог Ігор Танчин. На його думку, грузинська влада не пробачила чинному губернатору Одеси колишніх помилок. Та й він сам не дуже рветься назад у велику грузинську політику, залишаючись натхненником опозиційних сил.

1915666_1014130158662494_2084102193177039811_n«Думаю, у зв’язку із тим, що його партія не здобула більшості, він не має можливості повернутися до Грузії. Адже проти нього там відкриті судові справи. І, якщо він туди повернеться, у нього будуть неприємності суто юридичного характеру. Тому він і не позиціонує себе, як, скажімо, грузинський політик, а швидше, як духовний натхненник і неформальний лідер нинішніх опозиціонерів Грузії. Тому що він, зрештою, і не може формальним бути, оскільки він не є громадянином Грузії. Адже, аби бути українським політиком, він змушений був прийняти наше громадянство. А наш закон не дозволяє мати подвійне громадянство. Тож, у зв’язку із тим, що при владі залишилася стара політична сила «Грузинська мрія», яка проти Саакашвілі налаштована, м’яко кажучи, недружньо, то він просто не має змоги туди повернутися навіть, якби він цього захотів», - коментує політолог Ігор Танчин.

Нагадаємо, 8-го жовтня відбулися вибори до грузинського парламенту. Провладна «Грузинська мрія» набрала 49% голосів, опозиційний «Єдиний національний рух» - 27%, а проросійський «Альянс патріотів» - 5%.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: