Львівських дітей з кризових родин фотопроектом вчили вірити в себе

14699960_1210091789049405_426250997_n

Юрба дітей зі сміхом забігає в кімнату. На стінах висять їхні ж фото у різних професійних амплуа. Всі ці підлітки з кризових родин. На своєму прикладі вони показали: прийшов час перестати вірити у міф про те, що професію потрібно обирати в залежності від соціального статусу.

Юрба дітей зі сміхом забігає в кімнату.  На стінах висять їхні ж фото у різних професійних амплуа. Всі ці підлітки з кризових родин. На своєму прикладі вони показали: прийшов час перестати вірити у міф про те, що професію потрібно обирати в залежності від соціального статусу.

А ще фотопроект «Я через 5 років. Ти тільки вір у мене»  мав допомогти молодому поколінню побороти страх бути собою: «Невпевненість – це характеристика підліткового віку. І це абсолютно не залежить від соціального статусу. Одним з дієвих способів допомогти дитині справитися з цим –  арт-терапія», - каже психолог Софія Зотіна.

14 дітей з менш захищених соціальних категорій сміливо розповіли, яку професію у найближчому майбутньому вони підкорять. Декілька спалахів об`єктиву і підлітки стали кухарями, футболістами, астронавтами, пожежниками, автослюсарями, флористами і перукарями. Всі світлини вони зможуть залишити собі. Дітям радять повісити вдома хоча б одне фото на видному місці, аби вони бачили свою мету і впевнено робили її реальністю.

14658394_1210091792382738_176552125_n

«Я буду фотографом. Бо в об`єктиві можу побачити те, що часто в житті не помічаю», - розповідає Маргарита. .Тим часом, Христина, один з фотографів-волонтерів, які робили дітям знімки, . згадала і себе у такі юні роки. Каже: мрії були значно сміливішими, аніж потім: «Надіюся, що ці фотографії допоможуть цю мужність у вас закріпити. Коли вас буде щось лякати, то повертайтеся до них». 

Віталій Герасимів, представник проекту «Мобільна робота з молоддю» розповідає, що арт-терапія особливо важлива для дітей з важкими життєвими обставинами. Адже саме вони частіше втікають з дому і морально стають вразливішими: «До нас в  центр діти потрапляють двома шляхами. Перший - коли діти приводять дітей. Другий – коли соціальні служби бачуть, що є проблема вилучення дітей з сім`ї. Вони скеровують цю сім`ю чи дитину до нас. Такого центру на Львів замало. У великих містах потрібно, щоб кожен район мав подібні заклади. Тому що до нас доїжджають тільки з Личаківського району. Дехто може з Галицького. Але з інших районів просто далеко їхати. Це поодинокі випадки».

Зараз проект «Мобільна робота з молоддю» діє в п`яти містах України – Львові, Тернополі, Дніпрі, Хмельницьку та Києві.

Юлія ВАСИЛИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: