Чи буде катастрофа в медицині катастроф?

shvydka

20 жовтня має відбутися перше засідання комісії з конкурсного відбору на посаду генерального директора комунального закладу ЛОР «Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Прийняти участь у конкурсі зголосилися шестеро осіб: Сергій Бараннік - лікар станції швидкої допомоги із Запоріжжя, Ярема Качмар - лікар Львівської станції швидкої допомоги, Анатолій Матківський – заступник головного лікаря Городоцької ЦРЛ, Наталія Поважук – чинний наразі головний лікар Львівської станції швидкої медичної допомоги. Орест Середа – головний лікар Львівської станції швидкої медичної допомоги Львова з 1995 по 2002 роки, зараз заступник директора департаменту охорони здоров’я ЛОДА, Володимир Василенко – в.о. начальника комунальної установи «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Запорізької обласної ради.

Це далеко не перший конкурс на посаду керівника комунального закладу Львівської обласної ради, але він має усі шанси стати найбільш скандальним і бути оскарженим в суді.

Історія зміни статутів й перекидання повноважень

Нагадаємо, 31 травня обласна рада прийняла рішення «Про реорганізацію служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Львівській області». Згідно цього документу передбачається ліквідація двох юридичних осіб: «Дрогобицької станції швидкої медичної допомоги» та «Львівської станції швидкої медичної допомоги» та приєднання їх до юридичної особи правонаступника –  «Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Втім прийняти рішення легше ніж втілити його у життя.

Наразі жодна із двох структур не ліквідована остаточно, процес ліквідації лише почався. Об’єднаний центр теж існує хіба що на папері.  Затверджений 27 травня Статут об’єднаної структури викликав масу запитань у юристів. Згідно норм законодавства повноваження приймати рішення, що стосуються управління комунальними закладами, належать виключно депутатам облради і тільки шляхом голосуванням на пленарному засіданні сесії. Однак у Статуті нового Центру ці функції чомусь покладені на управління майном спільної власності облради.

Чинний директор діючого наразі Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Юрій Пацюрко відмовився скеровувати Статут на реєстрацію. Він каже, що вся процедура відбувається з порушеннями.

«Це все робиться з порушенням законодавства.  Мене про те, що має бути конкурс, що я маю бути звільнений чи заміщений, ніхто не попереджає. Я не можу зрозуміти законні підстави для цього конкурсу. Я працюю офіційно, підписую документи, платіжні доручення,  виплачую зарплату. Ніяких повідомлень про те, що мене мають десь подіти немає. Як прийде сюди переможець конкурсу я не розумію. Ліквідація двох юридичних осіб має йти шляхом приєднання, тобто ми мали би очолити цю  ліквідацію. Якщо відбудеться  конкурс і буде визначений переможець ми будемо оскаржувати це в суді, щоб нам пояснили чітко на основі яких нормативно-правових актів проводиться  дана процедура», - говорить Юрій Пацюрко.

Він також переконаний, що під приводом реорганізації його виживають з посади: «Сама реорганізація відбувається згідно закону про екстрену медичну допомогу, але конкурс  проводиться для того щоб забрати керівника,  тобто мене, і поставити свою людину. Це моя особиста думка. Я маю 45 років, я адекватний керівник, у 2013 році провів реформу служби, вона працювала безперебійно. Є нюанси, але вони є на будь-якій роботі. Іншого керівника ніж я,  чи хтось із заступників, я не бачу. А подивившись на кандидатів… там є люди, які взагалі далекі від нашої області, які не дадуть ради з тою господаркою, як мінімум кілька місяців».

Натомість голова обласної ради Олександр Ганущин ніяких перешкод для проведення конкурсу не бачить. «Є всі відповідні рішення, які дозволяють  проводити конкурс, є рішення обласної ради інші рішення. Є позиція одного з головних лікарів установ, яка відповідно до рішення ради має бути  реорганізована. Це його особиста позиція, і він має на неї право, як і будь-хто інший. Обласна рада буде розглядати  результати цього конкурсу, які тільки він буде проведений. Не можна виключати оскарження в суді, але наші юристи достатньо добре підготувалися до цього питання. Якщо мова йде про Юрія Пацюрка, там вже є низка доган. Щодо змін у статутах – це технічні речі. Мене юристи запевняють, що там все добре, і ми здатні приймати рішення. А якщо ми здатні прийняти рішення, то ми їх приймаємо», - каже Олександр Ганущин.

Юрій Пацюрко своєю чергою догани називає надуманими. «Є одна догана і я чув, що є друга, яку мені не вручали, я її не отримував. Вони надумані і штучно створені щоб поставити під сумнів мою особу як керівника. Догана оскаржується у суді», - каже він.

Де правда?

Ситуацію коментує Ольга Давид, громадський діяч,  правозахисник: «Будь-яке управлінське рішення повинне бути законним. Це означає, що його має приймати відповідно до закону той орган, або посадова особа, які законом наділені відповідними повноваженнями. При цьому, ст. 3 і 19 Конституції України передбачають, що органи публічної влади та їх посадові особи можуть робити тільки те, що їм дозволено законом, а фізичні особи – можуть робити все, що законом не заборонено.

Чи відповідає рішення про проведення  конкурсу діючому Закону України «Про екстрену медичну допомогу» і якими повноваженнями цей Закон наділив облраду та її виконавчий орган - Управління майном спільної власності?

Призначення керівника підприємства належить до  управлінських повноважень. Закон у п.7.ст.7 нам каже: «Управління центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відповідної адміністративно-територіальної одиниці здійснюється у порядку та в межах повноважень, що визначені цим та іншими законами … обласними … державними адміністраціями».

Відповідь на те, хто має повноваження призначати керівника дає підзаконний акт, а саме  затверджене діючою постановою Кабміну 21.11.2012 року Типове положення про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у п.8. якого написано: «Управління центром здійснює керівник, який призначається на посаду та звільняється з посади відповідно до законодавства, шляхом укладення контракту зі … структурним підрозділом з питань охорони здоров'я обласних … держадміністрацій».  Про конкурси ні в законі, ні у підзаконному акті не сказано, так само і про повноваження виконавчих органів рад (управління) здійснювати управлінські функції. Щодо обласних рад, то згаданий закон передбачає виключні повноваження органів місцевого самоврядування,  а саме: п.4 ст.6 Закону: «… у порядку та в межах повноважень, що визначені законом, приймають рішення з питань, пов’язаних із створенням, функціонуванням та розвитком системи екстреної медичної допомоги у областях», управлінські ж функції належать до повноважень держадміністрацій.

Ст. 7 п. 5 Закону фактично закріплює за органами місцевого самоврядування навіть не повноваження, а обов’язки: «Матеріально-технічна база центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф включає будівлі, споруди, медичне обладнання, вироби медичного призначення, засоби зв’язку, транспортні засоби та інші матеріальні цінності, передані йому на баланс органами, уповноваженими управляти спільним майном територіальних громад, у порядку, визначеному законом».

Немає підстав для оголошення конкурсу і відповідно до Закону про державну службу, який зобов’язує проводити конкурси на посади держслужбовців, оскільки  посада керівника Центру ЕМДМК не відноситься до держслужби.

Отже, як відомо, сьогодні Центр має діючого керівника, який є і був призначений відповідно  закону та підзаконних актів. Тому, на мою думку, оголошуючи і проводячи конкурс на посаду керівника, органи місцевого самоврядування вийшли за межі своїх повноважень. Найімовірніше, остаточне рішення у цій справі, якщо, звичайно обласна рада самостійно не виправить ситуацію, буде приймати суд».

Конкурс без підстав

Правозахисник додає, що цей конкурс порушив навіть положення обласної ради про конкурси, адже у цих положеннях закріплені всі можливі підстави для оголошення конкурсу.

«Це положення передбачає оголошення конкурсу на посаду керівника КП у трьох випадках – створення нового підприємства, наявність вакантної посади керівника і рішення про припинення трудового договору з керівником.  На час оголошення конкурсу і до цього часу таких правових підстав немає, - зауважує Ольга Давид. - Зокрема, рішення про реорганізацію Центру не передбачає створення нового підприємства, керівник працює і займається реорганізацією,  а діючий штатний розпис не передбачає посади генерального директора – тобто такої вакантної посади немає».

Правозахисник продовжує: «Якщо ще глибше аналізувати правомірність дій і документів наших обласних органів врядування, то можна знайти взагалі абсурдні положення. Не зрозуміло на яких законних підставах, управління майном спільної власності взагалі приймає рішення, адже це виконавчий орган і згідно з законом, він має тільки виконувати рішення обласної ради. А відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада може делегувати свої повноваження (право приймати рішення) тільки державним адміністраціям. А якщо проаналізувати Положення про порядок проведення конкурсів та призначення керівників закладів та Положення про Управління майном спільної власності то дивним чином рада делегувала свої повноваження Управлінню майном спільної власності. Ще дивніше, що департамент охорони здоров’я до цього часу не зробив жодних кроків щодо відновлення законності своїх управлінських функцій».

Оновлені статути Центру заслуговують на окрему увагу, і журналісти Дивись.info уже зачіпали цю тему раніше. Втім, варто нагадати собі бодай один із аспектів цих нових статутів. Після вивчення документа виявилось, що у розділі «мета діяльності», серед завдань Центру виникли, наприклад, такі: «надання платних медичних послуг та послуг від господарської діяльності, надання в оренду нерухомого і рухомого майна, залучення позабюджетних коштів». Таким чином організація автоматично мала би переходити з групи неприбуткових (неплатників податків) у прибуткові (платників).

Більше того, як ми писали раніше, працівники Центру екстреної медицини сформували списки з власними підписами (майже 1000 працівників), де висловлюють підтримку своєму діючому директору. Їхній лист був зачитаний на засідання президії обласної ради, втім, жодного рішення, ініціювання розслідування абощо не послідувало. Лист прийняли до уваги.

Наразі залишається дочекатись першого засідання конкурсної комісії, яке відбудеться 20 жовтня.

Далі буде…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: