«Розпочали з євреїв, а закушували українцями і поляками», — дослідник про нацистів

img_2995
Мейлах Шейхет

19 жовтня у стінах Львівського університету ім. Франка відбувся круглий стіл, присвячений дослідженню Голокосту. Правозахисники та науковці презентували своє бачення трагедії, а також дискутували на тему україно-єврейських та польсько-єврейських відносин.

ІА Дивись.info занотувала найцікавіші моменти з доповіді директора Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет.

З Голокостом Галичина втратила свою унікальність

Порівняно з іншими частинами Європи, євреї проживали в Україні найбільше. Це є ознакою певної можливості проживання тут, бо євреї не живуть там, де їм цього не дозволяють. Утім, сталася трагедія, яка вирвала євреїв з того суспільства, яке було достатньо комфортним для них. І збідніло суспільство. Євреї внесли унікальний вклад у всі галузі суспільного життя без якого Галичина втратила ту унікальну атмосферу, ауру, яку ми вивчаємо як історію та намагаємося повернути сьогодні.

Ми втратили різнобарвність суспільства. То була така зупа, яка увібрала всі інгредієнти для особливої аури, яка тут існувала. Зараз відроджувати це дуже важко.

Без нацистів трагедія б не відбулася

Трагедія українців, поляків і більшості народів, які проживали тут, у Галичині, склалася тому, що німецькі нацисти вкрутили всіх їх у свою діяльність. Самостійно б народи її не ініціювали. Тут би голокост не стався. І даний колабораціонізм, який ми засуджуємо, мав різні чинники і практично ніколи не був добровільним. Хоча ми чуємо, що деякі колабораціоністи робили це з задоволенням. Але звідки взялося це задоволення? Від пропаганди, брехні, напівправди, від чиїхось політичних інтересів, які довели суспільство до антилюдського розуміння цінностей життя. Хто за це несе відповідальність? Вони самі у тому числі. Але половину відповідальності треба покласти на тих, хто розпочав це все.

Чинники ідеологій, це як два ворога: якщо один іншому робить погано, він не може подолати той дискомфорт, який утворюються всередині нього ж самого. Як наслідок, кривдник створює хибний образ того, що людина, яку він образив, це заслужила. І конфлікт від двох людей поширюється на суспільство. Замість того, щоби зрозуміти, хто був основний ворог для всіх, ми починаємо шукати ворогів серед нас. А головний ворог стоїть збоку і посміхається.

Про схожість Путіна і Гітлера

Зараз ситуація надзвичайно складна. Ми маємо агресію Росії, яка фактично дуже подібна у своїй ідеології до того, що робили нацисти. Як розмовляв Путін і як розмовляв Гітлер? Їх інструменти дуже схожі. Нам треба бути насторожі. Україно-єврейські та польсько-єврейські стосунки – це дуже важливо. Нині нам треба розібратися, як зробити так, щоби тоталітарні спогади, схильності покинули нашу свідомість, щоби ми не були в полоні стереотипів. Адже ті стереотипи до цього часу заважають нам жити і розуміти один одного.

Сьогодні людство ніби просувається уперед тунелем, який знаходиться над прірвою. Поки що нам вдалося не впасти. Бо ми були всі разом. Коли ми всі зрозуміємо, що трагедія була спільна, тоді легше буде все інше зрозуміти. Я завжди кажу :«Розпочали з євреїв, а закушували українцями і поляками». Коли це українці і поляки зрозуміють, їм буде легше розуміти трагедію голокосту, як власну. Ми вціліли всі разом, але ми ще не знаємо, що нас єднає. Є політичні інтереси, які не дають нам бути разом, які підкреслюють щось таке, що обов’язково буде конфліктним. Із цим треба боротися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: