Кінцева зупинка. Повертати звичні маршрути приміським автобусам наразі ніхто не збирається

marshrutky

У Львові знову транспортна лихоманка. На виконання ухвали Львівської міської ради кінцеві зупинки приміських маршрутів перенесли на околиці міста. Тепер автобуси повинні заїжджати на визначені автостанції, а далі їхні пасажири мусять пересідати уже на міські маршрутки.

Ухвалою визначено шість автостанцій: Автовокзал на вулиці Стрийській, АС-2 («Північна») на вулиці Богдана Хмельницького АС «Західна» на вулиці Городоцькій, АС-3 на вулиці Петлюри, АС-5 на вулиці Луганській, АС-8(«Двірцева») поблизу залізничного вокзалу. У мерії вирішили, що такий крок дозволить розвантажити Львів від транзитного транспорту.

Що ж вийшло насправді?  

З перших днів нововведення інтернет накрила хвиля обурення, і не лише мешканців сіл, для яких воно обернулося збільшенням часу добирання до обласного центру і подекуди здорожчанням вартості проїзду, а й самих львів’ян, для зручності яких було запроваджене.

Виявилося, що транзитні маршрутки, їдучи через центр міста, перевозили чимало львів’ян, які не могли увіпхнутися у переповнені міські автобуси. Виключно інтернетом обурення не обмежилося. Мешканці Солонки 9 жовтня  перекрили трасу «Київ-Чоп», яка проходить через їхнє село.

«Ми виступаємо за те, щоб повернути кінцеву зупинку маршрутки №133, який курсував із Солонки до пам’ятника Степану Бандері. Зараз зранку практично неможливо сісти. Сільські маршрутки переповнені, вони не хочуть зупинятися у Солонці. Ми звертатимемося до Садового, щоб повернути маршрутку», - заявили обурені селяни.

Акція тривала близько години, при цьому протестувальники пообіцяли у випадку невиконання їхніх вимог наступного разу перекрити дорогу на довший час.

Незадоволені депутати

А 11 жовтня обурення знайшло вихід у сесійній залі Львівської облради. Депутати відразу трьох фракцій – «Народний Рух України», «Громадянська позиція» та ВО «Свободи»  виголосили запити та звернення щодо скандального нововведення.

«До мене, як до депутата Львівської обласної ради, звернулися мешканці Сколівського, Стрийського, Жидачівського та Миколаївського районів щодо проїзду мешканців маршрутками до м. Львова. Нажаль, рішення Львівської обласної ради за № 58 від 26 січня 2016 року «Про звіт робочої групи з вивчення ситуації, яка склалася у сфері автоперевезень у Львівській області», не виконується.

З 1 жовтня всі автобуси, які заїжджають із Сколівського, Стрийського, Жидачівського та Миколївського напрямків Львівської області тепер зупиняються на АС 1 по вулиці Стрийська, що викликало хвилю незручностей для пасажирів та мешканців Львова.

Прошу Вас втрутитися в дану ситуацію. Зобов’зати працівників ЛОДА неухильно виконувати рішення ЛОР, а саме:

Невідкладно подати на затвердження Концепцію розвитку пасажирських перевезень автомобільним транспортом загального користування у Львівській області на 2016-2020 роки.

Виконувати пункт 3.5 рішення № 58 від 26 січня 2016 року «Про звіт робочої групи з вивчення ситуації, яка склалася у сфері автоперевезень у Львівській області», - йшлося у запиті депутата Олега Андрусишина до голови ЛОДА Олега Синютки.

«До фракції ВО «Свобода» звертаються мешканці Жидачівського, Миколаївського та Стрийського районів, які обурені такими нововведеннями. Вони зазначають, що це значно погіршило добирання до м. Львова, до якого щодня на навчання та роботу приїжджає значна частина жителів цих районів. Тобто анонсованого владою покращення надання послуг не відбулося.

Вважаємо такі дії Львівської міської та обласної влади лобіюванням інтересів певних осіб, які у такий негідний спосіб хочуть здерти кошти з населення, яке і так ледве зводить кінці з кінцями. Застерігаємо, що таке ставлення до людей призведе до соціального вибуху», – йшлося  у заяві фракції ВО «Свобода».

Всі депутатські звернення зводилися до однієї вимоги - повернути попередні кінцеві зупинки у  Львові на всіх приміських та міжміських маршрутах Львівської області.

Де крайній?

Втім якраз цього ні міська, ні обласна влада робити не збираються. І на площі Ринок, і на Винниченка чиновники говорять, що так діяти їх змушує закон. Цікаво, що при цьому ініціаторами змін обласні чиновники називають міську владу. А міські – обласну.

«Я хочу щоб ми правильний меседж дали мешканцям. Ми говоримо не про зміни, а про приведення до чинного законодавства, тому що кожен перевізник, який  сьогодні працює на ринку надання послуг з пасажирських перевезень, має відповідні  дозвільні документи – договір здійснення послуг, схему і паспорт маршруту.

[dyvys_blockqoute text="Відповідно до ухвали міської ради і листа, який вони нещодавно до нас скерували, вкотре  підтверджено, куди повинні доїжджати маршрути на кінцеві зупинки" author="Ірина Гримак"]

І ми фактично сьогодні відновлюємо те, що колись було дозвільними документами погоджено», - каже заступник голови ЛОДА Ірина Гримак.

«Сьогодні ці всі станції, які мали працювати - запрацювали. Інше питання, що є багато невдоволення саме з якості тих станцій, тому що на жаль не всі станції європейського зразка і треба місто спонукати,  щоб вони це покращили. Це від них залежить і вони мають фінансовий ресурс це зробити. А ми отримаємо в першу чергу безпеку пасажира і обмеження перевізника  в самовільному курсування маршрутом.  Тобто буде чіткий графік і менше буде скарг про те, що не приїхав автобус, або запізнився на 40 хвилин, тому що буде фіксація відправки і прибуття. І це майбутнє до якого ми прагнемо - якісні транспортні засоби, облік пасажирів, квиток, щоб не було «чорної каси». Інше питання, що місто має активніше попрацювати над громадським транспортом, який має довозити з цих кінцевих зупинок тих, хто прибуває до Львова, тут ще є прогалина і ми з містом про це ведемо переговори», - пояснює Ірина Гримак. Вона також стверджує, що вартість проїзду для пасажирів не збільшилася.

«Здорожчання немає. Якщо ми говоримо про міжміські маршрути - є домовленість з перевізниками, що скорочується протяжність маршруту і зменшується вартість квитка. По приміських рейсах питання таке, що  сьогодні вони мінімально ставлять 4 гривні, бо так передбачено законодавством і  фактично їхня протяжність майже не змінюється. Якщо ми, наприклад, говоримо про Жовквівський напрямок, село Малехів, то зрозуміло, що на АС-2 вони не поїдуть, бо це нелогічно. Вони курсують містом до АС-3, АС-5 - залежно від маршрутів.  Відповідно протяжність залишається та сама, тільки змінюється напрямок. Якщо будуть випадки невиправданого здорожчання - просимо нас інформувати, ми будемо  на це реагувати», - додала Ірина Гримак. За її словами у випадку наступних акцій протесту обласна влада буде вести просвітницьку роботу. «Пояснювати людям для чого це робиться, щоб люди не їздили як товар, а відчували себе пасажирами. Це в першу чергу робиться для них. І знову ж таки є позиція міста, є ухвала, яка чітко визначає куди повинні доїжджати ті чи інші рейси», - підсумувала чиновниця.

Місто не бачить проблеми

Начальник управління транспорту і зв’язку міської ради Віктор Щир теж говорить про дотримання законодавства, але акценти розставляє дещо по іншому.

[dyvys_blockqoute text="Є законодавство, яке визначає куди повинні їздити приміські маршрути і департамент дорожнього господарства, транспорту та зв’язку області поступово все приводить до норм законодаства" author="Віктор Щир"]

«Місто повинно розбудовувати мережу автостанцій. Нам ще потрібно  побудувати автосанції на Яворівському напрямку - в районі Рясного, на  Личаківському напрямку, і якщо буде інвестиційний конкурс, то і на Городоцькому, замість тимчасової побудувати велику станцію чи автовокзал. Щодо облаштування  автостанцій - це інвестиційний проект. Місто має провести інвестиційний конкурс,  інвестор - побудувати автостанцію, а за експлуатацію вже відповідатиме департамент області, ми не експлуатуємо автостанції», - пояснює Віктор Щир.

Він також переконує, що через нововведення ситуація з перевезеннями пасажирів у місті не погіршилася. «Ми збільшили кількість машин на Стрийському напрямку і на Городоцькому. Ми моніторимо ситуацію, і на сьогодні проблеми виникають тільки на вулиці Петлюри – АС-3, вона теж в тимчасовому режимі працює. Але це не пов’язано з тим, що міські маршрути доїжджають до цієї автостанції і збільшився пасажиропотік. Через ремонт шляхопроводу на Городоцькій весь транспорт йде на Любінську, яка в години пік стоїть у корках, у тому числі і громадський транспорт.  3 жовтня, у перший день, коли закоротили маршрути, була ситуація на Стрийському автовокзалі і не через те, що не було транспорту, а більшість людей не знала куди сісти, і як добратися до потрібного  місця у Львові. На сьогодні по кількості дзвінків і скарг ми бачимо, що ситуація нормальна, за виключенням АС-3.Є скарги з населених пунктів приміських, ми їх  скеровуємо в обласний департамент – це їхнє питання», - каже начальник управління.

Але є одне «але»

Оптимістичний настрій чиновників наразі не поділяють громадські активісти. Загалом рішення логічне, але є «але» - це виконання, – каже голова громадської організації «За якісний транспорт» Святослав Товстига. «В цивілізованому світі воно так і є - приміські маршрути заводяться на крайні автостанції. Це все правильно. Але не на всіх маршрутах був переглянутий тариф. Маршрут скорочений,  зменшується його довжина  - мав відбутися перегляд тарифів, але цього не відбулося. Мешканці за рахунок таких «реформ» по деяких маршрутах переплачують. Є випадки, коли власники автостанцій продають спочатку квитки на свої маршрути, а на інші, які, можливо, є швидшими і комфортнішими квитки не продаються», - каже активіст.

За його словами не відбулося також обіцяного розвантаження міських маршрутів.

[dyvys_blockqoute text="Покращення немає. Наприклад місто анонсувало, що маршрут № 2а буде курсувати до  АС «Західна», але цей маршрут не їздить туди. Крім цього на маршруті №2а замість 8 автобусів переважно їздить 2-4 - знову ж таки невиконання" author="Святослав Товстига"]

«Міські маршрути і так завантажені, а додалося завантаження «приміста». В місті в середньому не виходить на маршрут до 150 автобусів в день. Міська мережа розрахована на певний потік пасажирів, кількість машин є і так менша, транспорт не справляється, а тут ще  додалося «примісто». В кінцевому варіанті виходить, що ідея правильна, а виконання, як завжди», - констатує Святослав Товстига.

Крім цього не було належного інформування про перенесення зупинок.

[dyvys_blockqoute text="Коли міняється кінцева, логічно було б там, де буда попередня, розмістити оголошення. По факту такого не відбулося" author="Святослав Товстига"]

«Багато людей, які нерегулярно користуються тими чи іншим маршрутами,   приїхавши на ту кінцеву, яку вони знали, побачивши що автобуса нема - починали шукати автобус. Тобто дуже багато мінусів і недоліків в реалізації», - підсумував громадський активіст.

А тим часом шириться інформація про те, що готуються нові акції протесту з перекриттям доріг, так як це було в Солонці. Зокрема вже цього тижня може відбутись чергова акція.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: