Суд Литви збирається допитати Горбачова

Вільнюський окружний суд, що розглядає справу про трагічні події 13 січня 1991 року, прийняв рішення допитати в якості свідка колишнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова.

Про це повідомляє Delfi.

Прокурори зазначили, що ще з 1992 року робилися спроби отримати пояснення Горбачова з приводу січневих подій 1991 року у Вільнюсі, однак вони результату не дали.

Саме тому, що Горбачов відмовляється спілкуватися з генпрокуратурою Литви, немає можливості надати йому статус спеціального свідка і немає інших засобів, які зобов'язали б громадянина іноземної держави приїхати в Литву для надання свідчень.

Постраждалі у справі наполягають, що Горбачову було відомо про наміри почати воєнні дії і що він не вжив заходів для запобігання цим діям.

Цього року виповнилося 25 років з часу трагічних подій, коли в результаті дій радянських військових у Вільнюсі біля Будинку друку, Телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ було вбито 14 цивільних осіб

Ця справа – одне з найбільших за своїм обсягом і кількістю обвинувачених справ судів історії незалежної Литви. На лаві підсудних - двоє людей, ще понад 60 обвинувачених притягнуто до суду заочно.

Вони звинувачуються у військових злочинах і злочинах проти людяності. Постраждалих у цій справі – майже 500, свідків – близько тисячі. Справа складається з 709 томів, один лише обвинувальний акт із 13-ти томів.

У 1999 році у справі про події 13 січня за створення антидержавних організацій та інші злочини шість осіб отримали тюремні терміни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: