За що депутати критикують Савченко і чи заберуть у неї мандат (фото)

o_1258873

Врятована, але не зручна. На сайті Верховної Ради України з’явилась чергова петиція, що має на меті позбавити Надію Савченко депутатського мандату.

«Стало відомо, що Савченко не перетинала лінію розмежування через українські пункти пропуску. А значить, Савченко перетнула лінію розмежування з допомогою російських бойовиків-терористів чи російських ФСБшників через кордон Росії», - зазначено у петиції.

Колеги звинуваченої по-різному ставляться до такої ініціативності колишньої полоненої. Як саме, кореспондент ІА Дивись.info дізналась у кулуарах Верховної Ради.

Фото: dyvys.info

Мустафа Найєм Фото: dyvys.info

«Якщо Надія Савченко дійсно перетинає лінію розмежування не через українські пункти пропуску, то цим має займатись СБУ, з іншого боку, «ЛНР» та «ДНР» - це є наша територія, територія України, і Народний депутат може перебувати там, де він хоче. Я теж перетинав кордон, коли був журналістом, справа в тому, що це надає фактичному вирішенню ситуації на фронті», - зазначив Мустафа Найєм.

Фото: dyvys.info

Олег Ляшко Фото: dyvys.info

А от в Олега Ляшка інша позиція: «Те, що вона їздить туди - це одне, а от те, що вона повертається - це зовсім інше. Очевидно, що це є домовленості з терористами. Навіть бійці добровольчих батальйонів підтвердять, що таке попасти в лапи ворога - якщо не мертвий вернешся, то покалічений. А наша Надюша жива і неушкоджена звідтам вертається». Разом з тим нардеп вважає, що мандат Савченко заслужила і не ратує за те, щоб позбавити її депутатського посвідчення.

Олег Березюк Фото: dyvys.info

Олег Березюк Фото: dyvys.info

Голова фракції Самопоміч Олег Березюк вважає, що для перемовин з представниками окупованих територій є держава, а не окремий нардеп. «Я, як Народний депутат, не можу підміняти президента. Я можу йому допомагати, критикувати, слідкувати, повідомляти журналістів. Я мушу в інституції мати субординацію функціональних обов’язків», - наголосив народний обранець.

Солідарний з ним і депутат  від Народного фронту Михайло Бондар. «Якщо це правда (що Надія Савченко їздила за лінію розмежування - ред.), то я проти цього. Вона не може цього робити. Вона не мала права вести ніяких перемовин», - заявив колишній військовий.

А от колишній голова Донецької ОДА Сергій Тарута не такий категоричний: «Якщо це робота, спрямована на те, щоб визволити заручників, і їй це вдасться, тоді це гарно».

Голова партії Батьківщина Юлія Тимошенко ще влітку негативно висловлювалася про такі ініціативи своєї колеги. Сама ж Савченко активно відстоює своє право на поїздки по Україні, хай навіть тимчасово окупованій.

До слова, у регламенті, що стосується процедури позбавлення депутатського мандату, жодного слова про якусь вагу петиції немає.

«Верховна Рада більшістю від конституційного складу, тобто більше 226 голосів, може прийняти рішення про дострокове припинення повноважень лише в п'яти випадках, а саме:

  •  складення повноважень за особистою заявою депутата;
  •  набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
  • визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;
  • припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;
  • смерті.

У шостому і єдиному випадку рішення про дострокове припинення повноважень депутата може прийняти суд – у разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності. Ніяких інших підстав для дострокового припинення повноважень депутата в судовому порядку законодавством не передбачено.

Текст і фото Юлія СТАРОДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: