«Дорогі» депутати, Садовий проти Синютки і фільтрація львівських суддів. Політичний огляд тижня

14787068_1683829225265686_609820565_o

Минулий тиждень став багатим на заяви (хоч часто і не нові для українців), а також на кілька цікавих, якби не сказати, резонансних подій. Про найважливіше і найцікавіше - у політичному огляді від ІА Дивись.info.

Минулий тиждень став багатим на заяви (хоч часто і не нові для українців), а також на кілька цікавих, якби не сказати, резонансних подій. Про найважливіше і найцікавіше - у політичному огляді від ІА  Дивись.info.

Дмитро Посипанко, політичний оглядач, спеціаліст, який займається комунікаціями, доступом до публічної інформації та демократією участі. Ведучий суспільно-політичної програми «Фракція» та перших телевізійних громадських обговорень «Право на вибір» на телеканалі «Перший Західний».

14787459_1683829228599019_135504436_o

Освіта: вища, магістр державного управління, випускник Національної школи публічної адміністрації у Варшаві. Хобі: політика, журналістика, піар і кінематографія про ці речі.

плашка 2

Вбивство тижня

16 жовтня російський «Интерфакс» із посиланням на неназване джерело повідомив, що бойовика Моторолу (Арсеній Павлов) підірвали в ліфті будинку, де він проживав у Донецьку. Загибель бойовика підтвердили і в керівництві терористичної організації «ДНР». «За попередніми даними, Моторола загинув у результаті терористичної роботи української ДРГ. Під час повернення додому в ліфті спрацював дистанційний вибуховий пристрій», – заявили в т.зв. «Міноборони ДНР».

luxfon

Порошенко і Путін

Росія може здійснити повномасштабне військове вторгнення до України. Про це заявив на початку тижня Президент України Петро Порошенко. «Імовірність ескалації конфлікту залишається значною. І ті, хто не відчувають цього, мають зрозуміти: країна зараз перебуває в стані війни», – сказав він. «Я підкреслюю, що з кінця жовтня українська армія стає контрактною та добровольчою», – сказав він.

Росія підтримала створення збройної місії ОБСЄ на Донбасі. Про це заявив президент Петро Порошенко за підсумками переговорів лідерів «нормандської четвірки» в Берліні. За словами Президента, до кінця листопада голови міністерств закордонних справ України, Німеччини і Франції затвердять основу проекту дорожньої карти з імплементації Мінських угод.

2-3

Порошенко і безвіз

У листопаді 2016 року Україна отримає безвізовий режим з Європейським Союзом. Про це Президент Порошенко заявив 20 жовтня у нідерландському місті Маастрихт. На питання російського журналіста Порошенко відповів: «Запишіть: спеціально для вас, хоча я не даю коментарів російським каналам. У нас у листопаді місяці українці будуть подорожувати без віз. І я дуже хочу, щоб коли-небудь до росіян теж прийшла така можливість».

Натомість, Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що висуне умови для асоціації Україна-ЄС. Однією з них буде – вихід Нідерландів з асоціації України з ЄС у торговельній, політичній та економічній сферах. Прем'єр також повідомив, що налаштований песимістично з приводу ратифікації асоціації Нідерландами.

3-2

Сесійний тиждень Верховної Ради України

Цього тижня народні депутати України розпочали кампанію за відставку Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. Таку ініціативу Сергія Тарути активно підтримали депутати фракцій «Батьківщини», «Радикальної партії» та навіть деякі представники БПП. Як підсумок, 18 жовтня Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності вирішив звернутися до Президента України з проханням звільнити Голову Національного банку із займаної посади.

Верховна Рада прийняла за основу проект Державного бюджету на 2017 рік. За проект постанови №5000 проголосували 230 депутатів. Згідно з проектом доходи бюджету в 2017 році повинні становити 706 млрд. грн., витрати – 775 млрд. грн., граничний обсяг дефіциту бюджету – 77,5 млрд. грн., а от граничний розмір держборгу на кінець року встановлений в розмірі 1,72 трлн. грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2017 році буде підвищуватися двічі – 1 травня до 1684 грн та 1 грудня до 1762 грн. Мінімальна зарплата буде встановлена на рівні прожиткового мінімуму.

Окрім цього, Верховна Рада збільшила з 1 листопада посадовий оклад голови парламенту до 30 мінімальних зарплат (43,5 тис. грн., з 1 грудня – 46,5 тис. грн., з 1 травня 2017 – 50,5 тис. грн., з 1 листопада 2017 – 52,9 тис. грн.), його першого заступника і заступника – до 28 мінімальних зарплат (40,6 тис. грн., з 1 грудня – 43,4 тис. грн., з 1 травня 2017 – 47,2 тис. грн., з 1 листопада 2017 – 49,3 тис. грн.) та депутатів-членів комітетів – до 25 мінімальних зарплат (36,3 тис. грн., з 1 грудня – 38,8 тис. грн., з 1 травня 2017 – 42,1 тис. грн., з 1 листопада 2017 – 44,1 тис. грн.). Посадовий оклад голови комітету Ради, спеціальної контрольної комісії з питань приватизації та голови фракції (групи) становитиме 27 мінімальних зарплат (39,2 тис. грн., з 1 грудня – 41,9 тис. грн., з 1 травня 2017 – 45,5 тис. грн., з 1 листопада 2017 – 47,6 тис. грн.). Першим заступникам та заступникам комітетів, фракцій і груп буде належати оклад в 26 мінімальних зарплат (37,7 тис. грн., з 1 грудня – 40,3 тис. грн., 1 травня 2017 – 43,8 тис. грн., з 1 листопада 2017 – 45,8 тис. грн.). Крім того, на оплату праці помічників-консультантів, незалежно від їхньої кількості, депутату щомісячно виділяється фонд в рамках 16 мінімальних зарплат (23,5 тис. грн., з 1 грудня – 24,8 тис. грн., з 1 травня – 26,9 тис. грн., з 1 листопада – 28,2 тис. грн.).

Також у 2017 році мінімальна заробітна плата співробітників прокуратури в Україні значно збільшиться. Про це 19 жовтня заявив Генеральний прокурор України Юрій Луценко. «Стартова зарплата в місцевій прокуратурі співробітників першого року найму буде починатися із 7 тисяч гривень. Це майже 40% збільшення», – повідомив Луценко.

 

4-1

Рішення Кабінету Міністрів України

17 жовтня Кабінет Міністрів України презентував Офіс впровадження реформ при Прем'єр-міністрі на чолі з міністром Кабміну Олександром Саєнком, який опікуватиметься питаннями, для вирішення яких необхідна міжвідомча співпраця, зокрема реформою державної служби. Крім того, були презентовані команди підтримки реформ у Міністерстві фінансів, Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, Міністерстві інфраструктури та Міністерстві аграрної політики і продовольства.

19 жовтня Кабінет Міністрів України підтримав створення Офісу залучення і сприяння інвестицій. Відповідне рішення було ухвалене під час засідання уряду. Офіс буде фінансуватися фондом Western NIS Enterprise Fund. Директором офісу призначено Данила Білака – канадського юриста. Окрім того, Гройсман призначив Білака своїм радником.

Кабінет Міністрів перейменував Національне агентство з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу і реалізації інфраструктурних проектів у Державне агентство інфраструктурних проектів України.

Міністерство аграрної політики і продовольства ініціює створення ветеринарної поліції.

Міністерство охорони здоров'я планує створити Національну службу здоров'я України, яка виконуватиме роль єдиного національного замовника медичних послуг. Зокрема, служба буде розпоряджатися державними коштами, призначеними для покриття витрат на страхування всіх громадян України в рамках державного гарантованого пакету медичної допомоги. Гарантований пакет медичної допомоги буде містити послуги первинної, вторинної, третинної, екстреної допомоги та медикаментів. Вартість цих послуг буде покрита системою страхування повністю або частково. У разі часткового покриття, пацієнти будуть здійснювати офіційну доплату за надані послуги.

Кабінет Міністрів увів можливість розтермінування оплати послуг житлово-комунального господарства для домогосподарств, які не бажають отримувати субсидії. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду 19 жовтня. Зокрема, 50% від необхідного платежу необхідно буде внести в місяць звернення, а решту – оплатити до наступного опалювального сезону.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Кабінету Міністрів України 19 жовтня представив Звіт Уряду за ІІ-ІІІ квартали 2016 року.

У 2017 році в Україні повинна з'явитися якісна система оцінки праці українців. Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Він зазначив, що питання реформи системи оплати праці є одним з найважливіших пріоритетів уряду. «Я вважаю, що 45-мільйонна країна в центрі Європи з такими потенційними можливостями не може жити так бідно, як вона живе сьогодні. Значить, щось ми робили до цього часу не так», – зазначив він. Гройсман нагадав, що одним із перших рішень уряду було підвищення з 1 грудня соціальних стандартів на 10%. Таке підвищення також заплановано наступного року. За його словами, «це тільки початок».

На цьому тижні Національна поліція запропонує всім обласним підрозділам постійний штат. «Атестація завершена. На цьому тижні Національна поліція запропонує всім обласним підрозділам постійний штат. Будуть призначені всі ключові позиції», – заявив Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У проекті державного бюджету на 2017 рік закладено гроші на фінансування професійно-технічних училищ. «Ми передбачили субвенцію, яка йде на фінансування середньої освіти, тобто ті діти, які навчаються в ПТУ, також отримують там середню освіту. За цей компонент ми платимо з бюджету», – заявив Міністр фінансів Данилюк.

5-2

Політичні відрухи

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що уряд Арсенія Яценюка добре впорався зі своєю роботою у 2014-2015 роках. Про це він сказав під час засідання уряду 19 жовтня. «Хочу відзначити велику заслугу попереднього уряду Яценюка. Вони прийняли на себе перший удар, прийняли цей виклик гідно, і сьогодні можна сказати, що багато речей було зроблено і в енергетичному секторі в тому числі, і в макроекономічній стабілізації, що дало можливість вийти з тієї критичної ситуації, яка була станом на 2014 рік», – сказав Гройсман.

На Львівщині студенти у співпраці з Рухом Наливайченка «Справедливість», який у регіоні очолює Петро Колодій, розпочали кампанію в підтримку змін до виборчого законодавства, які забезпечать якісно інше представництво у виборчих комісіях, а відтак і у владі.

6-1

Громадські ініціативи

Регіональні координатори у 23-ох областях розпочали співпрацю з кампанією «ЧЕСНО. Фільтруй суд!». За словами Тараса Шевченка, співзасновника Руху ЧЕСНО, в рамках кампанії «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» активісти націлені на очищення суддівських лав від недоброчесних суддів: «Одним з інструментів нашої діяльності у рамках цієї кампанії – створення масштабної бази даних щодо усіх суддів України. І 23 координатори у регіонах, нам у цьому допоможуть».

7-1

Боротьба з корупцією

18 жовтня під Верховною Радою відбувалася акція протесту проти саботування держслужбовцями і політиками е-декларування. Активісти антикорупційних організацій вимагали від нардепів, міністрів та інших держслужбовців прискорити декларування доходів. Вони вивісили під парламентом труси, як символ боягузтва чиновників і політиків перед е-декларуванням. Також активісти тримали в руках плакати з написами: «Политики трусишки», «Рівень страху перевищує рівень доходів?», «Не будь трУсом, подай e-декларацію!» та ін. Активісти нагадали, що термін подачі електронних декларацій закінчується 31 жовтня, а за несвоєчасну подачу е-декларації передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 2 років. За даними мітингувальників, на цей момент тільки 6 народних депутатів подали свої е-декларації.

Коментувати і аналізувати події з електронним декларуванням не буду до кінця жовтня (моменту, коли завершиться цей процес). Роботи, починаючи з листопада, у активістів буде багато. Та й інформації у цих деклараціях можна буде знайти немало.

плашка 3

Синютка і його команда

17 жовтня під стінами Львівської ОДА відбувся пікет через «масові смерті дітей у пологових будинках Львова». З ними зустрілись голова ОДА Олег Синютка, голова профільної комісії Львівської облради Михайло Гичка, керівник Нацполіції Львівщини Дмитро Загарія та інші представники влади. У цей же день стало відомо, що директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Богдан Чечотка звільнився з посади після двох років роботи. У адміністрації вже оголосили конкурс на зайняття вакантної посади.

17 жовтня у селі Чишки, що біля Львова, люди перекрили дорогу, бо незадоволені зміною на території Львова кінцевих зупинок приміського транспорту. Представники Львівської ОДА запропонували звертатись зі всіма скаргами і зауваженнями до міського голови Львова Андрія Садового.

«Львівщина – фабрика Європи» – саме таку назву матиме вже 16-й Міжнародний економічний форум, який 3-4 листопада відбудеться у Львові. Особливо знаковим є те, що цього разу Форум пройде під патронатом Президента України. Про це поінформували у департаменті економічної політики Львівської ОДА.

Антимонопольний комітет України, розглянувши скаргу ТОВ «Радіал-Україна» щодо порушення департаментом освіти і науки Львівської ОДА порядку проведення процедури закупівлі шкільних автобусів, прийняв рішення зобов’язати замовника відмінити процедуру закупівлі.

8

Львівська обласна рада

18 жовтня депутати комісії Львівської облради з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території та архітектури схвалили проект Перспективного плану спроможних територіальних громад Турківського району. Окрім цього на засіданні заслухали та обговорили проекти Перспективних планів Пустомитівського, Дрогобицького та Сколівського районів. Їх члени комісії скерували на доопрацювання і розглянуть 24 жовтня.

На сесії Львівської обласної ради, яка відбудеться 25 жовтня, планують затвердити зміни до проектів Перспективних планів спроможних територіальних громад низки районів. Відповідне рішення прийняли на засіданні президії облради 18 жовтня. Зокрема, розглянуть проект Перспективного плану Яворівського та Жовківського районів, які перенесли на минулому засіданні, а також Самбірського, Турківського, Стрийського, Городоцького, Радехівського, Перемишлянського, Бродівського та Миколаївського районів.

Як зазначив голова Львівської облради Олександр Ганущин, окрім того, на сесії на розгляд депутатів буде винесене затвердження Програми проведення обласного конкурсу мікропроектів місцевого розвитку у Львівській області на 2016-2020 роки в новій редакції. На фінансування обласних мікропроектів в 2017 році буде закладена сума близько 60 млн грн. На сесійному засіданні також розглянуть питання про внесення змін до обласних програм та показників обласного бюджету. Окрім того, депутати планують затвердити новий порядок обговорення і внесення на розгляд облради бюджетних цільових програм, моніторингу та звітності щодо їх виконання. Заслухають обласні обранці також звіт тимчасової контрольної комісії для вивчення питання правомірності користування комунальним приміщенням Львівської обласної ради, що на вул. Короленка, 1а, та розглянуть низку екологічних питань.

Переможцем відкритого конкурсу на посаду керівника Львівського геріатричного пансіонату обрали Миколу Модя. Тепер конкурсна комісія рекомендуватиме затвердити кандидатуру Миколи Модя на сесії Львівської облради.

Участь у відкритому конкурсі на заміщення посади генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф візьмуть шестеро осіб: Сергій Бараннік, Володимир Василенко, Ярема Качмар, Анатолій Матківський, Наталія Поважук, Орест Середа. Таке рішення прийняла відповідна конкурсна комісія 20 жовтня.

9

Боротьба з корупцією

17 жовтня співробітники Служби безпеки та військової прокуратури викрили у хабарництві трьох депутатів Винниківської міської ради. Правоохоронці встановили, що посадові особи вимагали у місцевого підприємця $10 тис. та однокімнатну квартиру вартістю понад 350 тис. гривень. Депутатів триматимуть під вартою під час досудового слідства, або вони можуть вийти на свободу, заплативши заставу у розмірі від 1 до 4 млн грн.

18 жовтня Служба безпеки України спільно з поліцією викрила в хабарництві чиновника Державної інспекції сільського господарства у Львівській області. Хабарник з управління контролю якості насіння і садивного матеріалу вимагав у приватного підприємця 12 800 гривень за сертифікат якості насіння.

18 жовтня оперативники Управління захисту економіки у Львівській області затримали на хабарі начальника Управління Держпродспоживслужби одного з районів області. Понад 20 тис. грн посадовець вимагав за надання в оренду нежитлових приміщень колишнього пункту ветеринарної медицини під об’єкт торгівлі. Поліцейські вилучили в хабарника 18 тис. грн. та 200 доларів США, які він отримав від підприємця.

10-1

Подія тижня

17 жовтня інформаційне агентство «Медіастар» представило щорічне рейтингове опитування ТОП-100 найвпливовіших осіб Львівщини.

11

плашка 4

Ініціативи Садового

17 жовтня стартував проект «Розумний район» – це міська ініціатива, у рамках якої один із мікрорайонів Львова обладнають цифровими, інноваційними сервісами. Який саме це буде район – вирішать мешканці міста за допомогою голосування. Обраний район планують обладнати: «розумними» лавками й зупинками з можливістю підзарядки ґаджетів, системами сортування сміття, сенсорами екологічного стану вулиць; системами освітлення пішохідних переходів, енергоефективними ліхтарями на сонячними батареями; сучасними світлофорами, електронним табло заторів, модерною дорожньою розміткою, спеціально оснащеними велодоріжками; благами для людей з особливими потребами: датчиками для незрячих, пандусами, спеціальними з’їздами та ліфтами.

19 жовтня Львівська міська рада презентувала «Панель міста: портал відкритих даних». Це відкрита платформа, яка в зручному форматі надає громадськості доступ до основних показників розвитку міста. Йдеться, зокрема, про такі сфери як населення, міський бюджет, економічний розвиток, благоустрій, комунальні послуги, транспорт, освіта, охорона здоров’я, безпека, культура, адміністративні послуги тощо.

Французькі інвестори зацікавлені брати участь у тендері щодо будівництва заводу з глибинної переробки твердих побутових відходів. Про це розповів міський голова Львова Андрій Садовий після зустрічі із Надзвичайним та повноважним послом Франції в Україні Ізабель Дюмон. За його словами, компанії хочуть взяти участь у тендерах, які проводитиме Європейський інвестиційний банк щодо будівництва заводу твердих побутових відходів. Також французи хочуть взятись за модернізацію очисних споруд.

Львівська міськрада планує створити міську агломерацію. У мерії готують проект меморандуму, яким Львів та сусідні населені пункти задекларують плани щодо посилення співпраці. Проте для того, аби агломерація мала юридичну силу, Верховна Рада ще має внести зміни до законодавства. Під час сесії Львівської міськради 20 жовтня заступник мера Львова Ростислав Дацків вперше публічно озвучив позицію мерії щодо об’єднання територіальних громад на Львівщині. Він заявив про те, що план формування територіальних громад Львівщини не враховує інтересів Львова і мерія планує підписати меморандум з навколишніми селами про плани щодо створення агломерації. За словами Андрія Садового, більшість навколишніх сіл підтримують створення агломерації. «У вівторок ми збирали голів усіх населених пунктів навколо Львова. Всі розуміють, що їм доцільніше створити агломерацію зі Львовом. Ми готові допомагати цим населеним пунктам коштами на розвиток інфраструктури», – наголосив Садовий. Мова йде про села, розташовані в радіусі щонайменше 20 км від Львова (хоча цей радіус може сягати і 50 км).

12

Сесія Львівської міської ради

20 жовтня на засіданні Львівської міськради прийшли представники АТОвців, які не задоволені прийнятою під час минулої сесії ухвалою щодо забезпечення житлом учасників АТО. Виступаючи перед депутатами, вони висунули незадоволення цією ухвалою і вимагали її змінити. Також виступили і інші учасники АТО, які заявили про підтримку цієї ухвали. Сварка між представниками АТОвців почалася безпосередньо у сесійній залі, а потім переросла у сутичку в кулуарах. АТОвці, які виступають проти ухвали заявляють, що не погоджуюся з тим, що рішення було прийнято без них і звинувачують своїх опонентів в тому, що вони вирішили свої особисті питання.

Одне з найважливіших рішень, яке прийняли міські обранці – голосування за погодження кредиту ЄБРР для реалізації проекту впровадження автоматизованої системи оплати проїзду у громадському транспорті Львова.

Про відносини Синютка – Садовий я уже писав. В понеділок один організував пікет під ОДА, в четвер інший посприяв сутичкам в міськраді. Повторюсь ще раз, «хлопці загрались», але їх нема кому спинити. На жаль…

Цікава соціологія

Майже половина львів’ян (44%) вважають, що місто розвивається «швидше у правильному напрямку» – результати щомісячного соціологічного дослідження «Львівський Омнібус», яке провів Центр досліджень та комунікацій «Active Group». На думку 26,3% опитаних, Львів розвивається «у правильному напрямку». 18,1% жителів вважають, що розвиток міста «швидше неправильний». І лише 3,2% переконані, що місто розвивається «категорично в неправильному напрямку». «Не змогли відповісти» на це питання 8,5% респондентів.

Середньозважена оцінка міського очільника Львова станом на жовтень має рекордно низький показник – 2,78 бали. У травні середньозважена оцінка Андрія Садового становила максимальні 3,47 бали. Після цього у липні опустилась до 2,99 балів, а у вересні ненадовго відновила свій зріст (3,2 бали). Однак, вже у жовтні різко впала до рекордно-низького показника – 2,78 балів. У жовтні 9,1% львів’ян поставили за роботу Андрія Садового максимальну оцінку – відмінно. 17,2% опитаних вважають, що мер заслуговує «четвірки». Третина (32,9%) жителів Львова переконана, що Андрій Садовий працює на «трійку». Водночас, 19,8% респондентів оцінюють діяльність міського голови на 2 бали. А 18,7% львів’ян ставлять очільнику міста «одиницю». Водночас, оцінки депутатів міської ради нижчі, ніж оцінки міського очільника. Майже третина (28,3%) львів’ян переконані, що місцеві народні обранці заслуговують «одиниці». 34% опитаних жителів оцінюють діяльність народних депутатів у 2 бали. На думку 22,9% львів’ян народні обранці міськради працюють на «трійку», а 8,6% респондентів ставлять «4 бали». Лише 2,9% жителів міста вважають, що народні депутати працюють на «відмінно». Таким чином, середньозважена оцінка роботи місцевих народних депутатів становить за жовтень 2,21 бал. Це низький показник порівняно з травнем, коли вона становила 2,77 балів. У липні ця оцінка опустилась до 2,12 балів, у вересні ненадовго зросла до 2,66 балів. Така ж ситуація прослідковується і в оцінці діяльності комунальних служб. Середньозважена оцінка комунальників, станом на жовтень становить 2,54 бали. Тоді як у травні вона мала рекордний максимум – 2,90 балів. Від травня по липень, як в оцінці міської влади, цей показник опустився до 2,52 балів. А з липня по вересень відновив позитивну динаміку і зупинився на 2,82 балах. Але вже у жовтні, ця оцінка впала до 2,54 балів. Щодо оцінки роботи комунальників за 5-ти бальною шкалою, тільки 2,7% львів’ян вважають, що вони працюють на «відмінно». 4 бали за роботу комунальних служб поставили 15,9%. Третина жителів міста (34,7%) переконана, що комунальники заслуговують «трійки». Водночас, «двійки» поставили 23,4% опитаних. А 21,4% респондентів вважають, що комунальники працюють на «одиницю».

У жовтні за діяльність правоохоронних органів 31,1% жителів Львова поставили 4 бали. На думку 7,2% жителів міста, правоохоронці працюють на «відмінно». А 34,1% львів’ян переконані, що робота правоохоронних органів заслуговує «трійки». 2 бали поставили 16,4% опитаних. Тільки 8,6% респондентів віддають за працю міської поліції «одиницю». За оцінкою громадськості у роботі правоохоронців тривалий час зберігається позитивна динаміка. Зокрема, середньозважена оцінка львівських поліцейських у травні була максимально високою – 3,36 балів, до липня вона опустилась до 3,14 балів, але швидко відновила позиції у вересні (3,20). У жовтні оцінка знову падає до 3,12 балів. Однак, зберігає позитивну тенденцію і коливається в межах 3 балів.

32,7% жителів міста Лева «швидше готові» виходити на протести. Про готовність виходити на протести заявили 23% жителів міста. В той же час, 16,9% опитаних відповіли, що «швидше не готові» протестувати. Також «не готові» підтримувати протести 14,2% респондентів і 13,1% «не змогли відповісти на це питання». Щодо революційних очікувань, майже третина (31,6%) жителів Львова переконана, що революція може відбутись в будь-який момент. На думку 13,6% опитаних революція може трапитись у найближчі місяці. В той же час, 22% львів’ян вважають, що революція може статись коли-небудь, але не зараз. Тільки 17,2% жителів міста відповіли, що імовірність революції мінімальна. А 15,5% не змогли відповісти на це питання. Таким чином, бачимо, що більша половина львів’ян (55,7%) готові виходити на протести, в той час як 31,1% жителів міста не готові підтримувати протестні настрої. Отже, тих хто готові протестувати на 24,7% більше від тих, хто не готовий. Водночас, людей, які чекають на революцію (45,2%) на 6% більше тих, хто не чекає (39,2%).

13

Дмитро ПОСИПАНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: