Урядовці ухвалили нові правила вирубки лісів

vyrubka_lisu_karpaty
фото: Правда.if.ua

Кабмін ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах, пише УП.

Кабмін ухвалив нову редакцію Санітарних правил у лісах, пише УП.

Таке рішення було ухвалено сьогодні на засіданні уряду.

Як зазначила, голова Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич, цей документ жорстко регламентує проведення санітарних рубок, а дія санітарних правил поширюється на всіх лісокористувачів.

«Суцільні санітарні рубки забороняються у різних видах заповідниках, заказниках та національних парках, навколо місць гніздування рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення хижих та інших птахів», – вважає вискоопосадовиця.

За її словами, відтепер забороняється вирубування дуплястих, сухостійних, фаутних дерев для забезпечення представників фауни природним укриттям.

Щодо інших категорій лісів, то тут обмежено проведення суцільних санітарних рубок виключно моментами крайньої необхідності з обов’язковим відновленням лісів на цих вирубках.

Активна роль тепер відводиться громадськості. «Планування, обґрунтування та обсяги санрубок будуть оприлюднюватися на сайтах лісгоспів та облуправлінь», – додала Юшкевич.

Для вибіркових санітарних рубок дерева під зруб нумеруватимуть, складатимуть нумераційну відомість із зазначенням породи, категорії технічної придатності деревини і підстави для відбору їх на рубку.

Дерева з дуплами залишатимуть для забезпечення лісової фауни природним укриттям.

Ще одна ініціатива стосується зберігання дерев. У повідомленні йдеться, що зберігатимуть і окремі повалені сухостійні дерева, які слугують середовищем існування та захисту інших об'єктів живої природи – про це робитимуть відмітку в матеріалах відводу та лісорубному квитку.

Серед нововведень і те, що на територіях природно-заповідного фонду (крім хвойних молодняків за межами природних заповідників, заповідних зон і заповідних урочищ) залишатимуть неліквідну деревину обсягом не менше 30 куб. м. на один гектар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: