Операція «Ліквідація»: хто і навіщо вбив бойовика Павлова-Моторолу

60eea6e-motorola

Щойно зачинилися дверцята ліфту будинку №121 на вулиці Челюскінців в Донецьку, спрацював вибуховий пристрій. У цей момент в ліфті знаходився сумнозвісний донецький бойовик, командир батальйону «Спарта» Арсеній Павлов, більш знаний як Моторола.

Серед перших, хто підтвердив загибель терориста, був один з головних російських пропагандистів Дмитро Кисельов.

Від «мийника» до «полковника»

Арсеній Павлов став таким собі втіленням «Новоросії». Простий парубок, мийник з автозаправки, скочив у потяг і примчав «рятувати братів» з лап «українських фашистів», які взялися «душити широку російську душу». Практично моментально Моторола зробив карколомну кар’єру, дорісши до «полковника», а його груди обважували медалі і ордени за «героїчні бої». Він став прикладом для кожного юного шанувальника «русского мира». Павлов отримав не тільки високе військове звання, а й простору квартиру, машину, нову дружину і вагоме становище, нехай і в маргінальному, та все ж суспільстві. Не кажучи вже про відчуття безкарності за вчинені жорстокі, на межі садистських злочини, зокрема вбивство полоненого українського десантника Ігоря Брановицького.

Цілком очевидно, що історія життя Арсенія Павлова, розказана ним самим в інтерв’ю бойовику Геннадію Дубовому, не завжди відповідає дійсності. Зокрема практично немає підтверджень, окрім його ж слів, що Моторола працював автомийником на заправці. Медалі «За повернення Криму» і «За захист Криму» засвідчують про його активну участь у кримських подіях від самого початку, коли ще навіть не йшлося про Донбас і «утиски місцевого населення київськими фашистами». Був Павлов помічений і на сепаратистських мітингах у Харкові. І не виключено, що його безпосередні керівники не ставили перед Моторолою завдання ставати зіркою блакитних екранів, адже він був значно кориснішим у ролі непомітного диверсанта-виконавця, а не самостійної персони. Але одного дня чоловік з невиразною зовнішністю і комплексом Наполеона відчув всю силу влади…

Очевидно, якби Арсен Павлов вчинив так, як це раніше зробили Олександр Можаєв, більш знаний під псевдо Бабай, Гіркін-Срєлков, Безлер-Біс, Дід Мороз-Губарєв, і вчасно покинув окупований Донбас, сьогодні б продовжував насолоджуватися життям. Однак його спіткала доля інших бойовиків – Олексія Мозгового, Павла Дрьомова, Євгена Іщенка, Олександра Бєднова…

Відразу після появи інформації про ліквідацію Мотороли російські та сепаратистські ЗМІ зарясніли заявами про нібито українську ДРГ, яка й вбила «героя Новоросії». Сам ватажок квазіутворення «ДНР» Захарченко зробив відеозаяву.

https://www.youtube.com/watch?v=5e1lv7DC5A0&sns=fb

«Я хочу звернутися до військовослужбовців України, Служби безпеки України, Головного управління розвідки. Шановні друзі, товариші, сволота і негідники! Ходіть тепер і бійтеся, тому що для нас ця смерть – не звичайний виклик, це виклик усій нашій республіці. Всі офіцери, підполковники, майори, які діють на нашій території, всі ваші агенти, сім’ї з сьогоднішнього дня знаходяться поза законом. Не тільки тут, а ще й в Житомирі, Києві. Харкові, Дніпропетровську. І ще скажу, коли ми прийдемо до вас додому, пощади вам не буде, повірте… Я так розумію, Петро Олексійович Порошенко порушив перемир’я і оголосив нам війну. Тепер чекайте…» – сказав Олександр Захарченко.

Якщо пропустити повз вуха істеричні погрози бойовика, то зрозуміло, що ліквідація Мотороли може стати черговим приводом для зриву мінських домовленостей.

Попередження іншим

Натомість українські військові експерти припускають, що вбивство Арсенія Павлова могло бути наслідком чергових внутрішніх розбірок.

«Ліквідація 16.10.2016 року в Донецьку одного з ватажків бандформувань «ДНР» «полковника» А. Павлова (позивний «Моторола») стала причиною конфлікту між керівництвом «МДБ» і «МВС ДНР». На екстреній нараді «керівників силових відомств ДНР» представники керівництва «МДБ» нагадали про свої недавні попередження про наявність в Донецьку «низки професійно підготовлених українських ДРГ» (про таку інформацію «спецслужб ДНР» група ІС повідомляла раніше), що нібито не змусило «МВС ДНР» вжити вичерпних заходів для їх нейтралізації. Натомість керівництво «МВС ДНР» звинуватило «МДБ» в бездіяльності, вказавши, що пошук і знешкодження ДРГ не входить у компетенцію «правоохоронців», і запропонувало терміново змінити керівництво «контррозвідки» і «антитерористичних підрозділів» в складі «МДБ». Одночасно в середовищі пересічних співробітників «МДБ» до версії про причетність до знищення А. Павлова української ДРГ ставляться скептично, вказуючи, що в разі подібної операції українські диверсанти обрали б більш простий спосіб ліквідації, що не вимагає проникнення в будівлю і мінування ліфта; поширюються чутки про ліквідацію Мотороли силами якоїсь «спецгрупи ФСБ РФ». В даний час в місті проходить операція під керівництвом «МДБ».

У «ДНР» органи військового управління (штаби частин і підрозділів ОК «Донецьк» («1-ий АК ДНР»), «Республіканської гвардії», підрозділів «МДБ» і «МВС») приведені в «підвищені ступені готовності». Одночасно поширюються чутки про те, що на нещодавній нараді українських силовиків П.Порошенко поставив завдання силового вирішення проблеми «ЛДНР» до кінця 2016 року. Чутки підкріплюються міфічними «даними військової розвідки ДНР» про прибуття в підрозділи ЗСУ на передовій великої кількості «американського озброєння і техніки», – повідомляє «Інформаційний спротив».

Водночас координатор ІС, народний депутат і військовий експерт Дмитро Тимчук переконаний, Україна від ліквідації Мотороли матиме не тільки зиск.

«Є плюси і мінуси. Що переважає, важко сказати. Плюси полягають у тому, що навіть не важливо, хто прибрав Моторолу, але той факт, що ті люди, які героїзуються і російськими ЗМІ, і сепаратистськими, які починали війну на Донбасі навесні 2014 року, дуже швидко йдуть із життя. Більшість прізвищ тих, хто брав участь у всіх бойових діях на Донбасі два з половиною роки тому, сьогодні це фактично прізвища вже мертвих людей. З відомих у строю залишилися одиниці, сьогодні, мабуть, це лише Гіві, решта ліквідовані. Це, власне, мало би змушувати тих самих бойовиків, адептів «русского мира» задуматися над тим, яка доля спіткає прихильників Новоросії. У цьому, безсумнівно, позитив. Негатив же є в тому, що на заміну моторолам, гіві прийдуть інші люди, перед якими стоїть інша мета, ніж була 2014 року. Тоді Москва у будь-який спосіб намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні і, власне, було неважливо, хто цим займається. Але ті люди, які тоді починали процес дестабілізації, вони набули певної «політичної ваги» у тих самих «ДНР» та «ЛНР». Вони прагнуть до якоїсь самостійності, вважають, що вони можуть приймати якісь рішення і не завжди є контрольованими з боку Кремля. Зрозуміло, що Путіну такі люди на окупованій частині Донбасу абсолютно непотрібні. Тобто зараз заміна буде йти тими людьми, які є повністю контрольовані, повністю виконують накази і є передбачуваними. Треба розуміти, що коли якась структура є повністю контрольованою і підлеглою, вона стає більш ефективною», – сказав Дмитро Тимчук.

Непередбачені обставини

Водночас співголова Луганської ГО «Права справа», політичний експерт Дмитро Снєгирьов заявляє, що Моторолу збиралися ліквідувати ще раніше, у Луганську, куди від прибув з бойовиками батальйону «Спарта».

«Україна не має жодного стосунку до ліквідації Мотороли. Йдеться про операцію російських спецслужб. Насправді, він мав бути ліквідований ще три тижні тому в Луганську під час так званої зачистки луганських опозиціонерів, коли безпосередньо батальйон «Спарта» і сам Моторола брав участь у затриманні і смерті одного із керівників Геннадія Ципкалова (за офіційною версією Ципкалов наклав на себе руки – ред). Сценарій розроблявся російськими спецслужбами, щоб звинуватити Моторолу у причетності до загибелі Ципкалова і відповідно спровокувати луганських бойовиків. А для початку був обраний Луганськ, бо в «ДНР» не було такого внутрішнього протистояння. Павлом підтримував нормальні стосунки з Кононовим, Захарченком, бойовими командирами», – сказав Дмитро Снєгирьов.

На думку експерта, йдеться не просто фізичну ліквідацію, а про перерозподіл фінансових потоків усередині так званої «Луганської народної республіки», а відтак запроваджувалася монополія на теренах двох квазіутворень.

«Було зрозуміло, що Павлова якщо не в Луганську, то в Донецьку ліквідують, оскільки він вже відіграв свою роль і фактично заважав тим процесам, які розпочалися», – зазначає Снєгирьов.

На користь роботи російських спецслужб свідчать багато фактів.

«Будинок, де мешкав Моторола, дуже сильно охоронявся. Всюди було встановлено відеоспостереження – як в будинку безпосередньо, так і за периметром території. Зрозуміло, що жодна стороння людина туди пройти не могла. Є внутрішня охорона. А вибуховий пристрій був закріплений на першому поверсі, на тильній стороні ліфтової шахти. Це свідчило про те, що доступ до цього технічного приміщення мало дуже обмежене коло осіб. Якби там справді з’явилися українські ДРГ чи так звані партизани, то їхня поява викликала багато запитань. Крім того, Моторолу підірвали тоді, коли він зайшов у ліфт і за ним зачинилися двері. Значить ці люди мали можливість контролювати рух ліфта», – стверджує співголова Луганської ГО «Права справа».

Смерть Мотороли тепер може бути приводом для ескалації конфлікту, що, власне, і відбувається на лінії розмежування, зростає кількість обстрілів.

«Росія вирішила використати цей фактор, щоб звинуватити Україну у відході від мінських положень і порушенні так званого мораторію на проведення спецоперацій. Тобто йдеться про те, що смерть Павлова буде використана як привід для посилення ескалації бойових дій. Крім того, цьому сприяють і зовнішні фактори, а саме: вибори у Сполучених Штатах Америки, коли США зараз не до України, відповідно така ж ситуацію відбувається і в Німеччині, і в Франції, де фактично йдеться про зміну старих політичних еліт. Тобто увага всіх наших старих політичних партнерів буде прикута до внутрішніх проблем, а не до зовнішніх, таких як врегулювання ситуації на сході України. Тобто сам момент був обраний вдало і сама техніка реалізації цього плану говорить про те, що операцію провели російські спецслужби», – підсумував Дмитро Снєгирьов.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: