Порошенко підписав «антирейдерський» закон

zakon

Документ удосконалює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та захист прав власності.

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності". Про це повідомляє прес-служба АП.

Законом вносяться зміни до низки нормативних актів, якими передбачається забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном.

Відповідний закон був ухвалений Верховною Радою 6 жовтня, його підтримали 271 народний депутат.

Зокрема, прийнятий закон передбачає невідкладне повідомлення державним реєстратором власника об'єкта нерухомого майна, щодо якого подано заяву про проведення відповідних реєстраційних дій, введення обов'язкової реєстрації заяви власника об'єкта нерухомого майна про заборону вчинення реєстраційних дій у Державному реєстрі прав, поновлення реєстраційних дій лише за рішенням суду, яке набрало законної сили, або заявою власника. Також Міністерству юстиції України надається право здійснювати моніторинг реєстраційних дій у Єдиному державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Крім того, запроваджується обов'язкове нотаріальне посвідчення справжності підписів засновника (учасника), уповноваженої ними особи на установчому документі, передавальному акті та розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства, які подаються для державної реєстрації змін про юридичну особу. Надаються повноваження не лише головним управлінням Міністерства юстиції готувати подання Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату про анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю, а й Міністерству юстиції України; уточнюються підстави, за якими може бути анульовано свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Також закон вносить зміни до Кримінального кодексу України, які вдосконалюють та посилюють кримінальну відповідальність за підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно. А зміни, внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачають посилення адміністративної відповідальності посадових осіб, які порушують встановлені законом строки проведення державної реєстрації фізичних та юридичних осіб або громадських формувань або порушують встановлений порядок державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: