Семерак проти Злочевського: хто прибере до рук Держгеонадра

1221

Сьогодні, 24 жовтня, відбувся конкурс на посади першого заступника та заступника голови Державної служби геології та надр України.

Сьогодні, 24 жовтня, відбувся конкурс на посади першого заступника та заступника голови Державної служби геології та надр України. На першого заступника подалися 19 людей, а на заступника – 24, часто у двох списках фігурують одні і ті ж люди, пише ІА ZIK.

Серед кандидатів є багато одіозних персон, зокрема наближених до міністра екології Остапа Семерака та з оточення Януковича-Злочевського.

З оточення Семерака

Микола Фощій – був гендиректором КП «Південукргеології» та, позбавивши людей зарплат, довів це підприємство до багатомільйонного банкрутства. Через це проти нього порушені кримінальні провадження. Додамо, що у квітні навколо нього був скандал, адже під егідою Остапа Семерака його хотіли призганачити на посаду голови Держгеонадр.

Андрій Толкунов – начальник геологічного відділу ДГП «Укргеофізика». За інформацією від джерел, він теж з «команди» Остапа Семерака та тісно пов’язаний з його радником Сергієм Білюком.

Ще одним підлеглим Остапа Семерака та кандидатом є Сергій Губа. Він працює заступником юридичного департаменту Мінекології.

З оточення Януковича-Злочевського

Петро Калашник – головний спеціаліст відділу з питань охорони навколишнього природного середовища Секретаріату Кабміну. Його тісно пов’язують зі скандальним заступником міністра екології та фігурантом гучного корупційного скандалу Віктором Канцураком, якого перевіряє НАБУ.

Євгеній Недайхліб – директор ДП «Алдеа Україна», яке займається видобуванням нафти. За цим кандидатом стоїть скандально відомий екс-міністр екології Микола Злочевський.

Читайте також:Місцеві громади не розуміють надрового потенціалу своїх земель, – голова Держгеонадр (Інтерв’ю)

Валерій Козлов є ще цікавішим кандидатом. До окупації Луганська працював там керівником геологічного підприємства, опісля – переїхав до Києва. Сьогодні він працює заступником директора ТОВ «Геоніка Україна». Засновником цієї фірми є донеччанин Володимир Новакшонов, який тісно пов’язаний з «Партією регіонів» та з сином президента-втікача Януковича – Олександром. За інформацією з джерел, власне на Новакшонова «Саша Стоматолог» записував всі бізнеси.

Наталія Ніколаєва – колишній начальник відділу фінансово-економічного відділу Держгеонадр. Вона працювала в одній команді з скандальними та регіоналівськими керівниками Держгеонадр та Мінекології – Едуардом Ставицьким та Олегом Проскуряковим. І власне при ній відбулось найбільше відчуження майна від Держгеонадр.

Статті по теміУ Львові підписали меморандум, який дозволить громадам краще контролювати свої надра

У списку фігурує начальник юридичного департаменту Мінекології – Володимир Бучко. За фахом він юрист і з 2006 року працював на різних посадах в Мінекології. У липні Володимир Бучко претендував і на посаду самого Остапа Семерака, та міністерське крісло йому не дісталось. Як інформують джерела, свого часу саме Володимир Бучко готував позитивні висновки для отримання поза конкурсом, а відтак і поза законом, ліцензій на видобуток фірмам Миколи Злочевського.

Олег Кирилюк – колишній регіонал та одіозний начальник Держархбудінспекції у Житомирській області. З ним пов’язано багато скандалів, про які неодноразово писала місцева преса. Зокрема він потурав незаконному будівництву – як приклад ЖК «Полісся» проти будівництва якого виступали мешканці, «не бачив» порушень, які побачив Київ – будівництво з порушенням норм кафе «Смачна зупинка». Та й взагалі його дії на посаді керівника інспекції визнавали неправомірними. Зазначимо, через призначення власне цього кандидата можливе пікетування Нацдержслужби та Кабміну. Бо, як пояснюють деякі активісти, є побоювання, що Олег Кирилюк може, маючи нові повноваження, всі житомирські кар’єри поставити на лічильник.

Андрій Сенюк сьогодні є директором кар’єру ТОВ «Вісла»-W. А у 2009 році був заступником директора ТОВ «Нафтогазрембуд-1», і з 2011 року є уповноваженою особою цієї, наголошуємо, скандальної фірми. Адже «Нафтогазрембуд-1», подібно до «газових схем» Онищенка, за безцінь хотіла привласнити собі Тинівське газове родовище. Ліцензія на видобуток належить державному підприємству, а компанія «Нафтогазрембуд-1» за договором виконувала там лише роботи. Однак, знайшовши шпарини в законодавстві, компанія Андрія Сенюка хоче привласнити собі надра. Наразі цим займається Генпрокуратура.

Також на посаду заступника претендують такі особи:

Олександр Бобров – голова експертної ради «Спілка геологів України». Раніше він працював на керівних посадах в Українському державному геологорозвідувальному інституті. П’ять років тому він взяв гроші цієї установи та досі не повернув. Після звільнення з УкрДГРІ, згідно з умовами договору, він повинен був заплатити інституту 10 тисяч гривень впродовж року, але й досі цього не зробив.

Орест Жеребецький – сьогодні він заступник директора філії МН «Дружба» ПАТ «Укртранснафта». Та відомий він своєю попередньою посадою – в. о. директора ДП «Бурштин України», на якій у 2015 році штучно довів держпідприємство до банкрутства.

Сергій Гурський є директором ТОВ «Українська геофізична компанія «Вікінг», компанія заснована на Кіпрі. За даними з джерел, ця фірма є причетною до нам вже знайомого кіпрського холдингу Burisma Миколи Злочевського. Нагадаємо, Злочевський перебуваючи при владі у Мінекології в обхід закону привласнив собі ласий шмат надр та керує сьогодні найбільшою газовидобувною компанією України.

Павло Коцюбинський – родом зі Львова, як і міністр екології. За фахом юрист. З квітня 2014 року по грудень 2015-го був заступником голови Державної виконавчої служби.

Богдан Яциковський є керівником фракції радикалів у Тернопільській обласній раді та заступником голови Держкомісії по запасах корисних копалин.

Додамо, що наразі у цій службі немає голови, чинний керівник Микола Бояркін – тимчасово виконує обов’язки. І замість того, щоб оголосити конкурс на голову служби, Кабмін шукає лише заступників.  Підкрадається думка, що саме таким чином хочуть прокрути через Держгеонадра якусь схему. Є підозри, що за таким сценарієм конкурсу ховаються інтереси керівництва Міністерства екології.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: