У Львові депутати місцевих рад обговорили проблеми децентралізації та формування бюджету

У Львові відбувся семінар для депутатів ЛМР та депутатів міських рад Південно-Східної України.

У Львові відбувся семінар для депутатів ЛМР та депутатів міських рад Південно-Східної України, про це йдеться на Інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради.

Впродовж семінару учасники дізнались про ефективне планування та проведення сесій, логіку бюджетних видатків, вплив децентралізації на роботу місцевих рад. Про особливості створення ОСББ в Україні та фінансування енергоефективних заходів розповіла Юлія Сабатюк, голова правління Асоціації ОСББ та Любов Давидович, депутат ЛМР.

«Ми поділились досвідом, як впроваджуючи ОСББ, застосувати тариф, експлуатаційний внесок, пояснили, як він формуються. Також цікавою була тема ремонту будинків за співфінансування мешканців».

Як зазначив депутат Мелітопольської міської ради Павло Тимофеєв, певні новації, почерпнуті із семінарів, уже впроваджені у місцевій раді Мелітополя.

«Ми детально вивчили львівський досвід щодо надання підтримки громадським організаціям. Нам сподобалась ця практика і вперше цього року ми впровадили його. Уже провели два раунди конкурсу, тож фінансування отримали 13 проектів громадських організацій на загальну суму 200 тисяч гривень».

Як розповів депутат міської ради міста Рені Олександр Баланєл, під час зустрічей він отримав важливу інформацію про співпрацю з міжнародним організаціями.

«Незважаючи на те, що місто Рені є прикордонним, у нас цього року не було укладено угоди про співробітництво з містами-побратимами. Тому мені цікавий досвід Львова щодо співпраці із міжнародними організаціями, особливо як працює КУ «Інститут міста», залучення інвестицій».

Депутати з Харківської області Дмитро Удачін та Павло Василевич підкреслили важливість змін у регламенті ради.

«Імпонує регламент Львівської міської ради, наявність координаційної ради, як дорадчого органу. Те, що є певний порядок прийняття рішень, розгляду їх на пленарних засіданнях. Також я б хотів запровадити у своїй раді процедуру підготовки до ухвалення проекту бюджету, це теж дуже позитивна тенденція».

На думку експерта Інституту Політичної Освіти Олександра Солонтая, у Львові є давня культура самоврядності, яку потрібно поширювати на інші ради.

«Те, що канадський уряд, республіканський інститут, в тому числі Львівська міська рада, долучились до такої важливої справи, як навчання депутатів з усієї України – це велика справа. Адже чим освіченіша влада, тим більша ймовірність того, що вона зможе вирішити багато питань. І тут, у Львові, учасники семінарів надихаються тим, що це старовинне самоврядування, тобто таким чином ми формуємо культуру самоврядності».

Керівник програм Міжнародного республіканського інституту Олександр Примостко переконаний, що обмін досвідом між депутатами різних рад допомагає виробити спільну позицію з більшості питань.

«На таких акціях люди спілкуються, обмінюються досвідом, контактами. Наприклад, до Львова приїздили члени міськради з Маріуполя, а коли там стався обстріл міста, Львів як вияв солідарності виділив кошти для підтримки цього міста. І це була перша рада, яка це зробила. Так само, в Маріуполі нещодавно прийняли рішення про відкриття притулку для бездомних тварин за прикладом Львова та Чернівців».

Додамо, що семінар для депутатів Львівської міської ради та депутатів міських рад Південно-Східної України тривав у Львові 11-12 жовтня 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: