Нормальні стосунки із Росією? ЄС: Не зараз

У четвер ввечері лідери ЄС на саміті в Брюселі проведуть серйозні дебати на тему Росії. Ця ідея пролунала ще в червні із Риму. Вже тоді багато хто з лідерів ЄС висловили своє незадоволенням потенційним продовженням санкцій проти РФ.

 

- Рензі заявив, що стосунки із Росією - це серйозна річ, і належить спокійно про них поговорити. Не під тиском прийняття швидких рішень про продовдення санкцій - каже європейський дипломат високого рангу.  Італійського прем'єра підтримали тоді лідери Угорщини, Словаччини,  Греції, Люксембургу та Кіпру, - пишуть польські ЗМІ.

Теоретично важко щось заперечити: Росія - це важливий гравець і вимагає серйозних дебатів. Але склад держав, як стояли за цією ініціативою, одразу показував на наміри: йшлося про так звані вибіркові стосунки із Росією, тобто стосунки у тих сферах, в яких ЄС визнав би, що його інтереси важливіші за бажання політичного блокування Москви за агресію проти України.
Такій думці сприяла італійка Федеріка Могеріні, високопосадовиця у ЄС у справах закордонної політики та безпеки, a також Жан-Клод Юнкер з Люксембургу, голова Європейської Комісії. Він у червні із дуже навіть їздив до Санкт-Петербургу на міжнародний економічний форум.

І запевнив, що до жовтневих дебатів лідерів Комісія приготує пропозицію поживлення стосунків із Росією. Але за два дні до дебатів нічого подібного не з'явилося.

- Ми питаємо, але нічого не отримуємо - уже без іронії говорить дипломат з ЄС. І нічого вже не з'явиться, бо з огляду на останні події в Сирії навіть найбільші приятелі Росії тимчасово відмовилися від думки бодай часткового повернення до нормальних стосунків із РФ.

- Дуже важко було би вести змістовну, відповідальну розмову, яка завершилася би рішенням про послаблення санкцій чи відмови від них. Це було би компрометацією Європи - прокоментував Конрад Шиманський, польський міністр із європейських питань.

Небезпека на даний момент минулася, але до рішення про чергове продовження санкцій у грудні ще багато чого може змінитися. Участь Росії у бомбардуванні цивільних цілей в Сирії для багатьох є беззаперечним аргументом того, що не варто розмовляти із Путіним, а просто його ізолювати. Пропозиція нових санкцій вже зараз за дії в Сирії з'явилася у кількох європейських столицях, в тому числі в Парижі. Але на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у понеділок не було достатньо сильної позиції, аби це стало реальністю..

- Ми будемо про це говорити в четвер на зустрічі лідерів. Але на жаль, не сподіваємося на якесь рішення, - каже дипломат ЄС.

Проти санкцій передусім німецькі соціал-демократи, представник котрих Франк-Вальтер Штайнмайєр є головою німецького МЗС. На зустрічі в Жвропарламенті він переконував, що на даному етапі санкції не допоможуть, і треба зосередитися на дипломатичних засобах. До відкритого конфлікту з цього питання в ЄС не дійде, бо всім залежить на солідарності.

«До цієї пори попри усі наші відмінності нам вдавалося зберігати єдність. І так має бути», - написав Дональд Туск у присвяченому Росії фрагменті запрошення на зустріч.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: