Через Луценка Янукович, Пшонка і Захарченко уникнуть кримінальної відповідальності?

Юрій Луценко фактично розформував Департамент спеціальних розслідувань, який займається справами Майдану і злочинами високопосадовців.

Про це повідомляється на сторінці Fb Адвокатської дорадчої служби.

«Саме такий зміст наказу, який він оголосив сьогодні на загальній нараді слідчих і прокурорів ДСР, де також були присутні адвокати родин небесної сотні і потерпілий Сергій Бондарчук.

Горбатюку залишають саму назву, забирають повноваження і людей», – йдеться у повідомленні.

В наказі зазначається про ліквідацію обох управлінь департаменту спеціальних розслідувань, скорочення і виведення за штат слідчих і прокурорів.

«Фактично це означає, що як центр розслідувань злочинів минулої влади, в тому числі злочинів проти Майдану департамент знищено. У Горбатюка знову лишається 20 слідчих. Все, чого потерпілі домоглись за ці два роки нищиться.

Одночасно Луценко створив управління розслідувань злочинів, вчинених злочинними організаціями під керівництвом Столярчука, Басова, Захарова. Це управління має забрати у Горбатюка всі справи щодо створення Януковичем злочинного угруповання. Зараз на нараді у Столярчука вирішується конкретний перелік справ. Ймовірно, що у Горбатюка заберуть всі злочини по високопосадовцях і насильницькі злочини в частині створення Януковичем ОЗГ і участі в ній інших вищих осіб держави. За планом, озвученим Юрієм Луценко, всі ці справи об’єднають разом із справами, Клименка, Курченка та ін, що розслідуються військовою прокуратурою і до кінця року направлять об’єднану справу, що налічуватиме 5000 томів до суду в порядку заочного провадження.

Повну відповідальність за наслідки такого рішення взяв на себе Генеральний прокурор», – йдеться у повідомленні.

Водночас адвокати родин Небесної сотні вважають, що таке рішення прийнято без усвідомлення юридичних і політичних наслідків. А наслідки наступні:

1) Розвал центру розслідування справ, якого ми так довго і важко добивались.

2) Виведення потерпілих із процесу розслідування. Відсутність будь-якого контролю з їх боку, відсутність можливості подати цивільні позови і відшкодувати шкоду.

3) Виведення з-під кримінальної відповідальності Януковича, Пшонки, Захарченка, Клименка, Курченка, Арбузова та інших. Унеможливлення кримінального переслідування цих осіб в подальшому.

«Сплив річного строку розслідування: при об'єднанні справ строки розслідування, які залишаться, рахуються по найменшому із термінів справ до об'єднання. Тобто лишається два-чотири місяці. І вони 100% сплинуть до передання справи до суду.

Часу відведеного для заочного розслідування законом не вистачить навіть для ознайомлення зі справою захистом і потерпілими. Не кажучи вже про завершення розслідування.

Навіть суто арифметично вже зараз не вистачає строків для ознайомлення із 5000 томів до спливу річного терміну розслідування і терміну, відведеного законом про заочне провадження.

Це унеможливить призначення судом обвинувального акту до розгляду і винесення вироків.

Тобто фактично Юрій Луценко виводить з-під відповідальності як самого Януковича, так і всю групу високопосадовців, щодо яких будуть об'єднані справи і оголошено про завершення розслідування. Зворотного шляху не має. Потім переграти і поновити розслідування чи направити справу до суду в загальному (не заочному порядку) КПК не дозволяє. Після спливу року на досудове розслідування, поновити строк також не можливо», – повідомляють адвокати.

Завтра, 25.10.2016 року, в Українському домі в Українському кризовому центрі представники родин Небесної сотні і їх адвокати проводять прес-конференцію з цього приводу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: