Тяжко пояснити інвесторам, чому вони мають приходити в Україну, - підприємці

20000003223

В Україні зареєстровано 15 індустріальних парків, проте законопроекти для їх підтримки Верховна Рада не проголосувала і досі. Тому кожен з цих підприємницьких гігантів гальмує на своєму старті, адже не може завести в країну необхідних йому інвесторів.

Підприємці, урядовці та директори індустріальних парків провели черговий круглий стіл, аби вплинути на парламентарів та прискорити прийняття законопроектів, які дозволять швидше розвивати бізнес в Україні, - передає парламентський кореспондент ІА Дивись.info.

Зокрема, йдеться про законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження тимчасових фіскальних стимулів для розвитку мережі індустріальних парків». У Комітеті з питань промислової політики та підприємництва розповідають, що саме цей закон спровокував багато дискусій, адже його опоненти стверджують, що це створить офшорну зону всередині країни.

Кредити для бізнесу

За словами голови комітету ВР України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, один з фіскальних стимулів - розстрочка діятиме на 60 місяців. Проте, такий довгий час не буде нікому потрібен, адже «до нас заходять підприємства, які зможуть почати випуск продукції вже через два-три місяці. А отже, це буде спонукати до швидкого погашення податкової розстрочки». Також підприємців зобов’яжуть до щоквартальної звітності, «тільки щось платник податків зробив не так - він відразу ж випадає з категорії пільговиків та звітується на загальній системі оподаткування», - підсумовує Ніна Южаніна.

Проте, за словами підприємців, не тільки відсутність цього закону відштовхує інвесторів. «Ми неконкурентні з точки зору кредитування, адже кредитування в Україні зараз, можна сказати, відсутнє. Малому та середньому бізнесу зараз дуже важко отримати кредити. Малий та середній бізнес не в змозі вирішувати питання, які може вирішувати великий бізнес. Чому? - Тому, що якщо у вас компанія складається з 30-и людей, ви не в змозі витратити кошти на підведення електро- та інших мереж. Але ви можете орендувати в індустріального парку бокс на півтори тисячі квадратних метрів, і вам потрібен партнер, який буде вирішувати за вас питання з найбільш корупційними складовими, які є у нас зараз в суспільстві - це питання підключення всіх мереж», - розповідає Андрій Бринзило, директор індустріального парку «Біла церква».

Рясне-2

Дочекатись старту роботи із своїми інвесторами не може і індустріальний парк «Рясне-2». Ще рік тому ЛМР обіцяла, що з березня почнеться зведення парку, а компанія СТР, що виграла конкурс, приведе у парк іноземних інвесторів. Втім, наразі говорити про інвесторів зарано – у парку ледве вщухли земельні скандали (мешканці не дозволяли проводити будівництво на ділянці), а наразі, за звітами міністерства, там тривають інфраструктурні роботи. За звітом МЕРТ, «вже підведено: водопостачання, водовідведення, газопостачання, електропостачання; на земельній ділянці здійснюються вишукувальні роботи для будівництва будівель та інженерно-транспортної інфраструктури, здійснюється підготовка до замовлення та виконання проектних робіт (заплановано побудувати 15 будівель виробничої/ складської/логістичної інфраструктури)».

А в той час у сусідній Польщі діє 14 спеціальних економічних зон (ще одна назва індустріальних парків) на площі у 16,2 тисячі гектарів. Таким чином вони залучили $25 мільярдів інвестицій та створили 300 тисяч робочих місць.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: