У Львові розкажуть про глобальну інформаційну імперію і її вплив на користувачів мобільних мереж

27 жовтня 2016 р. о 18.00 Світлана Матвієнко прочитає лекцію «Система мертва. Хай живе система! Алгоритми, мережі та колючі дроти імперій». Подія відбудеться в рамках лекційно-дискусійної програми «Трансформації у Східній Європі: 27 років опісля». Вхід вільний, про це йдеться на сайті Центру міської історії.

Її видима інфраструктура – сукупність споруд і служб, необхідних для функціонування галузей матеріального виробництва та забезпечення умов життєдіяльності суспільства – розпадалась на очах. Її невидима ідеологічна «інфраструктура», здавалося, розпалась значно раніше. Виглядало, що Інтернет остаточно зламав кордони, які так пильно оберігала радянська держава. Це було підтверджено знаковою подією у серпні 1991 року: коли всі інформаційні канали опинилися під контролем організаторів путчу, із Московського комп’ютера було надіслано перший е-мейл за межі країни, який сповістив і продовжував інформувати світові медіа про путч в реальному часі, що, серед іншого, вплинуло на подальшу його поразку і невдовзі розвал Союзу.

В процесі розпаду однієї імперії і навіть на основі її інфраструктури, відбулося становлення іншої, глобальної інформаційної імперії, яка не послабила, а навпаки значно посилила можливості контролю та маніпулювання правами, свободами та думками громадян.

Протягом цієї лекції ми говоритимемо про специфіку трансформації та реорганізації модерних юрисдикцій i політичної географії впродовж останніх тридцяти років, а також про значення цих процесів для українського користувача мобільних технологій та мереж – сьогодні і в майбутньому.

Як сталося, що саме ті, хто боровся проти тоталітарної ідеології газети «Правда», тепер покладаються на алгоритмічний тоталітаризм стрічки новин Facebook? Що, окрім самої матеріальної інфраструктури, успадковане нами від тоталітарної системи? Чи вдалось нам переосмислити свою радянську суб’єктивність як привілейованих «мешканців однієї окремо взятої країни”? Чому так важко позбавитись цього спадку, який сьогодні заважає нам осмислити ідеологічні механізми інформаційного імперіалізму? І останнє: звернувшись до філософії Делеза та Гваттарі, замислимося про необхідність усвідомлення своєї міноритарної (minor) ролі в глобальних протистояннях всіх проти всіх.

Довідка:

Світлана Матвієнко – дослідниця медіа (PhD з історії та філософії технологій й інформаційної теорії, Університет Західного Онтаріо, 2015; та PhD з критичної теорії й теорії кіно та медіа, Університет Міссурі, 2011). Викладає на факультеті інформації та медіа-досліджень в Університетi Західного Онтаріо. Вона є співредакторкою (разом із Полом Д. Міллером) книги The Imaginary App(MIT Press, 2014), збірки досліджень про мобільні додатки та cloud computing. Її наукові інтереси включають паралельні історії кібернетики та психоаналізу, явище користувача-співучасника (complicit user) та медійнy археологію інформаційної війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: