Редактор польського «Forbes» розкритикував фільм «Волинь»

Фільм «Волинь» – це перенесення стереотипів і суміш кітчу. Так охарактеризував скандальну стрічку Войцеха Смажовського, яка минулої п’ятниці вийшла у прокат, головний редактор польського «Forbes» Міхал Бронятовський.

«Подивився фільм «Волинь» – це майже дослівне перенесення стереотипів давніх вестернів, в яких шляхетні білі поселенці борються з індіанцями. Бідними дикунами, які замість того, що просто і з гідністю застрелити нашого улюбленого героя, знімають йому скальп за своїми звичаями. І хоча мають проблиски людяності, однак загалом вони нецивілізовані. Публіка почувається добре, бо на нашому боці правда і маємо право на таку ж брутальну помсту.

Якийсь добрий дух (і мудрість журі) подбали, аби цей фільм не отримав жодної поважної нагороди у Гдині.

Тому що це суміш кітчу:

Вайди – п'яне романтичне весілля на тлі постійно співаючого хору домогосподарок, які не забувають текст, навіть у ранковому похміллі;

Гоффмана – зняті у темряві, прагнучі крові, п’яні дикуни (збунтовані козаки у «Вогнем і мечем»);

Тарантіно – мабуть, режисер виказав помірність, бо це обмежило глядачам сцени насильства. «Обмеження» – це, ймовірно, монтаж від наближення до загального плану. Або зривання шкіри в американському плані чи витягання нутрощів, цього разу вже у наближенні. Що було б, якби режисер не був таким стриманим?

І ранній Ейзейнштейн – монтаж духовних греко-католицьких проповідей, закінчений підняттям кіс на першому плані (до речі, чи є задокументований епізод освячення зброї для вбивства в церквах?)

Є тут і важливі фактографічні помилки – перекручений текст українського гімну чи то заклику, щоби «піти до бандери», який саме в цей час сидить у німецькому таборі.

У цьому фільмі немає жодного позитивного українського героя. За винятком хіба що коханого героїні, який однак «з користю» гине у першій частині фільму.

Фільм «Волинь» зазвичай хвалять за демонстрацію анатомії зла. Але з того боку зла немає жодної постаті, яка б у ймовірний спосіб еволюціонувала від людини до потвори.

Раджу показувати цей фільм українцям, які повертаються з чергового похорону хлопця, привезеного по шматках з фронту на Донбасі. Бо жаль, що не пам’ятаємо, що українці – це єдиний сьогодні народ у Європі, який воює зі спільним агресором», – написав на своїй сторінці у Фейсбук Міхал Бронятовський.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: