Небезпечний політ. У Буському районі разом з соняшниками гербіцидом «обробили» городи, сади і людей

img_3925

12 вересня компанія «Захід-Агро МХП» ПАТ «Миронівський хлібопродукт» провела обробку полів, які займає на правах оренди у мешканців села Кізлів Буського району Львівської області, що були засаджені соняшниками. Обробка проводилась гербіцидом «Реглон» за допомогою авіації. Після цього на прилеглих до полів господарствах мешканців почали всихати рослини, а люди почали скаржитися на погане самопочуття.

12 вересня компанія «Захід-Агро МХП» ПАТ «Миронівський хлібопродукт»  провела обробку полів, які займає на правах оренди у мешканців села Кізлів Буського району Львівської області, що були засаджені соняшниками. Обробка проводилась гербіцидом «Реглон» за допомогою авіації. Після цього на прилеглих до полів господарствах мешканців почали всихати рослини, а люди почали скаржитися на погане самопочуття.

«Обробили» і сади, і людей

Зокрема була ушкоджені уся городина, садові дерева, урожай гречки, ріпаку та інші культури. Шкода була завдана як мешканцям села, що вирощують свої культури в себе на городах та прибудинкових територіях, так і місцевим фермерам, які вирощують інші культури на території сільської ради,

«Постраждали рослини, трохи люди. В ті дні, коли кропили, люди насмарк мали,  сльози з очей текли, в горлі першило  - така ніби алергія була. За два дні воно проходило, але то було якраз тоді, коли кропили. Ну і рослинність постраждала. Я вийшла на город вирвати хрону – дивлюся, весь хрін в плямах, потім дивлюся і решту рослин в плямах. Люцерка - ми кролям даємо, я думала що робити, що сталося - вона посохла моментально. Але на свій страх і ризик дала кролям і нічого не сталося», - розповідає мешканка села Анна Максимів.

img_3923

18 вересня зібрали схід села, на якому представник компанії не визнав завданої громаді шкоди. Ситуацію вивчала районна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Були взяті зразки ґрунту та рослин.

У відповіді на запит ІА Дивись.іnfo Департамент агропромислового розвитку ЛОДА надав висновки комісії ТЕБ та НС йдеться що «…відповідно до акту обстеження, комісією виявлено недотримання виконавцем робіт Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів в народному господарстві України (далі Правила) затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.12.1996 № 382, а саме  підпунктів б та в пункту 5.26 Правил, а також відібрано для дослідження зразки рослин та яблук з характерними ознаками пошкоджень». Зокрема в акті обстеження вказано, що була недотримана відстань 2 км від місць випасу домашніх тварин та 1 км від населеного пункту. На листях ревеню та буряка, посівах гречки, плодах яблук, що були на присадибних ділянках  мешканців, та землях підприємців були виявлені пошкодження у вигляді світло-бурих плям, що характерні для дії ресиканту «Реглон».

З повинною до людей

25 вересня відбувся повторний схід мешканців села на яких мешканцям розповіли про результати роботи комісії. Виявилося що препарат, яким обробляли поля розкладається впродовж 4-5 діб, і після цього терміну виявити його залишки в рослинах неможливо, а відтак мешканцям немає сенсу звертатися до суду для компенсації збитків. Тому пролунала пропозиція розійтися з компанією «мирно», тим більше, що представник компанії змінив позицію і визнав, що шкода господарствам і людям таки нанесена. «Компенсація буде для громади - ковану загорожу навколо церкви люди просили і відрізок дороги аварійний мають зробити. Люди погодилися», - каже  Анна Максимів.

«Представники фірми визнали, що то була помилка пілотів, бо обіцяли, що не зачепить сусідніх ділянок. Дійшли до компромісу - компенсувати шкоду громаді. Кожному окремо не будуть компенсовувати, бо нема доказів. Коли буде відремонтована дорога і загорожа, тоді можна буде сказати, що люди заспокоїлися. Вже приїжджали робити заміри огорожі, мають передати зразки, щоб люди вибрали який вони хочуть. Але кожен має свою думку, може в когось є ще свої, особисті претензії», - розповідає голова Кізлівської сільської ради Галина Бура.

Водночас, департамент агропромислового розвитку повідомив, що головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області скеровано лист Голові Держпродспоживслужби України, щодо надання дозволу на проведення позапланової перевірки дотримання регламентів застосування пестицидів ТзОВ «Захід Агро МХП».

Такі дії виглядають щонайменше дивно з боку  компанії, яка декларує політику охорони довкілля. «Природоохоронну роботу кожного підприємства групи компаній «МХП» здійснює або штатний еколог, або особа, призначена наказом відповідальною за охорону довкілля. Керівництво компанії приділяє пильну увагу питанням підвищення компетентності екологів і осіб, відповідальних за природоохоронну роботу», - йдеться на офіційному сайті компанії. Відтак, попри те, що конфлікт наразі ніби вдалося загасити, залишається незрозумілим, чому для обробки гербіцидів на площах, які розташовані за 200 метрів від житла, була залучена авіація.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: