У Львові по кілька років тягнуться суди з руйнівниками історичних пам’яток. А місто і далі нищать. Доповнено

Схему руйнування архітектурних пам’яток у зоні ЮНЕСКО Львова знає вже, мабуть, кожен львів’янин. Спершу власники поспіхом вибивають в історичній кам’яниці вікна чи двері просто під носом у чиновників, перед тим отримавши якийсь документ у Мінкультури або й узагалі не отримавши жодних погоджень, пише газета «Ратуша».

Схему руйнування архітектурних пам’яток у зоні ЮНЕСКО Львова знає вже, мабуть, кожен львів’янин. Спершу власники поспіхом вибивають в історичній кам’яниці вікна чи двері просто під носом у чиновників, перед тим отримавши якийсь документ у Мінкультури або й узагалі не отримавши жодних погоджень, пише газета «Ратуша». 

«Приблизно так розвивалася ситуація з пам’яткою на вул. Січових Стрільців, 3. Зведений у 1885 році будинок був призначений для Львівської залізниці, яка однак, розміщувалася в будівлі недовго, звідки переїхала в нову. А тут, на Січових Стрільців, розмістився один із найгарніших львівських готелів під назвою «Імперіал», – розповідає Лілія Онищенко, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради.

За словами чиновниці, будівля перебуває у державній власності, однак частину її продали фізичній особі. Новий власник розробив проектну документацію і без жодних дозволів від міськради отримав погодження в Мінкультури ще 2013 року. Керуючись цим документом, власник пробив двері замість вікна, які мали слугувати входом у його заклад, а також облаштував терасу в проїзді Крива Липа. Зважаючи на ситуацію, Львівська міськрада звернулася з заявою до суду щодо відновлення віконного отвору з боку вул. Січових Стрільців і демонтажу тераси, а 14 червня цьогоріч Апеляційний суд Львівської області таки ухвалив рішення, яким зобов’язав власника привести нежитлові приміщення до попереднього стану: відновити віконний отвір і демонтувати терасу. Розглянувши касаційну скаргу власника, 2 вересня Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відкрив провадження, але клопотання про зупинення виконання рішення Апеляційного суду Львівської області не задоволено. «Приміщення досить великі, вони виходять і на вулицю Січових Стрільців, і в проїзд Крива Липа. Вони мають загальну площу 128,8 кв. м та 110,7 кв. м. Новий власник, вочевидь, знав, що це пам’ятка архітектури, однак, попри це, почав виконання робіт, керуючись якоюсь документацією, яка зовсім не відповідає реставраційним вимогам, бо передбачає влаштування входу там, де його не було, а також облаштування тераси, яка спотворює вигляд пам’ятки, – каже Лілія Онищенко. – Коли ремонтні роботи лише починали, міліція відкрила кримінальне провадження, але невдовзі закрила його через те, що змінився власник приміщень. Тепер триває довгий процес приведення пам’ятки до попереднього стану».

Як зазначила начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич, нині в судах перебуває чимало справ щодо приведення вікон історичних будівель до їхнього автентичного стану. «В нас у судовій практиці, на жаль, на сьогодні немає жодної завершеної до кінця кримінальної справи, де особу зобов’язали б відшкодувати збитки, заподіяні пам’ятці культурної спадщини, – розповідає Гелена Пайонкевич. – Справа щодо будинку на вул. Січових Стрільців на сьогодні перебуває у Вищому суді, але боржник не поспішає виконувати рішення суду. Проблема в тому, що виконання таких рішень ускладнене без позиції власника, тобто боржника. Адже щоб привести приміщення до попереднього стану, потрібно, знову ж таки, розробити проектно-кошторисну документацію, вчинити певні активні дії. Ми будемо вживати всіх заходів, передбачених чинним законодавством, і спробуємо зробити так, щоб, власне, це був перший позитивний приклад, коли особу притягнуть до кримінальної відповідальності за нищення пам’ятки архітектури».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: