Гонтарева — «Загроза економічній безпеці України» чи жертва чергової «заказухи»

14800908_1231063103599438_75959314_n

Винна чи ні — таким питанням в останній тиждень жовтня задаються чимало українців, включаючи правлячу верхівку держави. Причина — голова Національного банку України Валерія Гонтарева, яку підозрюють у розвалі економіки країни. Зокрема — у причетності до фінансових махінації «сім’ї», виводі коштів з Пенсійного фонду та у тому, що 82 банки України «луснули» як мильна бульбашка.

Винна чи ні — таким питанням в останній тиждень жовтня задаються чимало українців, включаючи правлячу верхівку держави. Причина — голова Національного банку України Валерія Гонтарева, яку підозрюють у розвалі економіки країни. Зокрема — у причетності до фінансових махінації «сім’ї», виводі коштів з Пенсійного фонду та у тому, що 82 банки України «луснули» як мильна бульбашка.

Початок, що може стати кінцем

Розмови про Гонтареву та її причетність до розвалу економіки України почали активно точитися усередині жовтня. Так, перед початком зустрічі країн-членів Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні нардеп Сергій Тарута представив світові збірник «Гонтарева. Загроза економічній безпеці України». Автор звинувачує голову Нацбанку у корупційній діяльності, розвалі банківської системи і створенні загрози економічній безпеці України.

Валерія Гонтарева. Фото: ZN.ua

Валерія Гонтарева. Фото: ZN.ua

Цей виступ став причиною того, що громадськість розділилася на два табори: ті, хто захищають Валерію Гонтареву, мовляв, економіка України і до того була у великій… дірі, і ті, хто вимагають її відставки та суду – зрештою, кого, як не голову Нацбанку звинувачувати у всіх бідах на економічному фронті та порожніх кишенях громадян.

«Ми наполягаємо, щоб Верховна Рада, по-перше, створила ТСК щодо розслідування усіх антиукраїнських та корупційних дій пані Гонтаревої. По-друге, парламенту треба негайно звертатися до Президента та вимагати, щоб він використав своє конституційне право та вніс подання на звільнення Гонтаревої з посади», — зазначила Юлія Тимошенко на брифінгу в кулуарах парламенту.

Тимошенко нагадала, що «Гонтарева стояла за усіма маніпуляціями з державними цінними паперами у часи Януковича, а сьогодні вона продовжує це робити з курсом гривні, з рефінансуванням банків, «які потім цей рефінанс виводять за межі України».

Не мовчала і сама Гонтарева. Усі звинувачення вона називає «спланованою кампанією» проти неї. Про це глава Нацбанку заявила в ефірі телеканалу ICTV 23 жовтня.

«Почалося це ще до того, як я приїхала в МВФ і була главою делегації ... Поширювався якийсь памфлет — збірник повних інсинуацій і недостовірної інформації з різних «жовтих» сайтів, добірка, чому Гонтарева є загрозою економічній стабільності країни, недостовірних та непрофесійних даних», — заявила глава НБУ.

За словами Валерії Гонтаревої у такий спосіб її намагаються очернити «недбайливі власники банків», тому що невдовзі суди мають винести рішення щодо них.

Також глава Нацбанку зазначила, що у часи, коли прем’єром України була Юлія Тимошенко на рефінансування банків виділили 84,9 млрд грн. При цьому, рефінансування банків «Родовід» і «Київ» сягнуло 25 млрд грн, і воно «пропало в цих банках».

На свій захист Валерія Гонтарева також сказала, що зараз в Україні «немає проблеми ні з макрофінансовою стабільністю, ні з платіжним балансом, ні з рахунком поточних операцій, ні з резервами, які вже покривають понад 4 місяці імпорту, ні на валютному ринку».

А за банками, що «луснули» просить не шкодувати.

«Насправді, не шкодуйте про 82 банки, які ми вивели з ринку, як би боляче це не було. Тому що ці банки, на жаль, не були банками. З них 20 займалися просто відмиванням грошей, в інших банках просто не було абсолютно ніяких активів, тому що у вкладників просто ці активи вкрали», - заявила Гонтарева, передає Інтерфакс.

На сторону Гонтаревої також стали 16 банків, які є членами Незалежної асоціації банків, Американської торгової палати та посол США Марі Йованович.

То в чому зрада?

Видана Сергієм Тарутою брошура «Гонтарева: Загроза для економічної безпеки України» викликала чимало суперечок. Збірка являє собою 30 аркушів тексту. У ній є чимало економічних показників, прогнозів тощо. Зокрема, є інформація про те, що ICU (українська фінансова група, — авт.ред.) брала участь у фінансуванні російського бізнесу компанії «Roshen»; про зростання частки та впливу російських банків в українській економіці за час роботи Валерії Гонтаревої у НБУ; операції із відмивання грошей держави через облігації; співучасть у банкрутстві банку «Хрещатик»; корупційну допомогу «Платинум Банку» тощо.

Скіншот зі збірки «Гонтарева: загроза економічної безпеки України»

Скіншот зі збірки «Гонтарева: загроза економічної безпеки України»

Повну версію брошури можна переглянути тут.

Однозначно стверджувати, що все наведене у збірці правда — не можна, бо текст містить чимало суперечливих моментів.  Тому для остаточного висновку потрібно робити детальний аналіз. Власне, цим і зайнялися низка аналітиків.

Свої висновки зробили представники «VoxUkraine». Вони перевірили, чи відповідають факти, наведені у брошурі, дійсності.

«Ми навмисно не брали до уваги звинувачення Гонтаревої в шахрайстві та розкраданні коштів, оскільки такими перевірками мають займатися спеціалізовані органи, а не фактчекери. VoxCheck сконцентрувався на економічній та фінансовій частині питань, які були порушені Тарутою. В своїй перевірці ми взяли тільки найважливіші на нашу думку тези: про курс гривні, про інфляцію, про стан економіки та банківської системи і про так званий «банкопад», — кажуть члени «VoxUkraine».

Як зазначають аналітики, виявилося, що в тексті Сергія Тарути досить багато правильних цифр і фактажу. Але майже всі вони представлені в дуже маніпулятивній формі та спотворюють сприйняття економічної реальності в Україні.

Перевірили брошуру і журналісти-аналітики «Економічної правди». Вони кажуть, що далеко не всі наведені дані відповідають дійсності. Наприклад, у брошурі Сергій Тарута каже, що чотири з 37 українських банків на 100% належали російському капіталу станом на липень 2016 року.

«Насправді, з 37 найбільших банків лише три — з російським капіталом. І їх доля за показником «уставний капітал» станом на 30 червня складає 33%», — пише «Економічна правда». Подібних спростувань у тексті наводять ще кілька.

Стратять чи помилують?

Що чекає на Валерію Гонтареву — наразі прогнозувати важко. Сергій Тарута ще 17 жовтня пообіцяв зареєструвати звернення депутатів до Президента щодо звільнення голови Нацбанку. Утім, так і не зробив цього.

А от НБУ чекати не став. Так, Національний банк України 13 жовтня звернувся до СБУ, ГПУ та НАБУ з проханням відкрити кримінальні провадження у зв’язку з розповсюдженням провокаційних матеріалів з голослівними звинуваченнями на адресу Голови НБУ.

Натомість, 27 жовтня у квартирі заступника голови Національного банку України Катерини Рожкової Слідчі Головного управління Національної поліції у Києві провели обшук в рамках розслідування банкрутства ПАТ «Банк Михайлівський». Про це повідомили у прес-службі НБУ.

Катерина Рожкова. Фото: Гордон

Катерина Рожкова. Фото: Гордон

«Обшук закінчено. Катерина Рожкова знаходиться на робочому місці та виконує свої службові обов’язки. Слідчі дії Національною поліцією проводяться в рамках розслідування банкрутства ПАТ «Банк Михайлівський». Правління Національного банку вважає ці дії черговим актом тиску на посадових осіб НБУ», — наголосили у прес-службі.

Чимало журналістів та експертів охрестили цей обшук «першим дзвіночком» у справі по звільненню Валерії Гонтаревої.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Карикатура: Антон БРИНИХ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: