На святі шоколаду у Львові витесують їстівного Шашкевича (Фото)

img_3810

На вході до палацу мистецтв перевіряючі питають за квитки на Свято шоколаду, дивляться і одразу рвуть: зайти можна лише раз.

П`ятиметровий млин, потяг, гайки, рояль, підкова – усе їстівне. Ятки із солодкою продукцією розміщені на вулиці і в приміщенні. Кондитери із різних міст України намагаються заманити відвідувачів до себе, переконуючи особливістю товару. Чую: «Шоколад зроблений за новітніми технологіями, дуже ніжний. Підходьте».

Чи не кожен у руках тримає щось їстівне: шоколадні напої, сувеніри, цукерки, тістечка і еклери. Останні продаються у палатці по центру, де за столом вимішує крем кондитер Алла Геводян. У смачній професії вона мріяла працювати з дитинства, а минулого року отримала диплом кондитера. Дівчина поливає шоколадом «голі» еклери, водночас розповідає людям про особливості фірмових смаколиків.

img_4052

«В нашій кондитерській тільки 10 видів еклерів, але ми їх робимо за сучасними технологіями. Багато хто каже, що 30 гривень за еклер – дорого, але у нас вони дуже смачні і зроблені тільки з натуральних продуктів. Секрет еклерів - у смачному тісті і ніжному шоколаді»

Хоч на дворі лише 8 градусів, люди гріються розмовами і шоколадом. Зі сцени лунає жива музика.

img_4017

Головні гості свята – діти. Для них організатори створили окрему смачну країну, де малюки із шоколаду роблять машинки, готують вафельні тортики і  розмальовують тематичні картинки шоколадними і кавовими фарбами.

Коли діти і навіть дорослі не можуть справитися із малюванням, їм допомагає куратор майстер-класу Оксана Олексюк. Вона займається керамікою.

«Малювати шоколадом і кавою – те саме, що аквареллю. Єдина перевагу у тому, що такий малюнок має гарний запах. Взагалі, це цікаво не просто пити каву чи їсти шоколад, а малювати ними. Це щось нестандартне»

В середині палацу одразу кидається у вічі велика шоколадна залізниця із кольоровим потягом. Малюки разом з батьками емоційно спостерігаю за рухом поїзда. Хлопчик у шапці протягує руку і робить шлагбаум, на що наглядач реагує зауваженням: «Не можна торкатися залізниці. Відійдіть трішки дальше».

Ярмарка шоколаду – це не лише свято їжі, а й мистецтва. Поруч шоколадної залізниці троє майстрів працюють над шматками шоколаду, які мають перетворитися на фігури національних героїв. Щоб довести справу до кінця хлопці мають півтора дня.

img_3833-2

Максим Чмут – скульптор, зазвичай працює із деревом та каменем, тому шоколад для нього - новий матеріал. Постать Маркіяна Шашкевича копіює із фото пам`ятника.

 «На відміну від дерева із шоколадом приємно працювати, він дуже ніжний.  Проте є свої недоліки. Якщо шоколад відколиться, його тяжко буде реставрувати. Також відмінність полягає у часі. Якщо я шоколадну скульптуру роблю день, то робота з дерева потребує місяць».

img_4021

Перейнятися атмосферою шоколадного свята можна до кінця вихідних. Вхід для дорослих 30 гривень, а для дітей до 6 років - безкоштовний. На малюків чекатимуть майстер-класи, бульбашкове шоу, аквагрим.

Вікторія СЛОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: