Полякам пропонують екскурсію до Львова – «на креси»

1415487483_454

У польському Перемишлі пропонують екскурсію, яку у Львові вестиме Збігнєв Пакош, зазначений в оголошенні як «кресовий діяч» і чоловік скандальної журналістки Марії Пиж-Пакош.

Про це у Фейсбук повідомив голова ГО «Завтра».

«Ще не встиг вщухнути скандал відносно польської шовіністки Марії Пиж-Пакож, яка проживає у Львові і вважає його «польським містом». І хочу розказати вам цікаве доповнення сюжету. В Перемишлі, в книгарні висить оголошення, де пропонують тур на 30 чоловік до Львова, вартість туру з особи 290 злотих (приблизно 2000 грн). Але найцікавіше у тому, що як, вказано в оголошенні, «по Львові екскурсію буде вести з крові і кості справжній львів’янин, співзасновник Польського радіо Львів, «кресовий діяч» Збігнєв Пакош (чоловік Марії Пиж-Пакош). Просто геніально - промивка мозгів про «креси», та ще й за власний кошт довірливих поляків. Це екскурсійне «сєпар бюро», яке відоме ще тим, що відправляє наших співвітчизників на відпочинок в окупований Крим, в будь-якій нормальній країні вже б давно прикрили», – написав Роман Тузяк.

Ось так виглядає оголошення з книгарні у Перемишлі.

14713671_1140719519353247_3038735918370084199_n

Нагадаємо, нещодавно у Львові розгорівся скандал через висловлювання журналістки Марії Пиж-Пакош щодо того, що Львів польське місто. ІА Дивись.info публікувала розслідування «П’ята колона у Львові, або Хто така Марія Пиж-Пакош».

Довідка

Східні креси — польська назва територій сьогоденної Західної України, Білорусі і Литви, що колись входили до складу Польщі; «східна окраїна». Польські жителі цих територій, у тому числі репатрійовані до Польщі, можуть називатися кресов'янами або зневажливо — забуголями.

Термін «креси» з'явився в середині XIX ст. у творах польського поета Вінценти Поля, зокрема в поемі «Могорт» (1854), в якій описуються події незадовго після «Взяття Умані», на кордоні Речі Посполитої і Кримського ханства. Поширенню терміну сприяло уявлення про особливу цивілізаторську місію поляків на цих землях, і походження найбільших польських поетів — Адама Міцкевича та Юліуша Словацького з цих земель. Слово «Креси» вкоренилося в польський літературі і публіцистиці як означення територій на схід від Вільно і Львова, які до кінця XVIII ст. належали Речі Посполитій. У міжвоєнний період Другої Речі Посполитої офіційна назва «східні креси» стосувалася заселених українцями, білорусами і литовцями воєводств (Львівського, Тернопільського, Станіславського, Волинського, Плліського, Білостоцького, Віленського і Новогродського). У 1924 польським парламентом був прийнятий особливий «кресовий» закон, за яким з метою асиміляції місцевого населення в Західній Україні і Західній Білорусі вводилося двомовна шкільна освіта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: