«Це посилення пропагандистських позицій України у протистоянні з Росією», — експерт про резолюцію ПАРЄ

1422398044_council-of-europe

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 12 жовтня ухвалила дві резолюції щодо України. У них вперше чітко прописали, що російсько-українська війна є «російською агресією». Крім того, ПАРЄ засудила дії Російської Федерації у Криму, а вибори, проведені там, назвала незаконними.

ІА Дивись.info поспілкувалася з експертом-міжнародником Богданом Яременком, аби з’ясувати, що означають резолюції для України.

— Прийняту резолюцію вже встигли охрестити історичною. Чому, на вашу думку, її так називають та чи не перебільшене таке «звання»?

Резолюція, можливо, не визначає повною мірою, але символізує таки собі інформаційний, ідеологічний і смисловий перелом, в міжнародних організаціях. А значить у міжнародному співтоваристві, принаймні в Європейській частині, відбувається переосмислення подій в Україні. Українська криза уже відверто звучить як російська збройна агресія проти України. Це величезна різниця.

— Резолюція якось вплине на відносини міжнародної спільноти з Росією?

Можна сказати і так. До прикладу, Росія намагалася обійти рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи про позбавлення РФ права голосу та повернутися до зали засідань без зміни своєї політики. Утім, їй це не вдалося. Отже, це фактично такий символічний крок, який демонструє, що без реальної зміни політики Росії, міжнародне співтовариство, Європейський Союз, країни Європи не готові переглядати своє ставлення до Російської Федерації.

Це теж дуже важливий жест, навіть в контексті можливостей перегляду санкцій, їх скасування. Він показує, що насправді, тенденція, попри всі спроби Росії, прямо протилежна. Світове співтовариство абсолютно чітко розуміє провину РФ і хоче досягти від неї зміни політики.

— Чи матиме резолюція якісь практичні наслідки?

А що вона повинна зробити? Резолюція — це правильна і потрібна річ. Зміна фразеології відчутна. Це посилення пропагандистських позицій України у протистоянні з Росією. Тому вона і є такою важливо.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: