Глобальне потепління перетворить Іспанію і Португалію в пустелю

amazing_abstract_digital_art-201304

Навіть якщо Паризькі угоди по клімату допоможуть утримати потепління в межах 2°C до кінця XXI ст., деяким регіонам Середземномор'я це мало допоможе. За новими розрахунками, вже таке помірне зростання температури загрожує повністю змінити сучасний лісистий ландшафт Піренейського півострова.

Навіть якщо Паризькі угоди по клімату допоможуть утримати потепління в межах 2°C до кінця XXI ст., деяким регіонам Середземномор'я це мало допоможе. За новими розрахунками, вже таке помірне зростання температури загрожує повністю змінити сучасний лісистий ландшафт Піренейського півострова, передає видання Naked Science.

Майже рік тому уряди країн-членів ООН прийняли Паризькі угоди по клімату, метою яких залишається зниження викидів вуглекислого газу і утримання глобального потепління в межах щодо безпечних 2°С (а в ідеалі - 1,5°С) протягом XXI ст . Але і таке - досить помірне - підвищення температури загрожує справжньою катастрофою для деяких країн Середземномор'я. До цього висновку прийшли кліматологи Жоель Гіо (Joel Guiot) і Вольфганг Крамер (Wolfgang Cramer).

Справді, 1,5-2 градуси здаються зовсім незначною величиною. Але наслідки навіть такого підвищення глобальної температури можуть бути самими драматичними, на що вказала вивчена Гіо і Крамером кліматична історія Середземномор'я - регіону, ключові події в якому за останні тисячоліття відмінно задокументовані і непогано вивчені.

Вчені використовували дані палеопалінология, пилку рослин, що збереглися в місцевих осадових породах протягом останніх 10 тисяч років і зберегло «рослинний літопис» цього періоду, яка відображає і всі зміни клімату. Це дозволило скласти модель, яка відображатиме стан регіону в залежності від кількості вуглекислого газу в атмосфері і, відповідно, середньої глобальної температури. Результати обрахунку цієї моделі виявилися досить страшними.

При теперішньому підвищенні температури (приблизно на 1°C вище доіндустріальних значень) Середземномор'я не надто страждає від потепління. Однак два градуси, позначені як межа в Паризьких угодах, можуть виявитися для регіону справжньою катастрофою. За розрахунками авторів, таке потепління здатне викликати тривалі посухи і в корені змінити лісистий ландшафт південній Іспанії і Португалії, перетворивши його в велику пустелю.

Вчені відзначають, що протягом останніх 10 тисяч років нічого подібного тут не відбувалося, і вплив потепління на місцеві екосистеми і на людей буде дуже значним. Варто зауважити, що автори навіть не брали до уваги вплив господарської діяльності - наприклад, вирубку лісів, - яке може лише погіршити ситуацію. Тому, за словами вчених, їх висновки можуть виявитися навіть занадто оптимістичними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: